x

Poradnik MAKRO Polska na temat bezpieczeństwa w restauracjach

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    29.05.2020

Publikacja "Bezpieczne miejsce do jedzenia w czasach COVID-19. Porady dla branży gastronomicznej" jest już w drodze do restauracji. Poradnik został przygotowany we współpracy z restauratorami i szefami kuchni. To kompendium wiedzy o tym, jak przygotować lokal na wyzwania bezpiecznej obsługi gości.

Ilustracja: materiały prasowe.
Ilustracja: materiały prasowe.
Aby goście wrócili do restauracji, należy im zapewnić komfort i poczucie bezpieczeństwa w sytuacji wciąż obecnej niepewności spowodowanej pandemią wirusa COVID-19. Restauratorzy potrzebują więc sprawdzonej i kompleksowej informacji o wymaganych obecnie procedurach oraz praktycznych rozwiązaniach na rzecz bezpiecznej obsługi klientów gastronomii.
Odpowiedzią jest poradnik „Bezpieczne miejsce do jedzenia w czasach COVID-19. Porady dla branży gastronomicznej”, który właśnie trafia do restauracji. To część prowadzonej od kilku tygodni przez MAKRO Polska akcji #restartGastro. Do udziału w jego stworzeniu zaproszono ekspertów z branży: restauratorów, menedżerów, szefów kuchni z różnych części Polski, a także naukowców oraz specjalistów ds. BHP i zarządzania jakością.
Efektem współpracy jest zebrany w przyjaznej dla czytelnika formie zestaw praktycznych porad dotyczących:
– wymogów higienicznych, m.in. zasad wyznaczania dystansu w restauracjach, organizacji procesów zgodnie z wymogami zwiększonego rygoru sanitarnego
– dbałości o zdrowie klientów i pracowników
– kwestii biznesowych, m. in. nowych zasad współpracy z dostawcami czy definiowania celów biznesowych w zmienionych warunkach rynkowych.
W poradniku zawarto gotowe do zastosowania narzędzia: listę czynności kontrolnych przed otwarciem lokalu i podczas codziennej pracy, a także informację dla klientów na temat obowiązujących zasad obsługi oraz karty szkolenia dla pracowników.
Zbiór porad można pobrać z tej strony. Drukowaną wersję porad będą dostarczać do restauracji także przedstawiciele handlowi MAKRO Polska.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wirusolog prof. Włodzimierz Gut krytykuje nieuczciwych hotelarzy

- Spodziewałem się zaostrzenia obostrzeń epidemicznych przez rząd, bo zakwitło cwaniactwo - mówi wirusolog prof. Włodzimierz Gut. Dodaje, że chytry dwa razy traci, a uczciwi hotelarze i właściciele pensjonatów wiedzą, komu mają "podziękować" za to, co się stało.

6 rozwiązań tarczy antykryzysowej

Ochrona miejsc pracy to jedno z najważniejszych celów wsparcia firm w związku z pandemią. Jakie rozwiązania znajdują się w tarczy - tłumaczy Monika Smulewicz, partner, dyrektor zarządzający Grant Thornton.

Posłowie KO: domagamy się otwarcia firm w reżimie sanitarnym

- Jako Platforma Obywatelska domagamy się natychmiastowego zniesienia zakazu prowadzenia działalności gospodarczej dla hoteli, pensjonatów, restauracji, klubów fitness, wielu innych przedsiębiorstw, które mogą działać w reżimie sanitarnym - oświadczył poseł KO Wojciech Saługa.

Badanie: restauracje, siłownie i hotele najbardziej ryzykowne w dobie pandemii

Ponowne otwarcie restauracji, siłowni i hoteli niesie ze sobą największe ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa - do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Stanforda i Uniwersytetu Północno-Zachodniego w Evanston w badaniu opublikowanym w magazynie "Nature".

MAX Premium Burgers wprowadza zamówienia online

Klienci sieci mogą teraz złożyć i opłacić zamówienie na stronie maxorder.pl, po czym odebrać je w restauracji o wybranej przez siebie porze.

Ponowne obostrzenia dla gastronomii w 19 powiatach

Od 8 sierpnia w 19 powiatach będą obowiązywać nowe obostrzenia. Dotyczy to miejsc, w których zanotowano większą liczbę zachorowań na COVID-19 w ostatnich dwóch tygodniach. Zmieniono tam m. in. zasady zasłaniania ust i nosa, a także zmniejszono limit klientów w restauracjach czy na imprezach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej