x

Kontrola stanu zdrowia kurierów a #bezpiecznedowozy posiłków

Kategoria: Koronawirus - Co zrobić    02.11.2020

Jak poprawnie przeprowadzić kontrolę stanu zdrowia dostawców? Dowiecie się z Kodeksu Dobrych Praktyk, stworzonego przez ekspertów bezpieczeństwa żywności w ramach akcji #bezpiecznedowozy. Zaaprobował go Główny Inspektorat Sanitarny i jest on wdrażany w kolejnych restauracjach i firmach kurierskich.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Branża gastronomiczna szuka nowych rozwiązań, które pozwolą funkcjonować restauracjom podczas pandemii COVID-19. Ogromnym wyzwaniem, przed którym stoją restauratorzy jest nie tylko przestrzeganie odpowiednich wytycznych dotyczących higieny przygotowania posiłków, ale także ich bezpieczny transport do klienta.
Z pomocą przyszli eksperci – marka Stava specjalizująca się w dostawie posiłków oraz Związek Pracodawców HoReCa. W sojuszu rozpoczęli akcję #bezpiecznedowozy, dzięki której propagują dobre praktyki zachowania pełnego bezpieczeństwa i higieny dowozów żywności, począwszy od rozpoczęcia zmiany kuriera, poprzez odbiór zamówień i dostarczenie ich do klientów. Do akcji obecnie dołączyło już ponad 20 sieci gastronomicznych z całej Polski i wciąż przyłączają się kolejne.
Efektem współpracy jest Kodeks Dobrych Praktyk. Zawarte w nim zapisy o bezkontaktowym odbiorze posiłku z restauracji i dostawie bez styczności z klientem, ale również wszelkie procedury dotyczące postawy kurierów są wzorem postępowania dla dynamicznie przybywających partnerów akcji. Dezynfekcja sprzętów i przestrzegania zasad higieny to nie wszystkie zapisy, które zawiera KDP. Wśród wytycznych zawarto także regulacje dotyczące codziennej samokontroli stanu zdrowia kurierów.

Zdrowy kurier - bezpieczna dostawa
Procedury obowiązujące dostawców zgodnie z wytycznymi przygotowanymi przez ekspertów, są rozbudowane i mają na celu przede wszystkim bezpieczeństwo wszystkich stron transakcji – obsługi restauracji, klientów i kurierów.
Pierwsze kroki, które musi podjąć dostawca dotyczą przede wszystkim jego bezpieczeństwa. Przed rozpoczęciem zmiany pracownik jest zobowiązany do dezynfekcji rąk i ubioru, a następnie do przeprowadzenia kontroli swojego stanu zdrowia. Kurier wypełnia dedykowany formularz, w którym informuje o ewentualnych objawach takich jak np. kaszel, osłabienie lub duszności. Wzór formularza jest bezpłatnie dostępny tutaj. Każda restauracja może go pobrać i dostosować do swoich potrzeb.
Pracodawca powinien zapewnić także dostęp do bezdotykowego termometru, za pomocą którego pracownicy każdego dnia mierzą temperaturę. Dopiero po przejściu takiej kompleksowej kontroli mogą rozpocząć zmianę.

To nie czas na ryzyko
W sytuacji, gdy temperatura ciała kuriera wynosi powyżej 37°C lub gdy dostawca dostrzega u siebie jeden z wymienionych w formularzu objawów, nie ma możliwości podjęcia pracy. Pracownik musi poinformować przełożonego o zaistniałej sytuacji i jest zobligowany do obserwacji swojego stanu zdrowia, a w przypadku podejrzenia koronawirusa także do telefonicznego kontaktu z Sanepidem, który podejmie określone ustawowo kroki.
Procedury są restrykcyjne, jednak to właśnie dzięki nim zarówno restauracje, kurierzy jak i zamawiający mogą czuć się bezpiecznie podczas korzystania z usługi #bezpiecznedowozy.

Dlaczego to ważne?
Dostawcy przemieszczają się pomiędzy restauracjami i miejscami zamówień, jednak procedury chronią ich przed potencjalnym zakażeniem, gdyż zgodnie ze standardami wypracowanymi przez ekspertów, rekomendowane są bezkontaktowe odbiory i bezkontaktowe dostawy zamówień.
Co to oznacza w praktyce? Pracownicy restauracji zostawiają jedzenie w specjalnie wydzielonej strefie buforowej, w której może przebywać tylko jedna osoba. Dopiero, gdy pomieszczenie będzie puste lokal poinformuje telefonicznie kuriera o możliwości odebrania przez niego zamówienia, bez ryzyka kontaktu z załogą. Następnie przesyłka jest przewożona do klienta.
Aby odbiór odbywał się w pełni bezkontaktowo zamówienie pozostawiane jest we wcześniej umówionym miejscu, by dostawca nie musiał wchodzić do budynku, w którym mógłby zetknąć się z postronnymi osobami. Szczególną uwagę kurier przywiązuje do tego, aby klient mógł bezpiecznie odebrać swoją przesyłkę. W wyjątkowych przypadkach, np. gdy zamawiający przebywa na kwarantannie, kurier dostarcza posiłek w dostępne dla klienta miejsce.
Ważnym elementem zwiększającym bezpieczeństwo jest realizowanie płatności – zgodnie z Kodeksem Dobrych Praktyk – przez Internet. Jeśli taka forma płatności nie jest możliwa do realizacji podczas złożenia zamówienia, klient otrzymuje możliwość uregulowania rachunku kartą, bądź gotówką – z zachowaniem wszelkich procedur bezpieczeństwa.
Dzięki tak skonstruowanym wytycznym, dostarczanie jedzenia może odbywać się bezkontaktowo i bezpiecznie dla wszystkich stron, także kurierów, którzy są ważnym ogniwem akcji #bezpiecznedowozy.

Więcej na temat zasad bezpieczeństwa dowozów posiłków można dowiedzieć się na stronie bezpiecznedowozy.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tork przygotował przewodnik "Pracuj bezpiecznie" dla gastronomii

Celem przewodnika jest wsparcie restauratorów w bezpiecznym prowadzeniu biznesu w czasie pandemii COVID-19. Nowy, kompleksowy zestaw materiałów jest dostępny online i zawiera aktualne informacje dotyczące higieny oraz rekomendacje działań dla firm.

[Q&A] Jak skorzystać z Tarczy Antykryzysowej?

Jakie warunki należy spełnić, gdzie złożyć wniosek i jak długo można korzystać ze wsparcia przewidzianego w Tarczy. Na pytania restauratorów odpowiada Michał Włodarczyk z kancelarii BSJP.

Lockdown w gastronomii - tylko kreatywni przetrwają!

Dlaczego to właśnie w kryzysie powinniśmy bazować na kreatywności, dlaczego nie powinniśmy bać się być pierwszymi, a przede wszystkim o tym, dlaczego wirtualny gość w lokalu jest równorzędny realnemu - pisze Dawid Kaźmierczak social media & PR director w agencji 180heartbeats + Jung v. Matt.

Nie bój się szukać psychologicznego wsparcia!

Jak sobie radzić ze stresem związanym z pandemią i wywołanym przez nią kryzysem w biznesie? Gdzie szukać pomocy, na co zwrócić szczególną uwagę? Z Dorotą Mintą, psycholożką i psychoterapeutką, rozmawia Marcin Koch.

Jak zorganizować bezpieczną pracę w restauracji?

Podczas stanu zagrożenia epidemiologicznego lokale gastronomiczne mogą sprzedawać dania jedynie na wynos lub w dostawie. Stosowanie zasad bezpieczeństwa podczas wydawania zamówień to tylko połowa procedur jakie trzeba uwzględnić, by nie narażać się na zarażenie. Druga część dotyczy pracy w kuchni.

Feniks w natarciu - jak odnaleźć się w nowej rzeczywistości?

Kryzys to słowo odmieniane dziś przez wszystkie przypadki. Brak pracy, pieniędzy, zleceń, rezerwacji, spotkań ze znajomymi, rodziną, przyjaciółmi. Utrata osobistej wolności, przestrzeni, a w wielu przypadkach zdrowia. Co zrobić, by znaleźć siłę na zmierzenie się z wyzwaniami, jakie nas czekają?

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej