x

Kulinarnego Pucharu Polski w tym roku nie będzie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    20.05.2020

Najważniejszy konkurs w polskiej gastronomii został przełożony - na informację o tym, kto po raz 20. otrzyma tytuł "Najlepszego z najlepszych" będziemy musieli poczekać do 20121 roku. Trwają prace nad alternatywnym wydarzeniem dla sektora HoReCa.

Logo: materiały prasowe.
Logo: materiały prasowe.

Z powodu pandemii odwołano większość rywalizacji kulinarnych, które uzyskały nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2020. Po konsultacji z Radą Programową KPP, Zarząd Grupy MTP uznał, że nie ma możliwości przeprowadzenia rzetelnych kwalifikacji do konkursu, a co za tym idzie samego KPP. Z dziewięciu tych, które pozwalały zwycięzcy uzyskać nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2020, odbył się tylko jeden. Sześć z nich, zaplanowanych na okres marzec – sierpień, zostało już odwołanych przez organizatorów, a losy dwóch pozostałych (Archimagirus na Zamku Gniew i Dworzyskowy Konkurs Kuchni Myśliwskiej w Szczawnie-Zdroju) rozegrają się w najbliższym czasie. Odwołane konkursy to jednak nie jedyny problem.
– Musimy też spojrzeć w przyszłość i wziąć pod uwagę rzeczywistość w jakiej w najbliższych tygodniach, a nawet miesiącach będą funkcjonować restauratorzy i szefowie kuchni. Obostrzenia podyktowane przez rząd będą wymagały nowego spojrzenia na menu, nowej organizacji pracy, nowej aranżacji sal restauracyjnych i działań marketingowych budujących świadomość, że jedzenie w lokalach gastronomicznych jest przygotowywane i serwowane przy zachowaniu najwyższych standardów bezpieczeństwa. Niestety, nie obędzie się też bez zmian kadrowych. Nie ma wątpliwości, że priorytety na ten rok znacząco się zmieniły, a my musimy się do tego dostosować – komentuje Agnieszka Glamowska, dyrektor Kulinarnego Pucharu Polski.
Jak podkreślają organizatorzy, w obecnej sytuacji nie ma możliwości przeprowadzenia rzetelnych kwalifikacji do Kulinarnego Pucharu Polski, a co za tym idzie samego konkursu. Każda modyfikacja mogłaby mieć negatywny wpływ na jego kluczowe fundamenty, którymi są transparentność i wysoki poziom organizacyjny, wypracowane przez lata z organizatorami konkursów nominowanych i Radą Programową. Dlatego trwają prace nad alternatywnym wydarzeniem dla branży gastronomicznej pod szyldem Kulinarnego Pucharu Polski.
– Rozważamy różne opcje, których wspólnym mianownikiem są utalentowani kucharze, niezwykle apetyczne kulinarne show, najlepsze polskie produkty oraz merytoryczne spotkania, których celem będzie wsparcie kucharzy w nowej rzeczywistości. Pomysły będziemy konsultować z Radą Programową Kulinarnego Pucharu Polski, by wybrać ten najlepszy. Mamy też ogromną nadzieję, że w realizacji naszych planów wesprą nas dotychczasowi partnerzy oraz patroni medialni związani od lat z Kulinarnym Pucharem Polski – informuje Agnieszka Glamowska.
Nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski 2020 przyznana Radosławowi Pelcowi, który zajął pierwsze miejsce w 8. edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów, a także nominacje, które zostaną wręczone podczas dwóch pozostałych konkursów nominowanych (przy założeniu, że się odbędą do końca sierpnia) przechodzą na rok 2021. Na informację o tym, kto po raz dwudziesty stanie na najwyższym podium Kulinarnego Pucharu Polski będziemy musieli więc poczekać do 2021 roku.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Inauguracja Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie

Sieć hurtowni MAKRO Polska otworzyła Akademię Inspiracji w drugiej lokalizacji. Gościem specjalnym wydarzenia był Tim Raue, szef kuchni i właściciel berlińskiej restauracji wyróżnionej dwoma gwiazdkami Michelin.

Legendarny konkurs

Pod koniec lutego w Warszawie odbędzie się finał polskich eliminacji konkursu Bocuse d’O r. O kulisach jednego z najstarszych (30- letnia tradycja) i najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie rozmawiamy z Jarosławem Walczykiem, przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego polskiej edycji

Znamy zwycięzców Kulinarnego Pucharu Polski 2018

Na najwyższym podium stanęli Bartosz Peter i Dawid Wojciechowski z restauracji Salt w Hotel Copernicus. To zwycięstwo stanowi historyczną chwilę dla Kulinarnego Pucharu Polski, ponieważ po raz pierwszy laureat ubiegłorocznej edycji obronił tytuł.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry na Eurogastro

Wszechstronność to hasło przewodnie dla tegorocznej obecności Transgourmet i Selgros podczas targów EuroGastro 2019. Obie marki słyną nie tylko z wysokiej jakości oferty produktów i usług, ale także z intensywnego wspierania rozwoju branży gastronomicznej w Polsce.

GOTOWI NA ZMIANY? TAK, CHEF!

Firma Chefs Culinar Polska, funkcjonująca na naszym rynku od ponad 5 lat, zainwestuje około 150 mln zł w rozwój. Od marca stanowisko dyrektora generalnego objął Bartosz Brzoza.

V Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra

Tegoroczna edycja mistrzostw odbędzie się już 9 marca w Hotelu Atut w Licheniu Starym. Impreza została zorganizowana w ramach Weekendu Kulinarnego.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej