Już po raz siódmy najlepsi winiarze z całej Polski przyjadą do poznańskiego SPOT. 19-20 czerwca kilkunastu producentów zaprezentuje tam kilkadziesiąt win. Będzie można je poznać, zdegustować oraz – co najważniejsze – kupić w cenie producenta.
Jeszcze kilka lat temu polskie wina znane były jedynie specjalistom. Teraz dzięki coraz szerszej dystrybucji, obecności w popularnych sieciach handlowych, dobrych restauracjach i informacjom w mediach powoli stają się elementem codzienności. Nawet przeciętny Kowalski kojarzy nazwę jednej z kilkuset winnic. Polskie wino wytwarza się już nie tylko w Lubuskim i na Podkarpaciu, ale także na Dolnym Śląsku, Pomorzu, Mazurach, a nawet w Wielkopolsce. Popularne kiedyś hybrydy zastąpiły rieslingi, chardonnay, pinot noir, zweigelt i wiele innych odmian. W SPOT. będzie można poznać tych, którzy robią z nich najlepsze wina. Oprócz dobrze znanych producentów – jak zawsze – pojawią się także obiecujący debiutanci.
Festiwal – jak co roku – podzielony został na dwie części. Pierwszego dnia, w piątek, odbędzie się konkurs winiarski „Polskie Korki”. Kilkunastoosobowe jury, w skład którego wejdą m.in. Piotr Pietras (Master Sommelier), Wojciech Bońkowski (Ferment/Winicjatywa), Tomasz Prange-Barczyński (Fermant/Winicjatywa) oraz Maciej Nowicki (przewodniczący), będzie oceniało tylko polskie wina wytworzone z winogron uprawianych i zebranych w Polsce.
Drugiego dnia, w sobotę, będą odbywały się degustacje dla branży i pasjonatów wina. Swoje historyczne roczniki oraz premiery zaprezentują winnice: Gostchorze, Dworu Sanna, Equus, Skarpa Dobrska, Silesian, Turanu, Jakubów oraz Moderna, Zelków i Zodiak. O nowej książce „Gościnność. Od kuchni” opowiedzą Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, a za stronę kulinarną festiwalu będzie odpowiedzialny Adrian Bęben z Oda Bistro.
Festiwali zakończy ogłoszenie wyników konkursu winiarskiego „Polskie korki”. W tym roku wszystkie degustacje będą transmitowane na żywo online.


Festiwal Polskich Win


Już po raz siódmy najlepsi winiarze z całej Polski przyjadą do poznańskiego SPOT. 19-20 czerwca kilkunastu producentów zaprezentuje tam kilkadziesiąt win. Będzie można je poznać, zdegustować oraz - co najważniejsze - kupić w cenie producenta.
Zobacz także

Wielka Uczta Warszawska

Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym festiwalem przy wspólnej biesiadnej ławie odbędzie się już w pierwszy weekend lutego.

Inauguracja programu edukacyjnego California Wines CAPSTONE

California Wines CAPSTONE to program szkoleniowy poświęcony winom kalifornijskim przeznaczony dla profesjonalistów z branży winiarskiej, sommelierów, przedstawicieli HoReCa, importu, mediów, a także dla miłośników wina zainteresowanych poszerzaniem wiedzy.

Przyszłość rolnictwa

Zapraszamy na 3. dialog o przyszłości jedzenia w Ogrodzie Botanicznym.

Tygodnie Rieslinga Niemieckiego Instytutu Wina

Podczas trzech tygodni akcji "Riesling Weeks" Niemiecki Instytut Wina wspiera działania promocyjne importerów, sklepów specjalistycznych, restauracji i wine barów. Szósta edycja wydarzenia odbędzie się między 18 lipca a 8 sierpnia.

Sigep 2022 - The Dolce World Expo w Rimini

Światowe targi cukiernicze Sigep 2022 - Dolce World Expo odbędą się w dniach 12 do 16 marca.

Festiwal Wódki i Zakąski

25 i 26 stycznia w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się trzecia edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. To impreza towarzysząca wydarzenia "Jedz Pij Warszawo" będącego reaktywacją legendarnej "Wystawy Kucharsko-Spożywczej" z 1902 roku.
Inne kategorie
Podcasty


Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

