x

Uber Eats: rekordowy wzrost liczby restauracji

Kategoria: Twój biznes - wiedza    19.05.2020

O 188 proc. wzrosła na początku drugiego kwartału tego roku liczba nowych restauracji w Polsce, które korzystają z pośrednictwa Uber Eats w dowozie dań na wynos. Aplikacja ma już dostępnych 31 miast w portfolio.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.

Platforma trafiła do kolejnych 10 miejscowości, oferując restauracjom możliwość wsparcia ich biznesu w wyjątkowych okolicznościach pandemii, a użytkownikom dostęp do ulubionych lokali z poziomu smartfona i we własnym domu. Do aplikacji dołączają kolejne miasta, dzięki czemu w całej Polsce usługa będzie dostępna już w 31 lokalizacjach – 21 maja Uber Eats zawita do dwóch miast w woj. lubuskim. W ostatnim kwartale platforma rozszerzyła swoje portfolio o miasta w województwach mazowieckim, warmińsko-mazurskim i śląskim.
Na Śląsku do aplikacji dołączyły kolejne 4 miasta, z blisko 40 restauracjami. Dzięki temu mieszkańcy Dąbrowy Górniczej, Rybnika, Tychów oraz Bielska Białej mogą już zamawiać ulubione dania z restauracji dostępnych na platformie. W tym miesiącu Uber Eats dotarł również do Bytomia, co w efekcie oznacza, że tylko na terenie województwa Śląskiego platforma jest dostępna dla przeszło 3 mln mieszkańców.
Tendencja wzrostowa w Polsce odzwierciedla się w liczbach: w kwietniu tego roku liczba nowych restauracji na platformie była o 188 proc. wyższa niż w styczniu. W tym samym czasie platforma odnotowała ponad 67 proc. wzrost liczby nowych restauracji w całej Europie i ponad 97 proc. na świecie.
Pandemia przyczyniła się również do wzrostu zainteresowania aplikacjami do zamawiania żywności z dostawą przez nowych użytkowników. W efekcie w okresie od marca do kwietnia br. Uber Eats utrzymał swoją pozycję najpopularniejszej aplikacji w swojej kategorii. Wzrost pobrań aplikacji jest również widoczny w Polsce, gdzie w okresie marzec-maj 2020 r. wyniósł 126 tys.

*Dane własne Uber Eats na podstawie zestawień styczeń 2020 vs. kwiecień 2020.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ekspert: 2021 będzie przełomowym rokiem dla wielu hoteli

Hotele z niecierpliwością oczekują na odmrożenie gospodarki. 2021 rok powinien okazać się lepszy dla branży niż rok ubiegły. Sektor hotelowy czeka duża transformacja - pisze Katarzyna Tencza, associate director investment & hospitality w Walter Herz.

Zaprojektuj atmosferę

Dobrze zaprojektowane wnętrze to ważny element budowania wizerunku restauracji. Wystrój tworzy atmosferę i wpływa na samopoczucie gości. Jest częścią szerszej opowieści, która mówi, o czym i do kogo kierowany jest nasz lokal.

TEORIA IMPULSU W MENU BAROWYM

Sposób tworzenia menu w koktajlbarach w większości przypadków jest indywidualną kwestią wynikającą z wielu czynników, takich jak decyzja właściciela i jego wizja lokalu gastronomicznego, wcześniejsze doświadczenia barmana pracującego nad menu czy preferencje gości odwiedzających lokal.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o kawie

Przeczytałem kilkadziesiąt stron badań naukowych na temat kawy, abyście wy nie musieli tego robić. Efekt? Potrafię zaparzyć idealny - przynajmniej zdaniem naukowców - kawowy napar. Wiedza ta może się przydać każdemu, kto chciałby zacząć serwować lepszą kawę - w restauracji, barze czy kawiarni.

Wygoda i doświadczenie - nowa rzeczywistość restauratorów

Restauratorzy, chcąc przetrwać globalną pandemię, będą musieli zarządzać zarówno rzeczywistym lokalem, jak i wirtualnym zaangażowaniem klientów. To, co jeszcze dziewięć miesięcy temu było nie do pomyślenia, stało się nową rzeczywistością - hybrydowe doświadczenie wygody.

Artur Jarczyński uruchamia portal do zamawiania jedzenia z dowozem

Dania z należących do Artura Jarczyńskiego restauracji U Szwejka, Jeff`s, Podwale 25 Kompania Piwna, Der Elefant, Otto Pompieri i St Antonio można teraz zamawiać z dowozem na portalu delidelivery.pl. To jeden z elementów nowej strategii działania firmy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej