x

Najlepsze polskie wina ponownie w Poznaniu!

Kategoria: Wino    25.05.2020

Już po raz siódmy najlepsi winiarze z całej Polski przyjadą do poznańskiego SPOT. 19-20 czerwca podczas Festiwalu Polskich Win kilkunastu producentów zaprezentuje tam kilkadziesiąt etykiet. Będzie można je poznać, zdegustować oraz - co najważniejsze - kupić w cenie producenta.

Plakat: materiały prasowe.
Plakat: materiały prasowe.
Jeszcze kilka lat temu polskie wina znane były jedynie specjalistom. Teraz dzięki coraz szerszej dystrybucji, obecności w popularnych sieciach handlowych, dobrych restauracjach i informacjom w mediach powoli stają się elementem codzienności. Nawet przeciętny Kowalski kojarzy nazwę jednej z kilkuset winnic. Polskie wino wytwarza się już nie tylko w Lubuskim i na Podkarpaciu, ale także na Dolnym Śląsku, Pomorzu, Mazurach, a nawet w Wielkopolsce. Popularne kiedyś hybrydy zastąpiły rieslingi, chardonnay, pinot noir, zweigelt i wiele innych odmian. W SPOT. będzie można poznać tych, którzy robią z nich najlepsze wina. Oprócz dobrze znanych producentów – jak zawsze – pojawią się także obiecujący debiutanci.
Festiwal – jak co roku – podzielony został na dwie części. Pierwszego dnia, w piątek, odbędzie się konkurs winiarski „Polskie Korki”. Kilkunastoosobowe jury, w skład którego wejdą m.in. Piotr Pietras (Master Sommelier), Wojciech Bońkowski (Ferment/Winicjatywa), Tomasz Prange-Barczyński (Fermant/Winicjatywa) oraz Maciej Nowicki (przewodniczący), będzie oceniało tylko polskie wina wytworzone z winogron uprawianych i zebranych w Polsce.
Drugiego dnia, w sobotę, będą odbywały się degustacje dla branży i pasjonatów wina. Swoje historyczne roczniki oraz premiery zaprezentują winnice: Gostchorze, Dworu Sanna, Equus, Skarpa Dobrska, Silesian, Turanu, Jakubów oraz Moderna, Zelków i Zodiak. O nowej książce „Gościnność. Od kuchni” opowiedzą Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, a za stronę kulinarną festiwalu będzie odpowiedzialny Adrian Bęben z Oda Bistro.
Festiwali zakończy ogłoszenie wyników konkursu winiarskiego „Polskie korki”. W tym roku wszystkie degustacje będą transmitowane na żywo online.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

WINNE POLA IMPORTEREM ROKU 2018

Magazyn Wino po raz kolejny chciałby uhonorować tych wszystkich, którzy tworzą rynek winny w Polsce. Już po raz trzynasty przyznano statuetki Grand Prix Magazynu Wino ludziom, miejscom i winom, których wyróżnia charyzma, charakter i nieprzeciętność.

Wino na Boże Narodzenie

Aby podkreślić wyjątkowy charakter świątecznych potraw podajmy do nich wina, które uwydatnią ich smak. Podpowiadamy, jakie trunki wybrać, by trafić w gust wszystkich gości zgromadzonych przy stole.

Piotr Pietras zwycięzcą Mistrzostw Polski Sommelierów

W finałowej trójce znaleźli się Marek Przyborek, Maciej Sokołowski i zeszłoroczny zwycięzca, który w Argentynie na Mistrzostwach Świata zajął 10. miejsce - Piotr Pietras. W tym roku wystartowała rekordowa liczba - aż 24 kandydatów z czołowych restauracji polskich i zagranicznych.

Nabór do projektu Etykiety Polskich Win

Do połowy września potrwa nabór chętnych do uczestnictwa w drugiej edycji projektu Etykiety Polskich Win. Studenci grafiki Uniwersytetu SWPS wespół z Winoteką Ars Vini i portalem Have a Bite wezmą na kreatywny warsztat opakowania dla polskich winiarzy.

Kolejny polski Master Sommelier

20 sierpnia do grona 239 Master Sommelierów dołączył Piotr Pietras, który na co dzień pracuje jako head sommelier w londyńskiej restauracji Launceston Place. Do sukcesów (podwójny tytuł Mistrza Polski Sommelierów oraz Wicemistrza Europy Sommelierów) zaliczyć może właśnie ten zaszczytny tytuł.

Piotr Kamecki: zawód - sommelier

Obecnie kluczowe jest wzmacnianie wizerunku sommeliera jako istotnego partnera w procesie kup-sprzedaj-poleć-nalej-zaserwuj. Finalnie chodzi o to, by przyczyniał się on do wzrostu każdego biznesu restauracyjnego - uważa Piotr Kamecki.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej