x

Leroy - londyńskie neobistro z gwiazdką Michelin

Kategoria: Miejsca    22.05.2020

Leroy to neobistro położone w londyńskiej dzielnicy Shoreditch. Jego właściciele stawiają na prostotę i smak, co poskutkowało zdobytą w ubiegłym roku gwiazdką Michelin.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Nie będzie przesadą, jeżeli napiszę, że londyńska dzielnica Shoreditch wyrasta na mekkę nurtu neobistro. Kilka popularnych konceptów (Lyle’s, BRAT) mieści się w zasięgu krótkiego spaceru. Nagrodzone w ubiegłym roku gwiazdką Michelin neobistro Leroy tworzą sommelierzy Ed Thaw i Jack Lewens oraz szef kuchni Sam Kamienko. Za cel stawiają sobie prostotę i smak. Karta przekąsek, dań głównych, serów i deserów jest krótka. Potrawy są czytelne, wykonane z lokalnych i jakościowych składników. Sommelierzy i kelnerzy chętnie doradzają oraz dobierają wina, które akurat mają otwarte, w wyjątkowych przypadkach posiłkując się Coravinem. Zachęcają przy tym do eksperymentów z winami naturalnymi od butikowych producentów. Dla nieprzekonanych dostępne są klasyki. W Leroy cyklicznie organizowane są spotkania i degustacje z winiarzami z całego świata. Warto śledzić ich Instagram, by być na bieżąco. 

18 Phipp St, Hackney, Londyn  

Artykuł ukazał się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Koniec Metamorfozy

Po 12 latach działalności zamyka się gdańska restauracja Metamorfoza, której szefem kuchni przez ostatnie 4 lata był Adrian Klonowski.

Restauracja Kuby Wojewódzkiego i kilka innych w Elektrowni Powiśle - już czynne

Kolejne koncepty gastronomiczne uruchamiane w otwartej 20 maja zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle w Warszawie! W ten weekend w strefie Food Hall pojawią się Philly’s Finest (amerykańskie kanapki), Quattro Canti (pizzeria), Osmania (kebab) oraz Soul Burger.

Max Premium Burgers już w Warszawie!

Od końca stycznia szwedzkie burgery od Max Premium Burgers można zjeść już w 8 lokalizacjach w Polsce, w tym w trzech w Warszawie. Nowe lokale otworzone zostały w największych centrach handlowych stolicy - Złotych Tarasach oraz Arkadii.

Przystanek Piekarnia: jest popyt na zdrowe, dobre pieczywo

Sieć Przystanek Piekarnia otworzyła w czasie pandemii dwa nowe lokale, ale jeden już istniejący trzeba było zamknąć. O koncepcie, który jest czymś więcej niż tylko sklepem i planach z nim związanych opowiada Marta Anusz, współzarządzająca rodzinną siecią.

Sześć gwiazdek w Trójmieście

Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.

Restauracja Belona

Restauracja Belona w Gdyni otworzyła się w sierpniu tego roku. Ulokowana jest na parterze hotelu Błękitny Żagiel w Studenckim Domu Marynarza.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej