NOVO, KATOWICE
O jakość nie tylko kuchni, ale także karty win dba Przemek Błaszczyk, który jeździ, degustuje i szuka niebanalnych propozycji. W Novo zjemy klasyki kuchni włoskiej, a do dolci, czyli deserów, idealnie zagra musujące wino z Piemontu – Moscato d’Asti DOCG Canelli – Sorì Dei Fiori.
ZAKOPIAŃSKA, ZAKOPANE
Willa Konstantynówka to miejsce z artystyczną tradycją, bywali tu Joseph Conrad i Witkacy. Dziś mieści się tu restauracja Zakopiańska, która w kwestii win słodkich stawia na klasykę: Tokaj Oremus Late Harvest i Alvear Pedro Ximénez z D.O. Montilla-Moriles.
CHIANTI, WARSZAWA
Sommelier Filip Szaciłowski zadbał o doskonałą selekcję win, w tym słodkich. Znajdziemy tutaj: La Spinetta Moscato D’Asti, Donnafugata Ben Ryé Passito di Pantelleria, Graham’s 10 years old Tawny Port, Oremus Tokaji Aszu 3 i 5 puttonyos.
Artykuł ukazał się w „Food Service" 3/2020 nr 193.