x

Trzy lokale na słodkie wina

Kategoria: Miejsca    22.05.2020

Poznajcie trzy miejsca, do których warto wybrać się na słodkie wina.

Novo. Foto: materiały prasowe.
Novo. Foto: materiały prasowe.
NOVO, KATOWICE 
O jakość nie tylko kuchni, ale także karty win dba Przemek Błaszczyk, który jeździ, degustuje i szuka niebanalnych propozycji. W Novo zjemy klasyki kuchni włoskiej, a do dolci, czyli deserów, idealnie zagra musujące wino z Piemontu  – Moscato d’Asti DOCG Canelli – Sorì Dei Fiori. 

ZAKOPIAŃSKA, ZAKOPANE 
Willa Konstantynówka to miejsce z artystyczną tradycją, bywali tu Joseph Conrad i Witkacy. Dziś mieści się tu restauracja Zakopiańska, która w kwestii win słodkich stawia na klasykę: Tokaj Oremus Late Harvest i Alvear Pedro Ximénez z D.O. Montilla-Moriles. 

CHIANTI, WARSZAWA 
Sommelier Filip Szaciłowski zadbał o doskonałą selekcję win, w tym słodkich. Znajdziemy tutaj: La Spinetta Moscato D’Asti, Donnafugata Ben Ryé Passito di Pantelleria, Graham’s 10 years old Tawny Port, Oremus Tokaji Aszu 3 i 5 puttonyos. 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Bez Gwiazdek

Bez Gwiazdek to nowa restauracja na warszawskim Powiślu, której właścicielami są Robert Trzópek (wcześniej szef kuchni m.in. Tamka 43, The Harvest) oraz Jan Kęcik (od lat sous-chef Trzópka).

RAMEN SHOP MENYA MUSASHI

Nazwa Menya Musashi pochodzi od imienia niezwyciężonego samuraja Miyamoto Musashi, najsławniejszego szermierza znanego ze stylu walki dwoma mieczami. Pierwszy ramen shop Menya Musashi powstał w 1996 r. w jednej z luksusowych dzielnic Tokio - Aoyama.

Off Brzeska - współczesna wersja Bazaru Różyckiego

Off Brzeska to nowa warszawska przestrzeń gastronomiczno-kulturalna powstała na obszarze kultowego Bazaru Różyckiego. Koncept ma różne oblicza: na co dzień jest targowiskiem lokalnych producentów, a w weekendy - świątynią street foodu, muzyka i kultury.

MAX Premium Burgers otwiera jedenasty lokal. Tym razem we Wrocławiu

Szwedzka sieć MAX Premium Burgers kontynuuje rozwój sieci. Jedenasty lokal w Polsce i drugi we Wrocławiu ruszył 23 marca.

Polana Smaków - kuchnia Andrzeja Polana w centrum Warszawy

O Małej Polanie Smaków słyszała większość ceniących autorską kuchnię restauracyjnych bywalców. Nie każdy jednak wie, że lokal znanego kucharza Andrzeja Polana ma nową siedzibę. Tuż przed świętami Bożego Narodzenia przeniósł się z Mokotowa do ścisłego centrum Warszawy.

Orlenowskie hot-dogi poza stacją paliw. Start pierwszego formatu sklepowo-gastronomicznego Orlen w ruchu

Pierwszy koncept sklepowo-gastronomiczny Orlen w ruchu otwarto w Warszawie przy ulicy Grójeckiej 26. To miejsce, w którym można kupić kawę i hot-dogi oraz wiele innych produktów gastronomicznych znanych ze Stop Cafe.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej