x

Kulinarnego Pucharu Polski w tym roku nie będzie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.05.2020

Najważniejszy konkurs w polskiej gastronomii został przełożony - na informację o tym, kto po raz 20. otrzyma tytuł "Najlepszego z najlepszych" będziemy musieli poczekać do 20121 roku. Trwają prace nad alternatywnym wydarzeniem dla sektora HoReCa.

Logo: materiały prasowe.
Logo: materiały prasowe.

Z powodu pandemii odwołano większość rywalizacji kulinarnych, które uzyskały nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2020. Po konsultacji z Radą Programową KPP, Zarząd Grupy MTP uznał, że nie ma możliwości przeprowadzenia rzetelnych kwalifikacji do konkursu, a co za tym idzie samego KPP. Z dziewięciu tych, które pozwalały zwycięzcy uzyskać nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2020, odbył się tylko jeden. Sześć z nich, zaplanowanych na okres marzec – sierpień, zostało już odwołanych przez organizatorów, a losy dwóch pozostałych (Archimagirus na Zamku Gniew i Dworzyskowy Konkurs Kuchni Myśliwskiej w Szczawnie-Zdroju) rozegrają się w najbliższym czasie. Odwołane konkursy to jednak nie jedyny problem.
– Musimy też spojrzeć w przyszłość i wziąć pod uwagę rzeczywistość w jakiej w najbliższych tygodniach, a nawet miesiącach będą funkcjonować restauratorzy i szefowie kuchni. Obostrzenia podyktowane przez rząd będą wymagały nowego spojrzenia na menu, nowej organizacji pracy, nowej aranżacji sal restauracyjnych i działań marketingowych budujących świadomość, że jedzenie w lokalach gastronomicznych jest przygotowywane i serwowane przy zachowaniu najwyższych standardów bezpieczeństwa. Niestety, nie obędzie się też bez zmian kadrowych. Nie ma wątpliwości, że priorytety na ten rok znacząco się zmieniły, a my musimy się do tego dostosować – komentuje Agnieszka Glamowska, dyrektor Kulinarnego Pucharu Polski.
Jak podkreślają organizatorzy, w obecnej sytuacji nie ma możliwości przeprowadzenia rzetelnych kwalifikacji do Kulinarnego Pucharu Polski, a co za tym idzie samego konkursu. Każda modyfikacja mogłaby mieć negatywny wpływ na jego kluczowe fundamenty, którymi są transparentność i wysoki poziom organizacyjny, wypracowane przez lata z organizatorami konkursów nominowanych i Radą Programową. Dlatego trwają prace nad alternatywnym wydarzeniem dla branży gastronomicznej pod szyldem Kulinarnego Pucharu Polski.
– Rozważamy różne opcje, których wspólnym mianownikiem są utalentowani kucharze, niezwykle apetyczne kulinarne show, najlepsze polskie produkty oraz merytoryczne spotkania, których celem będzie wsparcie kucharzy w nowej rzeczywistości. Pomysły będziemy konsultować z Radą Programową Kulinarnego Pucharu Polski, by wybrać ten najlepszy. Mamy też ogromną nadzieję, że w realizacji naszych planów wesprą nas dotychczasowi partnerzy oraz patroni medialni związani od lat z Kulinarnym Pucharem Polski – informuje Agnieszka Glamowska.
Nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski 2020 przyznana Radosławowi Pelcowi, który zajął pierwsze miejsce w 8. edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów, a także nominacje, które zostaną wręczone podczas dwóch pozostałych konkursów nominowanych (przy założeniu, że się odbędą do końca sierpnia) przechodzą na rok 2021. Na informację o tym, kto po raz dwudziesty stanie na najwyższym podium Kulinarnego Pucharu Polski będziemy musieli więc poczekać do 2021 roku.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pierwsze spotkanie rady programowej Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

18 lipca 2022 r. w Restauracji Belvedere odbyła się pierwsza Rada Programowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wśród uczestników wydarzenia znaleźli się zarówno trenerzy kulinarni, eksperci Akademii jak i przedstawiciele Organizatora oraz marki Chefs Culinar - Mecenasa Akademii.

MONIN CUP POLAND 2022: rusza piąta edycja barmańskiego konkursu

Ruszają eliminacje do 5 edycji Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Poland 2022. Mogą wziąć w nim udział zarówno profesjonalni barmani jak i osoby dopiero szkolące się w barowym fachu.

Geranium najlepszą restauracją na świecie. Poznaliśmy listę The World’s 50 Best 2022

Kopenhaskie Geranium zostało uznane za najlepszą restaurację świata w corocznym rankingu The World’s 50 Best. Lokal otrzymał także tytuł najlepszego w Europie. W zestawieniu 50 gastronomicznych gigantów zabrakło miejsca z Polski.

Carlo Petrini nie jest już prezesem Slow Food. Na czele organizacji stanął Edward Mukiibi

Podczas ósmego międzynarodowego kongresu Slow Food Edward Mukiibi został wybrany nowym prezesem organizacji. Zastąpił na tym stanowisku dotychczasowego prezesa i twórcę ruchu, Carlo Petriniego.

Polacy z trzema medalami na Olimpiadzie Vera Pizza Napoletana

Przemysław Szkudlarek i Tomasz Wolski zdobyli odpowiednio srebrny oraz brązowy medal podczas Olimpiady Vera Pizza Napoletana. Wśród amatorów najlepszym okazał się także Polak, Kamil Błaszczyk. Odbywające się w Neapolu zawody ściągają do Włoch profesjonalnych pizzaiolo z całego świata.

Targi World of Coffee 2022 [RELACJA]

Gwatemalska kawa, wsparcie dla Ukrainy, studnie dla Afryki i Mistrzostwa Świata Baristów z polskim akcentem - oto czym żyły targi World of Coffee, które odbyły się pod koniec czerwca w Mediolanie. Najważniejsze wydarzenie branży kawowej odwiedziła rekordowa liczba ponad 11000 osób z całego świata.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej