Najlepsi sommelierzy zawalczą o Puchar Mistrzów Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. 23 maja w wyjątkowej formule zawodów online weźmie udział sześciu sommelierów, którzy mają na koncie tytuł zwycięzcy Mistrzostw Polski z ubiegłych lat i wiele innych nagród, także w skali międzynarodowej.
W szranki staną: Paweł Demianiuk, Maciej Łyko, Adam Pawłowski, Piotr Pietras, Andrzej Strzelczyk i Kamil Wojtasiak. Uczestnicy zawodów będą wykonywali zadania w swoich domach lub miejscach pracy, a sędziowie i publiczność będzie śledziła ich zmagania dzięki transmisji online. Mistrzowie zmierzą się w dwóch konkurencjach. Będą mieli za zadanie zaserwować wino musujące i zdekantować wino czerwone.
Ich wiedzę i umiejętności ocenią sędziowie – profesjonalni sommelierzy z zarządu Stowarzyszenia oraz przedstawiciele partnerów wydarzenia, a także publiczność. Formuła oceniania i punktacji jest zbliżona do tej znanej z festiwalu Eurowizji. Zawodnicy będą dostawali punkty – kieliszki za całość, przy czym każdy oceniający może tylko raz wykorzystać daną liczbę punktów. Publiczność będzie mogła zagłosować dzięki ankiecie do głosowania dostępnej przez kwadrans po zakończeniu konkurencji.
To pierwsze takie wydarzenie w Polsce. Z powodu pandemii odbywające się zwykle w maju Mistrzostwa Polski Sommelierów musiały zostać przełożone. Puchar to luźna formuła zawodów, która pozwala integrować środowisko sommelierów w dramatycznie trudnej sytuacji, w jakiej znalazła się cała branża gastronomiczna, a także promować kulturę wina w Polsce. Utytułowani sommelierzy zaangażowani w zawody mają też szansę zaprezentować swoje umiejętności na żywo przed młodszymi kolegami i obronić (lub nie) honor mistrzów.
Transmisja zawodów 23 maja od 18.50 na profilu SSP na Facebooku. Publiczność będzie mogła głosować!


Puchar Mistrzów Stowarzyszenia Sommelierów Polskich


Najlepsi sommelierzy zawalczą o Puchar Mistrzów Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. 23 maja w wyjątkowej formule zawodów online weźmie udział sześciu sommelierów, którzy mają na koncie tytuł zwycięzcy Mistrzostw Polski z ubiegłych lat i wiele innych nagród, także w skali międzynarodowej.
Zobacz także

FILMS for FOOD - Alain Ducasse: kuchenne wyzwania

12 kwietnia o godz. 19:30 zaprezentowany zostanie film dokumentalny pt. "Alain Ducasse: kuchenne wyzwania" ("La quête d'Alain Ducasse" ). Po filmie odbędzie się też dyskusja o kuchni francuskiej z udziałem gości specjalnych.

Films for Food Festival w Warszawie

Pierwsza edycja festiwalu najciekawszych filmów dokumentalnych o jedzeniu z ostatnich lat odbędzie się w stolicy w ostatni weekend czerwca. W programie cztery polskie premiery kinowe.

Jesień enologiczna

Od 21.09 aż do 15.12 potrwa czwarta edycja Jesieni Enologicznej, która w tym roku odbędzie się w Krakowie, Warszawie i na Dolnym Śląsku.

L’art de la Cuisine Martell 2019

"Kurczak sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej" - to temat i zadanie konkursowe uczestników XVII już edycji L’art de la Cuisine Martell. Konkurs odbędzie się w dniach 1-3 marca 2019 r., tradycyjnie na Zamku w Rynie. Zgłoszenia można nadsyłać do 15 lutego 2019 r.

Targi POLAGRA 2020

Tegoroczne spotkanie branży spożywczej w Poznaniu odbędzie się między 28 września a 1 października. To pierwsze i jedno z zaledwie kilku wydarzeń biznesowych, które w tym roku zintegruje branżę spożywczą i sektor HoReCa.

Degustacja win niemieckich

W ostatnich latach aromatyczne odmiany win przeżywają renesans nie tylko w samych Niemczech, ale również na arenie międzynarodowej. Zwłaszcza młodsi miłośnicy wina cenią te wina za ich intensywny bukiet, połączony z przyjemną świeżą i owocową kwasowością oraz subtelną słodyczą.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

