x

Po 20 latach McDonald's zmienił swoje kultowe burgery. Sprawdź jak!

Kategoria: Twój biznes - wiedza    27.05.2020

Słynny Big Mac zmienia się - to największa metamorfoza tego burgera od ponad 20 lat! Wraz z nim udoskonalone zostaną m.in. McRoyal®, Cheeseburger i McDouble®. Nowa, mocniej wypieczona bułka, gorętsze i bardziej soczyste mięso oraz jeszcze lepiej roztopiony ser to tyllko niektóre zmiany.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
McDonald’s stale analizuje oczekiwania i opinie gości. Zmiany w sposobie przygotowania klasycznej oferty to odpowiedź na potrzeby konsumentów, którzy poszukują jeszcze intensywniejszych doznań smakowych. Polska jest trzecim rynkiem na świecie, po Australii i Kanadzie, który wprowadził nowy proces przygotowania burgerów.
– To największa zmiana, jakiej dokonaliśmy w naszych burgerach od ponad 20 lat. Modyfikacja obejmuje kilkanaście drobnych usprawnień w procesie przygotowania czy ustawieniach sprzętu, które w sumie dają istotną różnicę w smaku. Przygotowanie do tej zmiany w skali globalnej trwało ponad 3 lata, przeprowadziliśmy setki testów i badań. Warto podkreślić, że Polska jest pierwszym krajem w Europie, który wprowadza do restauracji burgery przygotowywane według nowych procedur” – mówi Krzysztof Czarnecki, odpowiedzialny za wprowadzenie zmian w McDonald’s Polska.

Sprawdź, co się zmieniło…
Big Mac, McRoyal, Cheeseburger, Hamburger, WieśMac czy McDouble mają teraz udoskonalony smak. Nowa bułka w klasykach jest ciemniejsza i lepiej wypieczona, stworzona w oparciu o zmienioną recepturę. Mięso w burgerach jest poddawane procesowi grillowania według nowych zasad, które sprawiają, że jest ono jeszcze bardziej soczyste. Podczas grillowania bezpośrednio do wołowiny dodawana jest aromatyczna cebula, która nadaje jej wyrazistego smaku. Ponadto temperatura grilla jest wyższa, co sprawia, że burger jest bardziej gorący. Dodawany do niego ser pod wpływem temperatury apetycznie rozpływa się w burgerze. Całość kompozycji uzupełniają świeże i chrupiące warzywa.

…a co pozostało bez zmian
Sposób przygotowania burgerów został udoskonalony, jednak to, co wpływa na jakość produktów, pozostaje niezmienne. McDonald’s od wielu lat pracuje ze sprawdzonymi polskimi dostawcami. W skład burgerów wchodzi wołowina z zakładów OSI w Ostródzie. Mięso nie zawiera żadnych ulepszaczy smaku
i konserwantów, a jedynymi przyprawami są sól i pieprz dodawane na etapie smażenia. Warzywa dostarcza do restauracji McDonald’s Green Factory – lokalna firma spod Poznania oraz Eisberg z Legnicy, zaś pieczywo – ARYZTA z zakładów produkcyjnych w Strzegomiu i Michałowie-Reginowie.
– Jesteśmy dostawcą pieczywa dla McDonald’s od momentu otwarcia pierwszej restauracji
w Polsce. Uczestnictwo w projekcie zmian w kultowych burgerach było dla nas wyzwaniem, ale także uznaniem dla naszego doświadczenia piekarskiego. W oparciu o polską mąkę, drożdże, cukier i inne lokalne surowce upiekliśmy zupełnie nowe bułki, które wyglądem, strukturą ciasta czy smakiem idealnie komponują się z soczystym mięsem i innymi składnikami. Receptura bułek z ARYZTA Polska będzie teraz wykorzystywana przez innych piekarzy w Europie dostarczających pieczywo do McDonald’s na innych rynkach – mówi Waldemar Topolski, Dyrektor Zarządzający ARYZTA Polska.

Nowoczesne technologie na straży jakości
Współpraca z dostawcami oraz proces przygotowania produktów jest kontrolowany na każdym etapie: od pola, przez zakład przetwórczy, aż po restauracje. W lokalach funkcjonuje specjalny, elektroniczny system, który sprawdza kluczowe parametry, takie jak temperatura grilla, stopień wysmażenia mięsa czy wypieczenia bułki. Inwestycje w nowoczesne technologie umożliwiają precyzyjną weryfikację procesu przygotowania i jakości produktów.
– Nie ma dla nas nic ważniejszego niż bezpieczeństwo, jakość i smak naszych produktów.  Dlatego kontrolujemy proces produkcji u naszych dostawców i proces przygotowywania burgerów w naszych restauracjach – podkreśla Anna Borys-Karwacka, dyrektor ds. relacji korporacyjnych McDonald’s Polska.   

Klasyki McDonald’s w nowej odsłonie dostępne są we wszystkich restauracjach w kraju.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Restauracje zmuszone do zwrotu dotacji z tarczy PRF walczą o przetrwanie. Wśród nich kultowy Ranny Ptaszek

Z powodu konieczności zwrotu dotacji z tarczy antykryzysowej w tarapatach finansowych znalazły się m.in. krakowskie bary Ranny Ptaszek i Hummus Amamamusi. Dla wielu firm gastronomicznych perspektywa windykacji należności wobec Skarbu Państwa oznacza w najbliższym czasie pewne bankructwo.

Energooszczędność. Jak zmniejszyć wydatki na prąd w restauracji?

Rosnące podwyżki cen gazu i energii w ostatnich miesiącach znacznie zwiększyły koszty funkcjonowania wszystkich restauracji. Szukając oszczędności, warto przyjrzeć się kondycji kuchenek, pieców czy zmywarek, i to nie tylko wtedy, gdy planujemy ich wymianę na bardziej energooszczędne modele.

Rosną długi w HoReCa, głównie w gastronomii

Branża noclegowo-gastronomiczna ma coraz większe problemy finansowe. Przez ostatni rok jej zadłużenie wzrosło o 14 proc. i na koniec lutego wyniosło 311,6 mln zł. 82 proc. tej kwoty (255,8 mln zł) są winne swoim wierzycielom restauracje i firmy cateringowe. Komu nie płaci branża gastro?

Najwięksi gastronomiczni gracze w Europie [RANKING]

Przedstawiamy kolejną edycję rankingu największych sieci gastronomicznych w Europie. Zestawienie wraz z analizą zostało przygotowane przez międzynarodową redakcję magazynu "Food Service Europe & Middle East".

Gastrotrendy 2023

Powrót mody na kuchnię polską, wegański comfort food, białko z insektów - w nadchodzącym roku trendy gastronomiczne, jak chyba nigdy dotąd, będą pokłosiem sytuacji społeczno-ekonomicznej, w której się znaleźliśmy

Trendy w HoReCa według ekspertów Food & Design

W 2022 r. nasza uwaga skoncentrowana była wokół pogłębiającego się kryzysu gospodarczego. Odbił się on zarówno na branży, jak i wpłynął na zmianę nawyków konsumenckich. Jak będzie wyglądał 2023 r. w sektorze food?

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej