

Najlepsze polskie wina ponownie w Poznaniu!


Już po raz siódmy najlepsi winiarze z całej Polski przyjadą do poznańskiego SPOT. 19-20 czerwca podczas Festiwalu Polskich Win kilkunastu producentów zaprezentuje tam kilkadziesiąt etykiet. Będzie można je poznać, zdegustować oraz - co najważniejsze - kupić w cenie producenta.
Festiwal – jak co roku – podzielony został na dwie części. Pierwszego dnia, w piątek, odbędzie się konkurs winiarski „Polskie Korki”. Kilkunastoosobowe jury, w skład którego wejdą m.in. Piotr Pietras (Master Sommelier), Wojciech Bońkowski (Ferment/Winicjatywa), Tomasz Prange-Barczyński (Fermant/Winicjatywa) oraz Maciej Nowicki (przewodniczący), będzie oceniało tylko polskie wina wytworzone z winogron uprawianych i zebranych w Polsce.
Drugiego dnia, w sobotę, będą odbywały się degustacje dla branży i pasjonatów wina. Swoje historyczne roczniki oraz premiery zaprezentują winnice: Gostchorze, Dworu Sanna, Equus, Skarpa Dobrska, Silesian, Turanu, Jakubów oraz Moderna, Zelków i Zodiak. O nowej książce „Gościnność. Od kuchni” opowiedzą Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, a za stronę kulinarną festiwalu będzie odpowiedzialny Adrian Bęben z Oda Bistro.
Festiwali zakończy ogłoszenie wyników konkursu winiarskiego „Polskie korki”. W tym roku wszystkie degustacje będą transmitowane na żywo online.
Zobacz także

Branża winiarska też w kryzysie

Zamknięte restauracje i ograniczony dostęp do sklepów mogą przyczynić się do zmarnowania miliarda litrów wina! Na kondycji finansowej importerów wina negatywnie odbijają się: wzrost cen walut i mniejszy zysk ze sprzedaży zakupionych przed pandemią towarów. Jakie są pomysły na przetrwanie?

Trzecia edycja konkursu "Wino na medal" wznowiona!

Organizatorzy konkursu zapraszają do zgłaszania swoich produktów importerów, dystrybutorów i producentów wina, których etykiety są dostępne w ofercie branży HoReCa. Ogłoszenie zwycięzców nastąpi podczas finału Mistrzostw Polski Sommelierów, 24 października.

Młodzi sommelierzy walczyli w Poznaniu

Adam Michocki z londyńskiej restauracji The Glasshouse zwyciężył w Konkursie Młodych Sommelierów, organizowanym przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w Poznaniu.

Adam Pawłowski: sztuka dekantacji

Dekantacja ma nieoceniony walor praktyczny. Pomaga uzyskać z wina maksimum potencjału. Nie jest jednak sprzymierzeńcem każdego typu win, dlatego powinna być stosowana z rozwagą, na podstawie wiedzy.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: JAKUB PASTERNAK

Miłość do wina obudziła się we mnie podczas pewnego szkolenia prowadzonego przez Sławomira Chrzczonowicza. Zrozumiałem wtedy, że chcę zgłębić temat wina najmocniej jak tylko się da.

Kwestionariusz sommeliera: Marcin Soćko

Winem zainteresowany od ponad 10 lat, od 2008 r. zajmuje się nim zawodowo. W 2010 r. ukończył z wyróżnieniem WSET Advanced w Londynie. Od prawie 4 lat pracuje jako head sommelier w restauracji Nolita.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

