x

Poradnik MAKRO Polska na temat bezpieczeństwa w restauracjach

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    29.05.2020

Publikacja "Bezpieczne miejsce do jedzenia w czasach COVID-19. Porady dla branży gastronomicznej" jest już w drodze do restauracji. Poradnik został przygotowany we współpracy z restauratorami i szefami kuchni. To kompendium wiedzy o tym, jak przygotować lokal na wyzwania bezpiecznej obsługi gości.

Ilustracja: materiały prasowe.
Ilustracja: materiały prasowe.
Aby goście wrócili do restauracji, należy im zapewnić komfort i poczucie bezpieczeństwa w sytuacji wciąż obecnej niepewności spowodowanej pandemią wirusa COVID-19. Restauratorzy potrzebują więc sprawdzonej i kompleksowej informacji o wymaganych obecnie procedurach oraz praktycznych rozwiązaniach na rzecz bezpiecznej obsługi klientów gastronomii.
Odpowiedzią jest poradnik „Bezpieczne miejsce do jedzenia w czasach COVID-19. Porady dla branży gastronomicznej”, który właśnie trafia do restauracji. To część prowadzonej od kilku tygodni przez MAKRO Polska akcji #restartGastro. Do udziału w jego stworzeniu zaproszono ekspertów z branży: restauratorów, menedżerów, szefów kuchni z różnych części Polski, a także naukowców oraz specjalistów ds. BHP i zarządzania jakością.
Efektem współpracy jest zebrany w przyjaznej dla czytelnika formie zestaw praktycznych porad dotyczących:
– wymogów higienicznych, m.in. zasad wyznaczania dystansu w restauracjach, organizacji procesów zgodnie z wymogami zwiększonego rygoru sanitarnego
– dbałości o zdrowie klientów i pracowników
– kwestii biznesowych, m. in. nowych zasad współpracy z dostawcami czy definiowania celów biznesowych w zmienionych warunkach rynkowych.
W poradniku zawarto gotowe do zastosowania narzędzia: listę czynności kontrolnych przed otwarciem lokalu i podczas codziennej pracy, a także informację dla klientów na temat obowiązujących zasad obsługi oraz karty szkolenia dla pracowników.
Zbiór porad można pobrać z tej strony. Drukowaną wersję porad będą dostarczać do restauracji także przedstawiciele handlowi MAKRO Polska.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Piekarnie na topie. Gastronomia wśród 10 usług, które mogą liczyć na ożywienie

W czasie pandemii Polacy docenili lokalnych przedsiębiorców i lokalne punkty handlowo-usługowe. Największe ożywienie odczuły piekarnie - wynika z badania na zlecenie Mastercard. Firma stworzyła listę placówek handlowych i usługowych, które wciąż mogą liczyć na więcej.

Antykryzysowa Tarcza Branżowa dla gastronomii w związku z COVID-19

Branże gastronomiczna, rozrywkowa, fitness i sprzedaży detalicznej otrzymają wsparcie w walce z kryzysem wywołanym pandemią - zapowiedział premier. Mowa m. in. o świadczeniach postojowych za listopad, co może oznaczać przedłużenie branżowego lockdownu.

Pozew zbiorowy gastronomii coraz bliżej. IGGP podpisała umowę z kancelarią prawną

Ruszyły przygotowania do pozwu restauratorów przeciwko państwu. Ma on być gotowy w drugim kwartale tego roku. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej będzie domagać się w nim odszkodowań dla wszystkich restauratorów, którzy ponieśli straty w związku z pandemią.

Gastronomia w czasie pandemii

Decyzją rządu od soboty działalność restauracji, pubów, klubów i barów podlega poważnym ograniczeniom. Zabroniono spożywania posiłków w lokalach, dozwolone jest natomiast wysyłanie ich w dostawie oraz wydawanie klientom na wynos. Jak funkcjonuje branża gastronomiczna przy tych obostrzeniach?

Whisky - kolejna ofiara koronawirusa

Branża whisky też odczuwa skutki pandemii. Sprzedaż drastycznie spada, destylarnie wstrzymują działalność, a wkrótce może zabraknąć trunków na sklepowych półkach. Czy to już moment na panikę wśród producentów i sprzedawców?

KFC, Pizza Hut, Burger King i kawiarnie Starbucks ponownie otwarte w całej Polsce

Spółka AmRest zarządzająca siecią restauracji KFC, Pizza Hut, Burger King oraz kawiarni Starbucks otworzyła ponownie dla gości ponad 550 lokali w całym kraju. Oczywiście, z zachowaniem zasad higieny i bezpieczeństwa obowiązujących w czasie pandemii.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej