x

Kulinarnego Pucharu Polski w tym roku nie będzie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.05.2020

Najważniejszy konkurs w polskiej gastronomii został przełożony - na informację o tym, kto po raz 20. otrzyma tytuł "Najlepszego z najlepszych" będziemy musieli poczekać do 20121 roku. Trwają prace nad alternatywnym wydarzeniem dla sektora HoReCa.

Logo: materiały prasowe.
Logo: materiały prasowe.

Z powodu pandemii odwołano większość rywalizacji kulinarnych, które uzyskały nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2020. Po konsultacji z Radą Programową KPP, Zarząd Grupy MTP uznał, że nie ma możliwości przeprowadzenia rzetelnych kwalifikacji do konkursu, a co za tym idzie samego KPP. Z dziewięciu tych, które pozwalały zwycięzcy uzyskać nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2020, odbył się tylko jeden. Sześć z nich, zaplanowanych na okres marzec – sierpień, zostało już odwołanych przez organizatorów, a losy dwóch pozostałych (Archimagirus na Zamku Gniew i Dworzyskowy Konkurs Kuchni Myśliwskiej w Szczawnie-Zdroju) rozegrają się w najbliższym czasie. Odwołane konkursy to jednak nie jedyny problem.
– Musimy też spojrzeć w przyszłość i wziąć pod uwagę rzeczywistość w jakiej w najbliższych tygodniach, a nawet miesiącach będą funkcjonować restauratorzy i szefowie kuchni. Obostrzenia podyktowane przez rząd będą wymagały nowego spojrzenia na menu, nowej organizacji pracy, nowej aranżacji sal restauracyjnych i działań marketingowych budujących świadomość, że jedzenie w lokalach gastronomicznych jest przygotowywane i serwowane przy zachowaniu najwyższych standardów bezpieczeństwa. Niestety, nie obędzie się też bez zmian kadrowych. Nie ma wątpliwości, że priorytety na ten rok znacząco się zmieniły, a my musimy się do tego dostosować – komentuje Agnieszka Glamowska, dyrektor Kulinarnego Pucharu Polski.
Jak podkreślają organizatorzy, w obecnej sytuacji nie ma możliwości przeprowadzenia rzetelnych kwalifikacji do Kulinarnego Pucharu Polski, a co za tym idzie samego konkursu. Każda modyfikacja mogłaby mieć negatywny wpływ na jego kluczowe fundamenty, którymi są transparentność i wysoki poziom organizacyjny, wypracowane przez lata z organizatorami konkursów nominowanych i Radą Programową. Dlatego trwają prace nad alternatywnym wydarzeniem dla branży gastronomicznej pod szyldem Kulinarnego Pucharu Polski.
– Rozważamy różne opcje, których wspólnym mianownikiem są utalentowani kucharze, niezwykle apetyczne kulinarne show, najlepsze polskie produkty oraz merytoryczne spotkania, których celem będzie wsparcie kucharzy w nowej rzeczywistości. Pomysły będziemy konsultować z Radą Programową Kulinarnego Pucharu Polski, by wybrać ten najlepszy. Mamy też ogromną nadzieję, że w realizacji naszych planów wesprą nas dotychczasowi partnerzy oraz patroni medialni związani od lat z Kulinarnym Pucharem Polski – informuje Agnieszka Glamowska.
Nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski 2020 przyznana Radosławowi Pelcowi, który zajął pierwsze miejsce w 8. edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów, a także nominacje, które zostaną wręczone podczas dwóch pozostałych konkursów nominowanych (przy założeniu, że się odbędą do końca sierpnia) przechodzą na rok 2021. Na informację o tym, kto po raz dwudziesty stanie na najwyższym podium Kulinarnego Pucharu Polski będziemy musieli więc poczekać do 2021 roku.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

MAKRO Polska zrealizowało założenia strategii odpowiedzialnego biznesu na rok 2022

Realizacja założeń strategii odpowiedzialnego biznesu jest istotnym elementem działalności MAKRO Polska. W 2022 roku firma skupiła się między innymi na: rozwoju kultury bezpieczeństwa żywności, minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko oraz wdrożeniu programów wspierających pracowników.

Selgros Cash & Carry sponsorem Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego dla uczniów szkół gastronomicznych

16 uczestników z 8 szkół walczyło o tytuł najlepszego młodego kucharza podczas finału VII Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. Sponsorem wydarzenia był Selgros Cash & Carry.

Foodsi, Restaurant Week i Free Now we wspólnej kampanii

Tej wiosny Foodsi kontynuuje przekaz "Tu się nie marnuje", zwracający uwagę na problem marnotrawienia jedzenia, a dodatkowo zachęca do dbania nie tylko o planetę, ale również o własne samopoczucie. Aby lepiej realizować te misję Foodsi łączy siły z Free Now i Restaurant Week.

Giancarlo Russo trenerem Akademii Inspiracji MAKRO

Do grona trenerów Akademii Inspiracji MAKRO dołączył Giancarlo Russo - znany propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa. Poprowadzi on cykl warsztatów dotyczących trzech regionów kuchni włoskiej. Szkolenia skierowane są do zawodowych kucharzy i szefów kuchni.

Yannick Lohou i Tomasz Łagowski prowadzącymi 8 warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Ósme warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere odbyły się 6 marca w restauracji Belvedere. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli tym razem możliwość pracy z dwoma wybitnymi szefami kuchni oraz wzięcia udziału w kolejnym wykładzie eksperckim w budynku XVIII - wiecznej Nowej Oranżerii.

Poznańskie restauracje dołączają do przewodnika Michelin

Poznań dołączy do miast, których restauracje opisane są w słynnym przewodniku Michelin. Znajdzie się w nim obok Warszawy i Krakowa.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej