x

Poradnik MAKRO Polska na temat bezpieczeństwa w restauracjach

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    29.05.2020

Publikacja "Bezpieczne miejsce do jedzenia w czasach COVID-19. Porady dla branży gastronomicznej" jest już w drodze do restauracji. Poradnik został przygotowany we współpracy z restauratorami i szefami kuchni. To kompendium wiedzy o tym, jak przygotować lokal na wyzwania bezpiecznej obsługi gości.

Ilustracja: materiały prasowe.
Ilustracja: materiały prasowe.
Aby goście wrócili do restauracji, należy im zapewnić komfort i poczucie bezpieczeństwa w sytuacji wciąż obecnej niepewności spowodowanej pandemią wirusa COVID-19. Restauratorzy potrzebują więc sprawdzonej i kompleksowej informacji o wymaganych obecnie procedurach oraz praktycznych rozwiązaniach na rzecz bezpiecznej obsługi klientów gastronomii.
Odpowiedzią jest poradnik „Bezpieczne miejsce do jedzenia w czasach COVID-19. Porady dla branży gastronomicznej”, który właśnie trafia do restauracji. To część prowadzonej od kilku tygodni przez MAKRO Polska akcji #restartGastro. Do udziału w jego stworzeniu zaproszono ekspertów z branży: restauratorów, menedżerów, szefów kuchni z różnych części Polski, a także naukowców oraz specjalistów ds. BHP i zarządzania jakością.
Efektem współpracy jest zebrany w przyjaznej dla czytelnika formie zestaw praktycznych porad dotyczących:
– wymogów higienicznych, m.in. zasad wyznaczania dystansu w restauracjach, organizacji procesów zgodnie z wymogami zwiększonego rygoru sanitarnego
– dbałości o zdrowie klientów i pracowników
– kwestii biznesowych, m. in. nowych zasad współpracy z dostawcami czy definiowania celów biznesowych w zmienionych warunkach rynkowych.
W poradniku zawarto gotowe do zastosowania narzędzia: listę czynności kontrolnych przed otwarciem lokalu i podczas codziennej pracy, a także informację dla klientów na temat obowiązujących zasad obsługi oraz karty szkolenia dla pracowników.
Zbiór porad można pobrać z tej strony. Drukowaną wersję porad będą dostarczać do restauracji także przedstawiciele handlowi MAKRO Polska.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ciastka - idealny produkt na czasy kryzysu?

- Wierzymy, że optymalizacja jakości to jedyna dobra strategia na czas recesji - mówi Albert Judycki, współwłaściciel warszawskiej sieci cukierni Lukullus. Jak radzi sobie Lukullus w kryzysie - dowiesz się z rozmowy, którą przeprowadził Marcin Koch (ForRest Projekt).

Planuj, rozwijaj, optymalizuj, nie poddawaj się!

Czy można dobrze prowadzić biznes w czasach kryzysu? Znamy taki przypadek - Browar Stu Mostów i Concept Stu Mostów we Wrocławiu. Jak sobie radzić z trudnościami i jak w czasie pandemii planować przyszłość firmy - z właścicielką lokali Arlettą Ziemian rozmawia Marcin Koch z ForRest Projekt.

Gastronomia pod przykrywką. Jak zarabiać, nie otwierając lokalu z naruszeniem prawa

Szkolenia kulinarne, wynajem stolików do celów służbowych, kuchnia polowa - restauratorzy, którzy nie chcą otwierać lokalu dla gości z naruszeniem prawa, szukają kreatywnych rozwiązań na jego obejście w legalny sposób.

Otwarcie ogródków gastronomicznych 15 maja, hoteli - 8 maja

Gastronomia na świeżym powietrzu czynna od 15 maja, jeszcze w maju będziemy mogli również zjeść posiłki wewnątrz restauracji. Obostrzenia będą znoszone stopniowo, w całej Polsce jednocześnie.

Sky Latte - pomysłowa kawa dla wiernych klientów

Wygląda zjawiskowo - jak kawa z obłoczkiem. Nad filiżanką unosi się kusząca biała, błękitna lub różowa chmurka. Kawa Sky Latte z The White Bear Coffee w Białymstoku nie jest do kupienia - to prezent i podziękowanie od baristów dla klientów, którzy są z nimi mimo wszystko.

Pomysły branży gastronomicznej na przetrwanie skutków pandemii

Przedstawiciele branży gastronomicznej napisali publiczny list z pomysłami wsparcia branży HoReCa w sytuacji pandemii koronawirusa. Przekazujemy jego treść.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej