x

Najciekawsze trunki Borsa Vini Italiani 2020

Kategoria: Wino    22.05.2020

33 producentów, m.in. z Abruzzo, Apulii, Kampanii, Molise i Sardynii, wzięło udział w degustacji włoskich win Borsa Vini Italiani 2020, która odbyła się 6 lutego w hotelu Westin w Warszawie.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.

Jak powiedział Antonino Mafodda, dyrektor Italian Trade Agency i współorganizator wydarzenia, celem degustacji było stworzenie platformy do współpracy między polskimi dystrybutora- mi a włoskimi winiarzami. A jest czym handlować, bo we Włoszech rocznie produkuje się 50 milionów hektolitrów wina – to dane z drugiej połowy 2019 r. Oto najciekawsze butelki degustacji.  

1. Tenute Martarosa,
Tintilia del Molise DOP DOC, 2016
Molise to stosunkowo młody region winiarski (funkcjonuje od 1970 r.). Z uwagi na swoje rozmiary często pada ofiarą żartów winiarzy z pozostałych regionów, którzy ponoć sami dokładnie nie wiedzą, gdzie Molise się znajduje. Hitem degustacji była rzadko spotykana perełka – wino z autochtonicznego szczepu tintilia. Aromat cechował się świeżym czerwonym owocem z czystą kwiatową nutą, a na ustach pozostawały jedwabiście zarysowane garbniki. 

2. Colli Della Murgia,
Tufjano, Minutolo, 2018
Winnica produkująca ekologiczne wina z Apulii słynie z białych win, a wśród nich – tych na bazie odmiany fiano minutulo. To aromatyczny szczep charakteryzujący się nutami kwiatu pomarańczy i jaśminu oraz białym owocem pestkowym w ustach. 

3. Cantine di Dolianova,
Anzenas, Cannonau, 2013
Winnica specjalizuje się w produkcji win z rdzennych odmian sardyńskich. Wino z endemicznej odmiany cannonau charakteryzuje się przyjemnymi aromatami jeżyn i śliwki. W ustach jest krągłe i skoncentrowane. 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

 

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Adam Pawłowski: Obalamy mity

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata do adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

Adam Pawłowski: sztuka dekantacji

Dekantacja ma nieoceniony walor praktyczny. Pomaga uzyskać z wina maksimum potencjału. Nie jest jednak sprzymierzeńcem każdego typu win, dlatego powinna być stosowana z rozwagą, na podstawie wiedzy.

Każdy serwis jest jak jam session

O El Celler de Can Roca częściej mówi się w kontekście jedzenia, rzadziej wina. Josep Roca jest sommelierem i w restauracji odpowiada za kartę win i serwis. W rozmowie z "Food Service" zdradza, jak stworzyć idealną harmonię między daniem a winem.

ADAM PAWŁOWSKI: PIWNA REWOLUCJA

Jeszcze 5 lat temu mało kto w Polsce kojarzył takie nazwy jak IPA czy APA z piwem. Nurt piw kraftowych na dobre zmienia krajobraz rynku piwa w Polsce. Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy świadkami "piwnej rewolucji", która na sztandarach niesie hasła dotyczące produkcji jakościowych piw.

Kwestionariusz sommeliera: Filip Szaciłowski

W gastronomii pracuje od prawie ośmiu lat. Pełni funkcję menadżera i głównego sommeliera w restauracji Kieliszki na Próżnej w Warszawie. Od lat zajmuje miejsce w pierwszej dziesiątce Mistrzostw Polski Sommelierów.

Kilka pytań do Jakuba Filipka

Z Jakubem Filipkiem, sommelierem krakowskiej restauracji Szara Gęś i finalistą Mistrzostw Polski Sommelierów, rozmawiamy o wrażeniach z konkursu oraz codziennej pracy na sali.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej