x

Festiwal Polskich Win

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    25.05.2020

Już po raz siódmy najlepsi winiarze z całej Polski przyjadą do poznańskiego SPOT. 19-20 czerwca kilkunastu producentów zaprezentuje tam kilkadziesiąt win. Będzie można je poznać, zdegustować oraz - co najważniejsze - kupić w cenie producenta.

Już po raz siódmy najlepsi winiarze z całej Polski przyjadą do poznańskiego SPOT. 19-20 czerwca kilkunastu producentów zaprezentuje tam kilkadziesiąt win. Będzie można je poznać, zdegustować oraz – co najważniejsze – kupić w cenie producenta.

Jeszcze kilka lat temu polskie wina znane były jedynie specjalistom. Teraz dzięki coraz szerszej dystrybucji, obecności w popularnych sieciach handlowych, dobrych restauracjach i informacjom w mediach powoli stają się elementem codzienności. Nawet przeciętny Kowalski kojarzy nazwę jednej z kilkuset winnic. Polskie wino wytwarza się już nie tylko w Lubuskim i na Podkarpaciu, ale także na Dolnym Śląsku, Pomorzu, Mazurach, a nawet w Wielkopolsce. Popularne kiedyś hybrydy zastąpiły rieslingi, chardonnay, pinot noir, zweigelt i wiele innych odmian. W SPOT. będzie można poznać tych, którzy robią z nich najlepsze wina. Oprócz dobrze znanych producentów – jak zawsze – pojawią się także obiecujący debiutanci.
Festiwal – jak co roku – podzielony został na dwie części. Pierwszego dnia, w piątek, odbędzie się konkurs winiarski „Polskie Korki”. Kilkunastoosobowe jury, w skład którego wejdą m.in. Piotr Pietras (Master Sommelier), Wojciech Bońkowski (Ferment/Winicjatywa), Tomasz Prange-Barczyński (Fermant/Winicjatywa) oraz Maciej Nowicki (przewodniczący), będzie oceniało tylko polskie wina wytworzone z winogron uprawianych i zebranych w Polsce.
Drugiego dnia, w sobotę, będą odbywały się degustacje dla branży i pasjonatów wina. Swoje historyczne roczniki oraz premiery zaprezentują winnice: Gostchorze, Dworu Sanna, Equus, Skarpa Dobrska, Silesian, Turanu, Jakubów oraz Moderna, Zelków i Zodiak. O nowej książce „Gościnność. Od kuchni” opowiedzą Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, a za stronę kulinarną festiwalu będzie odpowiedzialny Adrian Bęben z Oda Bistro.
Festiwali zakończy ogłoszenie wyników konkursu winiarskiego „Polskie korki”. W tym roku wszystkie degustacje będą transmitowane na żywo online.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej