x

Adam Pawłowski zwycięzcą Pucharu Mistrzów Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Kategoria: Wino    25.05.2020

Hitowa dekantacja czerwonego wina w stylu gangsta rap zapewniła Adamowi Pawłowskiemu zwycięstwo w Pucharze Mistrzów Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. W konkursie przeprowadzonym 23 maja online w zdecydowanie rozrywkowej formule startowało sześciu zawodników.

Adam Pawłowski MS dekantuje wino w stylu rap. Zdjęcie: materiały prasowe.
Adam Pawłowski MS dekantuje wino w stylu rap. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wystartowało sześciu zwycięzców mistrzostw Polski z poprzednich lat: Paweł Demianiuk, Maciej Łyko, Adam Pawłowski, Piotr Pietras, Andrzej Strzelczyk i Kamil Wojtasiak. Mieli za zadanie zaserwować wino musujące i zdekantować wino czerwone. Ich umiejętności oceniali sędziowie – koledzy z zarządu Stowarzyszenia oraz przedstawiciele partnerów wydarzenia, a także publiczność.
Adam Pawłowski, pierwszy w Polsce Master Sommelier, był faworytem niemal wszystkich sędziów.  Drugie zadanie w konkursie – dekantację czerwonego wina – przeprowadził rapując ubrany w koszykarską koszulkę Lakersów, przy czym prezentacja była nie tylko wyjątkowym show, ale też dokładnie wyjaśniała, po co i w jaki sposób należy dekantować czerwone wino.
Z powodu pandemii odbywające się zwykle w maju Mistrzostwa Polski Sommelierów musiały zostać przełożone. Zawody transmitowane na żywo na profilu Stowarzyszenia na Facebooku obejrzało kilka tysięcy osób.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: MŁODE VS. STARE KRZEWY

Czy lepsze wina to te produkowane z młodych, czy ze starych krzewów? Jak to zwykle bywa w świecie win, odpowiedź nie jest jednoznaczna i wymaga głębszej analizy. Zajrzyjmy więc między krzewy i sprawdźmy, jak ich wiek wpływa na jakość wina.

Bąbelkowy zawrót głowy, czyli wina musujące na lato

Wina musujące to synonim wakacyjnej przyjemności. Prosecco, szampan, cava i lambrusco są delikatne, finezyjne, orzeźwiające i najlepiej smakują po solidnym schłodzeniu.

Adam Pawłowski: Bąbelki na co dzień

Z premedytacją piszę o winach musujących już po sylwestrze, bo uważam, że powinniśmy cieszyć się bąbelkami przez cały rok. Trend sugeruje, że coraz częściej sięgamy po nie na co dzień. Ta prężnie rosnąca kategoria win zanotowała w ostatniej dekadzie globalny wzrost produkcji sięgający 40%.

Pierwszy Festiwal Polski Cydr Online

O trudnej miłości rodaków do cydru, o tym dlaczego wytwarzamy go tak niewiele oraz o tym, czym różni się ten trunek od wina i piwa opowiedzą właściciele 14 najlepszych krajowych wytwórni rzemieślniczych podczas Festiwalu Polski Cydr Online, który odbędzie się w dniach 21-23 maja.

Kwestionariusz sommeliera: Marcin Soćko

Winem zainteresowany od ponad 10 lat, od 2008 r. zajmuje się nim zawodowo. W 2010 r. ukończył z wyróżnieniem WSET Advanced w Londynie. Od prawie 4 lat pracuje jako head sommelier w restauracji Nolita.

Piotr Stramowski ambasadorem WILD WINE - win skierowanych do mężczyzn

Spółka JNT Group podpisała umowę z Piotrem Stramowskim, na mocy której aktor został ambasadorem nowej linii produktów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej