x

Klient nasz pan?

Kategoria: Twój biznes - wiedza    22.05.2020

Jak dzięki jednemu postowi na Facebooku sprawić, by cała Polska dowiedziała się o twoim lokalu? Przepis na viral roku w gastroświecie z pewnością zna restauracja Avocado z Przeworska. Za sprawą ponad tysiąca udostępnień pewnego niechlubnego wpisu dowiedziało się o niej wielu gości.

Foto: Shutterstock.com.
Foto: Shutterstock.com.
Jakkolwiek na to patrzeć, przyczynkiem do niefrasobliwego wpisu stali się sami goście. Na łamach poważnego medium, jakim jest „Food Service”, nie przystoi nam zacytować treści posta w całości, ale w okrojonej wersji brzmiał on tak: „Dla wszystkich, którym nie smakuje nasze jedzenie. Nie podoba się to...”. I tu padł wymowny wulgaryzm zachęcający krytyków kuchni Avocado do pójścia w siną dal. Niestosowny wpis szybko zniknął z fanpage’a restauracji, a w jego miejsce pojawiły się przeprosiny, w których tłumaczono, że konto Avocado padło ofiarą ataku hakerskiego. 
Historia wywołała burzę w internecie, nie tyle z powodu użycia wulgaryzmów, raczej dlatego, że odsłoniła kilka niewygodnych prawd. Niech bowiem wszyscy, którzy pracują w restauracji, uczciwie zrobią rachunek sumienia – ile razy cisnęły wam się na usta niecenzuralne słowa, gdy zachowanie trudnego gościa doprowadziło was pod ścianę? Wracając do treści posta, dyskusje o smaku w restauracji to stąpanie po cienkim lodzie. W „Gościnności” zalecamy, aby nie pytać gości, czy im smakuje, ale czy wszystko jest w porządku. Zakładamy, że danie jest smaczne i goście nie muszą go dosmaczać dodatkowo swoim komentarzem. Oczywiście, jeżeli sami zainicjują rozmowę o smaku, wtedy warto wysłuchać ich spostrzeżeń. 

GOŚCINNOŚĆ W CZASACH ROSZCZENIOWYCH
Przez ostatnie dwa lata pisaliśmy o tym, co może zrobić obsługa, aby zapewniać gościnną atmosferę i profesjonalny serwis. Po setkach godzin szkoleniowych spędzonych z kelnerami w całej Polsce przekonujemy się, że o ile za poprawność techniczną serwisu odpowiedzialność ponosi kelner lub kelnerka (a precyzyjnie rzecz ujmując – menedżer/ka odpowiedzialny za szkolenie zespołu), o tyle na gościnną atmosferę wpływ mają sami klienci. Prawidłowa obsługa nie jest jednostronnym procesem, ale wynikiem dobrej woli i wymiany życzliwości pomiędzy obsługującym a gościem.
Oczywiście pomyłki ze strony restauracji zdarzają się, ale zastanówmy się, czy pomylone danie albo źle wysmażony stek to sprawa życia i śmierci? Owszem, trzeba zgłaszać obiekcje, szczególnie kiedy otrzymaliśmy wadliwy produkt, ale niekoniecznie doprowadzając do łez osobę, która nas obsługuje. Mówiąc wprost, bardzo trudno być gościnnym, jeżeli ktoś na ciebie wrzeszczy, wyzywa cię albo straszy. A tego rodzaju wybuchy prezentowane przez klientów nie należą do rzadkości.
Jako goście powinniśmy posypać głowę popiołem i przyznać, że my sami wpływamy także na jakość serwisu w Polsce. Jak? Niestety, zdarza się, że demotywująco. Nie każdy kelner jest okuty w zbroję i ma siłę mierzyć się z pasywno-agresywnymi zachowaniami klientów. To bardzo trudne, odbierające nie tylko energię, ale także chęć pracy w tym zawodzie. 
Moda na gotowanie, kulinaria, programy z szefami kuchni czy te o ratowaniu upadających restauracji poza niewątpliwymi zaletami ma ciekawą stronę – otóż wychowuje domorosłych krytyków kulinarnych, którzy swoją roszczeniową postawą są w stanie doprowadzić do białej gorączki najbardziej cierpliwego człowieka. Najczęściej nieuzasadnione roszczenia nie wynikają z wiedzy produktowej, technicznej czy dotyczącej sekwencji serwisu, lecz są podyktowane takimi pobudkami jak chęć otrzymania gratisu od restauracji, niezapłacenia za danie bądź zwykłego okazania swojej wyższości z racji bycia klientem, a nie usługodawcą. 

DYLEMAT DLA DYPLOMATÓW 
Dlaczego o tym piszemy? Otóż mamy poczucie, że Avocado Przeworsk otworzyło puszkę Pandory. Wylały się z niej frustracje wielu osób, które dostały w kość od bezzasadnie niezadowolonych gości. Dziś, kilka tygodni po internetowej burzy, istnieje wiele teorii spiskowych mówiących o tym, że niecenzuralny wpis był celowym działaniem marketingowym. Niezależenie od tego, czy to prawda, faktem jest, że restauracja w ciągu kilku dni zyskała popularność. Czy długofalowo przełoży się ona na ruch w lokalu? Czas pokaże.
Fakt – to goście utrzymują restaurację, ale gdzie tkwi granica wyrozumiałości i czy klient ma zawsze rację? Czy obsługa powinna cierpliwie znosić każdy niemiły popis i spełniać wszystkie zachcianki? To dylemat szczególnie dla właścicieli biznesów, którzy na szali stawiają zadowolenie gości albo dobre samopoczucie pracowników. Nie ma tu jednoznacznych odpowiedzi. 

KILKA MOŻLIWYCH WZORCÓW DYPLOMATYCZNYCH ZACHOWAŃ, KIEDY MAMY DO CZYNIENIA Z PROBLEMEM WYNIKAJĄCYM  Z WINY GOŚCIA. 
1. Nie powinno się wytykać gościom wprost, że popełnili błąd. Takie sytuacje wymagają od kierownika sali lub menedżera dyplomacji i wyczucia.
2. Należy wyrazić ubolewanie z powodu sytuacji i najuprzejmiej, jak się da, poinformować, że restauracja nie może wziąć odpowiedzialności za zaistniały problem.
3. Taka sytuacja wymaga dużej dyskrecji. Nie można sprawiać, żeby gość czuł się atakowany lub zawstydzony. 

Autorzy: Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski

„Gościnność” na łamach „Food Service” 
W kolejnych wydaniach magazynu „Food Service” będziemy przyglądać się zjawisku obsługi. W tekście wykorzystaliśmy fragmenty książki naszego autorstwa „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”, www.goscinnosc.pl

Artykuł ukazał się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Restauracje zmuszone do zwrotu dotacji z tarczy PRF walczą o przetrwanie. Wśród nich kultowy Ranny Ptaszek

Z powodu konieczności zwrotu dotacji z tarczy antykryzysowej w tarapatach finansowych znalazły się m.in. krakowskie bary Ranny Ptaszek i Hummus Amamamusi. Dla wielu firm gastronomicznych perspektywa windykacji należności wobec Skarbu Państwa oznacza w najbliższym czasie pewne bankructwo.

Energooszczędność. Jak zmniejszyć wydatki na prąd w restauracji?

Rosnące podwyżki cen gazu i energii w ostatnich miesiącach znacznie zwiększyły koszty funkcjonowania wszystkich restauracji. Szukając oszczędności, warto przyjrzeć się kondycji kuchenek, pieców czy zmywarek, i to nie tylko wtedy, gdy planujemy ich wymianę na bardziej energooszczędne modele.

Rosną długi w HoReCa, głównie w gastronomii

Branża noclegowo-gastronomiczna ma coraz większe problemy finansowe. Przez ostatni rok jej zadłużenie wzrosło o 14 proc. i na koniec lutego wyniosło 311,6 mln zł. 82 proc. tej kwoty (255,8 mln zł) są winne swoim wierzycielom restauracje i firmy cateringowe. Komu nie płaci branża gastro?

Najwięksi gastronomiczni gracze w Europie [RANKING]

Przedstawiamy kolejną edycję rankingu największych sieci gastronomicznych w Europie. Zestawienie wraz z analizą zostało przygotowane przez międzynarodową redakcję magazynu "Food Service Europe & Middle East".

Gastrotrendy 2023

Powrót mody na kuchnię polską, wegański comfort food, białko z insektów - w nadchodzącym roku trendy gastronomiczne, jak chyba nigdy dotąd, będą pokłosiem sytuacji społeczno-ekonomicznej, w której się znaleźliśmy

Trendy w HoReCa według ekspertów Food & Design

W 2022 r. nasza uwaga skoncentrowana była wokół pogłębiającego się kryzysu gospodarczego. Odbił się on zarówno na branży, jak i wpłynął na zmianę nawyków konsumenckich. Jak będzie wyglądał 2023 r. w sektorze food?

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej