x

Trzy lokale na słodkie wina

Kategoria: Miejsca    22.05.2020

Poznajcie trzy miejsca, do których warto wybrać się na słodkie wina.

Novo. Foto: materiały prasowe.
Novo. Foto: materiały prasowe.
NOVO, KATOWICE 
O jakość nie tylko kuchni, ale także karty win dba Przemek Błaszczyk, który jeździ, degustuje i szuka niebanalnych propozycji. W Novo zjemy klasyki kuchni włoskiej, a do dolci, czyli deserów, idealnie zagra musujące wino z Piemontu  – Moscato d’Asti DOCG Canelli – Sorì Dei Fiori. 

ZAKOPIAŃSKA, ZAKOPANE 
Willa Konstantynówka to miejsce z artystyczną tradycją, bywali tu Joseph Conrad i Witkacy. Dziś mieści się tu restauracja Zakopiańska, która w kwestii win słodkich stawia na klasykę: Tokaj Oremus Late Harvest i Alvear Pedro Ximénez z D.O. Montilla-Moriles. 

CHIANTI, WARSZAWA 
Sommelier Filip Szaciłowski zadbał o doskonałą selekcję win, w tym słodkich. Znajdziemy tutaj: La Spinetta Moscato D’Asti, Donnafugata Ben Ryé Passito di Pantelleria, Graham’s 10 years old Tawny Port, Oremus Tokaji Aszu 3 i 5 puttonyos. 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Sfinks z pierwszą restauracją Lepione & Pieczone

Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Wook, otwiera pierwszy lokal nowej marki Lepione & Pieczone. Tym samym wprowadza na rynek nowy koncept gastronomiczny, działający w coraz bardziej popularnym w Polsce i na świecie segmencie fast casual dining.

Strategia restauracji Rozbrat 20: powrót do fine diningu

Jak będzie wyglądała gastronomia po koronawirusie? Czy jest w niej jeszcze miejsce na fine dining? Czy serwujące ten typ kuchni restauracje będą w stanie przetrwać? Rozbrat 20 podejmuje ryzyko!

Ratajska Kuchnia i Wino w Poznaniu

Trzeba mieć sporo samozaparcia, by otworzyć nowy lokal w trakcie lockdownu. Nie zabrakło go Tomaszowi Ochmanowiczowi i Kajetanowi Buszewiczowi, którzy 8 maja uruchomili Restaurację Ratajska Kuchnia i Wino.

UKIM

Niezobowiązujące miejsce z kuchnią azjatycką na Woli. Tutejsza kuchnia kręci się wokół znanych i lubianych azjatyckich klasyków. Lokal znajduje się na ul. Chłodnej 2/18 w Warszawie.

Targi Between kitchen & dining room - II edycja

W dniach 18-19 listopada w Hali Koszyki, w Warszawie odbędzie się druga edycja BETWEEN kitchen & dining room. Jest to nowy cykl targów, na których prezentują się firmy i marki związane z kuchnią oraz jadalnią, m.in.: ceramika, naczynia, małe AGD, akcesoria dekoracyjne, meble oraz artykuły spożywcze.

Ovo Bar & Restaurant z autorskim menu we Wrocławiu

Ovo Bar & Restaurant jest częścią hotelu DoubleTree by Hilton Wrocław w Centrum Wrocławia. Lokal przeznaczony jest na 100 miejsc siedzących.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej