x

Adam Pawłowski: Polskie wina w restauracji

Kategoria: Wino    22.05.2020

Jak personel i właściciele restauracji w Zielonej Górze zapatrują się na polskie wina? Zadałem to pytanie w stolicy lubuskiego regionu winiarskiego i... to, co usłyszałem, szybko sprowadziło mnie na ziemię.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Argumenty padły takie co zwykle. Pierwszy zarzut restauratorów do polskich win to ich dyskusyjna relacja jakości do ceny. Średnia cena hurtowa polskiego wina oscyluje między 40 a 50 zł netto, a za taką kwotę można dowolnie przebierać w niezawodnych etykietach z tradycyjnych krajów winiarskich takich jak Włochy, Francja czy Hiszpania. Restauratorzy narzekali także na limitowaną dostępność win, argumentując, że jeżeli nawet dane wino zostanie wypromowane i zdobędzie swoich sympatyków wśród gości, to często nagle przestaje być dostępne. Wtedy trzeba szukać zamienników i przedrukowywać kartę win, narażając się nie tylko na koszty, ale też krytykę gości.
Kolejny zarzut to brak powtarzalności, bo zwykle kolejny rocznik tego samego wina charakteryzuje się zupełnie innym stylem od poprzedniego. Nadal można trafić na polskie wina z kategorii tzw. niepijalnych z wieloma wadami technologicznymi, np. z utlenieniem czy redukcją. Poza tym goście restauracji narzekają na zbyt wysoką kwasowość. Przeszkadzają im aromaty buraczane w niektórych czerwonych winach. Lista zarzutów jest długa i trudno się z nimi nie zgodzić.
Producenci polskich win odbijają piłeczkę, wytykając restauratorom stosowanie zbyt wysokich marż. Argumentują, że wysoka cena stanowi barierę sprzedaży, ale także wyśrubowuje oczekiwania gości co do jakości.
Jak widać, każda ze stron ma swoje racje, ale nie wszystko maluje się w aż tak ciemnych kolorach. Od 5 lat sędziuję na konkursach win polskich i stwierdzam, że ich jakość z roku na rok wyraźnie rośnie. Czynnikiem sprzyjającym jest ocieplający się klimat oraz coraz większe doświadczenie i umiejętności rodzimych winiarzy. Mało tego, niektórzy producenci wspierają się nawet know-how zdobytym od zagranicznych konsultantów i enologów. 
Jakość polskich win będzie musiała się podnosić chociażby ze względu na coraz większą konkurencję. Na razie podaż stanowiąca mniej więcej 1,2 mln butelek całkowitej rocznej produkcji polskich win jest dużo niższa niż popyt. Jednak w najbliższych latach czekają nas zmiany, ponieważ kolejne winnice wyrastają w całym kraju jak grzyby po deszczu i co chwilę dowiadujemy się o nowych winiarskich projektach. Producenci, którzy okrzepli z mniejszym areałem, chętnie dosadzają i zwiększają swoją produkcję. To wszystko przełoży się na wyższy wolumen, łatwiejszą dostępność i obniżenie cen. 
Polskie wina są oparte na wysokiej kwasowości, a to cecha niezbędna do skutecznego łączenia się z potrawami. Nawet jeżeli wypijane bez jedzenia wydają się nazbyt kwaśne, to w pairingu z odpowiednimi daniami stają się bardziej przystępne. Poza tym ich atutem w kompozycjach z jedzeniem jest umiarkowana aromatyczność, która pozwala na subtelne wpasowanie się w smaki potraw bez zmieniania ich charakteru.
Dobrym rozwiązaniem dla restauratorów jest oferowanie polskich win na kieliszki. Jeśli goście restauracji nie są jeszcze przekonani do polskiego wina, to prędzej skuszą się na kieliszek niż całą butelkę. Sam, odwiedzając kraje winiarskie, chętnie sięgam po lokalne specjały. Podobnie czynią turyści zagraniczni w naszym kraju. Fakt, że w 2019 r. gościło u nas 20 mln turystów, stanowi odpowiedź na pytanie, czy warto stawiać na polskie wina. 
Posługując się facebookową nomenklaturą, związek branży gastronomicznej i polskich win można określić wyrażeniem „it’s complicated”. Prognozy są optymistyczne i wygląda na to, że ta niełatwa relacja już niedługo się dotrze. 

Felieton ukazał się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

To impreza, która na dobre wpisała się w kalendarz polskich imprez winiarskich. W tym roku odbędą się po raz dwunasty - od 25 do 30 sierpnia. Konkurs nie jest otwarty dla publiczności, ale nagrodzone wina prezentowane będą na stoisku Jasielskiego Stowarzyszenia Winiarzy na jasielskim Rynku 26 i 27

Winiarnia Zamojska - nowa marka owocowych win polskich

Sześć odmian owoców z Roztocza stworzyło nową linię polskich win - Winiarnia Zamojska. Grupa Ambra przywraca na Roztoczu tradycje winiarstwa znane od średniowiecza.

Gala Magazynu Wino już wkrótce

4-6 listopada br. winiarska Polska będzie świętować XI Grand Prix "Magazynu Wino". Już po raz 11. "Magazyn Wino" wyróżni doskonałe wina, promotorów kultury winiarskiej, restauracje i sommelierów, których wkład w rozwój kultury wina w Polsce zostanie uhonorowany nagrodami Grand Prix 2016.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbyła się 6. edycja największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa - Food Service Summit. Podobnie jak w ubiegłych latach we współpracy z California Wines Polska przygotowano branżowe seminaria degustacyjne.

ADAM PAWŁOWSKI: ENO WYJAZDY

Każdy, kto chociaż raz miał okazję uczestniczyć w profesjonalnym wyjeździe winiarskim, przyzna, że to fantastyczne doświadczenie, ale zarazem niezła harówka. Zwykle każdy dzień rozplanowany jest co do minuty. O czasie wolnym można raczej zapomnieć.

Wino na medal 2020

Ruszyły zgłoszenia do trzeciej edycji konkursu "Wino na medal" organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Swoje produkty mogą zgłaszać importerzy, dystrybutorzy i producenci wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HoReCa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej