x

Leroy - londyńskie neobistro z gwiazdką Michelin

Kategoria: Miejsca    22.05.2020

Leroy to neobistro położone w londyńskiej dzielnicy Shoreditch. Jego właściciele stawiają na prostotę i smak, co poskutkowało zdobytą w ubiegłym roku gwiazdką Michelin.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Nie będzie przesadą, jeżeli napiszę, że londyńska dzielnica Shoreditch wyrasta na mekkę nurtu neobistro. Kilka popularnych konceptów (Lyle’s, BRAT) mieści się w zasięgu krótkiego spaceru. Nagrodzone w ubiegłym roku gwiazdką Michelin neobistro Leroy tworzą sommelierzy Ed Thaw i Jack Lewens oraz szef kuchni Sam Kamienko. Za cel stawiają sobie prostotę i smak. Karta przekąsek, dań głównych, serów i deserów jest krótka. Potrawy są czytelne, wykonane z lokalnych i jakościowych składników. Sommelierzy i kelnerzy chętnie doradzają oraz dobierają wina, które akurat mają otwarte, w wyjątkowych przypadkach posiłkując się Coravinem. Zachęcają przy tym do eksperymentów z winami naturalnymi od butikowych producentów. Dla nieprzekonanych dostępne są klasyki. W Leroy cyklicznie organizowane są spotkania i degustacje z winiarzami z całego świata. Warto śledzić ich Instagram, by być na bieżąco. 

18 Phipp St, Hackney, Londyn  

Artykuł ukazał się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Śląska Prohibicja

Restauracja Śląska Prohibicja otworzyła się na początku grudnia nieopodal rynku w Nikiszowcu - górniczym osiedlu z początku XX w. w Katowicach.

Debiuty kulinarne w warszawskiej Galerii Młociny

Drugie piętro Galerii Młociny to wyjątkowe miejsce dla wszystkich tych, którzy uwielbiają celebrować wspólne chwile w gronie najbliższych. Spotkania i Dania, czyli strefa dedykowana miłośnikom kuchni wszystkich kontynentów, kusi coraz bogatszą ofertą kulinarną.

GRAMY W TĘ SAMĄ GRĘ

Opasły Tom - niezaprzeczalnie jedno z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie nie tylko Warszawy, ale całej Polski. Po 7 latach działalności restauracja zmieniła lokalizację. Zapytaliśmy Agnieszkę Kręglicką, właścicielkę, jakie zmiany przynosi nowy rozdział w historii Opasłego.

Gdyńska Rosse Rosse - kawiarnia z miłością do estetyki

Rosse Rosse to nowa kawiarnia ulokowana w budynku Baltiq Plaza w Gdyni przy jednej z głównych ulic miasta - ul. Świętojańskiej. Lokal ma 20 miejsc siedzących wewnątrz i dodatkowo 20 w ogródku w sezonie letnim.

Wręczenie plakiet Michelin

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

Bakery w Browarach Warszawskich. Michał Paleta szefem kuchni i wspólnikiem lokalu

Koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery wzbogaci się o drugi lokal - w Browarach Warszawskich w centrum stolicy. - To będzie wyjątkowa rzemieślnicza piekarnia z polskim, ale przede wszystkim francuskim pieczywem - mówi Bartłomiej Rychcik, prezes firmy Enata Bread zarządzającej marką.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej