x

Najciekawsze trunki Borsa Vini Italiani 2020

Kategoria: Wino    22.05.2020

33 producentów, m.in. z Abruzzo, Apulii, Kampanii, Molise i Sardynii, wzięło udział w degustacji włoskich win Borsa Vini Italiani 2020, która odbyła się 6 lutego w hotelu Westin w Warszawie.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.

Jak powiedział Antonino Mafodda, dyrektor Italian Trade Agency i współorganizator wydarzenia, celem degustacji było stworzenie platformy do współpracy między polskimi dystrybutora- mi a włoskimi winiarzami. A jest czym handlować, bo we Włoszech rocznie produkuje się 50 milionów hektolitrów wina – to dane z drugiej połowy 2019 r. Oto najciekawsze butelki degustacji.  

1. Tenute Martarosa,
Tintilia del Molise DOP DOC, 2016
Molise to stosunkowo młody region winiarski (funkcjonuje od 1970 r.). Z uwagi na swoje rozmiary często pada ofiarą żartów winiarzy z pozostałych regionów, którzy ponoć sami dokładnie nie wiedzą, gdzie Molise się znajduje. Hitem degustacji była rzadko spotykana perełka – wino z autochtonicznego szczepu tintilia. Aromat cechował się świeżym czerwonym owocem z czystą kwiatową nutą, a na ustach pozostawały jedwabiście zarysowane garbniki. 

2. Colli Della Murgia,
Tufjano, Minutolo, 2018
Winnica produkująca ekologiczne wina z Apulii słynie z białych win, a wśród nich – tych na bazie odmiany fiano minutulo. To aromatyczny szczep charakteryzujący się nutami kwiatu pomarańczy i jaśminu oraz białym owocem pestkowym w ustach. 

3. Cantine di Dolianova,
Anzenas, Cannonau, 2013
Winnica specjalizuje się w produkcji win z rdzennych odmian sardyńskich. Wino z endemicznej odmiany cannonau charakteryzuje się przyjemnymi aromatami jeżyn i śliwki. W ustach jest krągłe i skoncentrowane. 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

 

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: SUKCES WIN NIEMIECKICH

"Wina reńskie" od zawsze cieszyły się dużą popularnością w kraju nad wisłą. Powodów jest wiele: smak, bliskość geograficzna, nasze preferencje konsumenckie, a także... charakterystyczny wydłużony kształt butelki rieslinga.

Adam Pawłowski: sztuka dekantacji

Dekantacja ma nieoceniony walor praktyczny. Pomaga uzyskać z wina maksimum potencjału. Nie jest jednak sprzymierzeńcem każdego typu win, dlatego powinna być stosowana z rozwagą, na podstawie wiedzy.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MACIEJ ŁYKO

W pracy moim głównym celem jest zadowolenie gości naszej restauracji. To oni są najważniejsi i to dla nich nasza profesja została stworzona. Poza pracą moje prywatne cele to zwycięstwo w przyszłorocznych Mistrzostwach Polski Sommelierów oraz zdanie egzaminu Master Sommelier.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: PIOTR ZIELIŃSKI

"W branży pracuję ponad cztery lata. Pierwsze kroki stawiałem u warszawskiego importera, a później w małej żoliborskiej restauracji. Zanim na dłużej jako sprzedawca stanąłem za ladą w warszawskim sklepie specjalistycznym VinoTrio, pracowałem przez pięć lat w sprzedaży usług i w marketingu".

Jakie wina najlepiej smakują w latem?

W słoneczne dni w restauracjach goście chętniej zamawiają wino - delikatne, orzeźwiające i dobrze schłodzone. Podpowiadamy, które szczepy najlepiej smakują w czas kanikuły.

WINNICE WZGÓRZ TRZEBNICKICH

Zanim Rafał Wesołowski zajął się produkcją wina na cały etat, związany był z branżą IT. Wiedzę enologiczną zdobywał podczas licznych kursów w kraju i za granicą. Jak sam przyznaje, najwięcej nauczył się na swoich błędach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej