x

Trzy lokale na słodkie wina

Kategoria: Miejsca    22.05.2020

Poznajcie trzy miejsca, do których warto wybrać się na słodkie wina.

Novo. Foto: materiały prasowe.
Novo. Foto: materiały prasowe.
NOVO, KATOWICE 
O jakość nie tylko kuchni, ale także karty win dba Przemek Błaszczyk, który jeździ, degustuje i szuka niebanalnych propozycji. W Novo zjemy klasyki kuchni włoskiej, a do dolci, czyli deserów, idealnie zagra musujące wino z Piemontu  – Moscato d’Asti DOCG Canelli – Sorì Dei Fiori. 

ZAKOPIAŃSKA, ZAKOPANE 
Willa Konstantynówka to miejsce z artystyczną tradycją, bywali tu Joseph Conrad i Witkacy. Dziś mieści się tu restauracja Zakopiańska, która w kwestii win słodkich stawia na klasykę: Tokaj Oremus Late Harvest i Alvear Pedro Ximénez z D.O. Montilla-Moriles. 

CHIANTI, WARSZAWA 
Sommelier Filip Szaciłowski zadbał o doskonałą selekcję win, w tym słodkich. Znajdziemy tutaj: La Spinetta Moscato D’Asti, Donnafugata Ben Ryé Passito di Pantelleria, Graham’s 10 years old Tawny Port, Oremus Tokaji Aszu 3 i 5 puttonyos. 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Tadeusz Müller stworzy menu w restauracji Roberta Lewandowskiego

Powstający w Browarach Warszawskich lokal, w który zainwestował Robert Lewandowski ma oferować kuchnię nowojorsko-śródziemnomorską. O kartę dań i napojów zadba Tadeusz Müller, syn restauratorki Magdy Gessler, który ma na swym koncie stworzenie takich konceptów jak ORZO, Munja czy Cava.

Food Hall Browarów Warszawskich już prawie gotowy. Wiemy, co będzie w środku

Już wkrótce pierwszych gości powita Food Hall Browary, mieszczący się w dawnej Leżakowni Browaru Haberbuscha i Schielego. Autorem projektu hali jest Aleksander Likus wraz ze wspólnikami, przedstawiciel młodego pokolenia rodziny Likusów - znanych z licznych projektów hotelarskich i gastronomicznych.

FAST CASUAL WEDŁUG DANIELA HUMMA

Daniel Humm, szef kuchni Eleven Madison Park, i jego wspólnik Will Guidara otwierają nową restaurację w Nowym Jorku - Made Nice. Oficjalne otwarcie restauracji w stylu fast casual nastąpiło w poniedziałek 24 kwietnia.

KUK NUK

Kuk Nuk to pokaźnych rozmiarów restauracja (80 miejsc siedzących) położona w ścisłym centrum Rzeszowa, tuż przy rynku. Lokal powstał z potrzeby stworzenia kuchni na wysokim poziomie, której wówczas brakowało na podkarpackim rynku.

Stacja Food Hall w Gdańsku-Wrzeszczu

Najbardziej wyczekiwana gastro miejscówka na Pomorzu i jednocześnie największy food hall w Trójmieście 1 lipca oficjalnie otworzyła się we Wrzeszczu.

Będę Później

Będę Później to klimatyczna herbaciarnia na warszawskiej Starej Ochocie. Twórcami miejsca są Michał Jastrzębski i Jana Krynicka.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej