x

Otwarcie gastronomii. Jak to się robi w Krakowie?

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    19.05.2020

Śniadanie w Rannym Ptaszku, obiad w restauracji "Pod Baranem", koktajl w Molam. Jak wygląda nowa gastronomiczna rzeczywistość w Krakowie? Wszyscy czekają na weekend!

Autorki: Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska*

Ranny Ptaszek w Krakowie. Zdjęcie: Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska.
Ranny Ptaszek w Krakowie. Zdjęcie: Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska.

Pierwszy dzień w „nowej normalności” rozpoczynamy w Rannym Ptaszku, ukochanej miejscówce krakowskich foodies, zwanej pieszczotliwie „kieszonkowym barem śniadaniowym”. Miejsc siedzących było tu osiemnaście, zostało pięć. Na szczęście jest ogródek. Ptaszek ściągnął oddzielającą ich od gości folię. Właścicielki wyrysowały kredą napis „Wchodźcie! Nie lękajcie się!”, lecz mimo to pierwsi gości dopytują nieśmiało:
– A to możemy wejść? Naprawdę?
Jedząc śniadanie z jednorazowych naczyń, ucinamy sobie pogawędkę z właścicielkami. Gorącym tematem są maseczki i rękawiczki, w których ekstremalnie trudno pracuje się w kuchni.

Na obiad jedziemy do legendarnej restauracji „Pod Baranem”. To tutaj jadają ceniące tradycję krakowskie rodziny. Kelner prowadzi nas do stolika nakrytego białym obrusem. Leży na nim karteczka z napisem „zdezynfekowane”. Co oznacza – możemy siadać. Restauracja jest spora i przy kilku stolikach siedzą już goście. Próbujemy pociągnąć kelnera za język, lecz jest powściągliwy. Tak, mają już pierwsze rezerwacje.
– Jeszcze trochę i wszystko wróci do normalności. Tak ze dwa tygodnie, myślę – ocenia Herr Ober.

Na krakowskim Rynku jakby nic się nie zmieniło. W każdym z kilkudziesięciu ogródków siedzą już goście. Piją piwo, szprycery, jedzą lunch. Kiedy jednak przyglądamy się dokładniej, zauważamy, że stolików jest nieco mniej. Znajomy restaurator wita się z nami i prosi, żebyśmy powiedziały mu cokolwiek dobrego. Mówi, że jedynym plusem całej sytuacji jest brak problemów z rekrutacją. W sześć godzin od publikacji ogłoszenia otrzymał trzysta zgłoszeń.
– Przychodzą szefowie kuchni, nie kręcą nosem na godziny pracy i stawki – zdradza.
Goście w ogródkach na krakowskim Rynku. Zdjęcie: Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska.
Goście w ogródkach na krakowskim Rynku. Zdjęcie: Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska.

O 16:00 otwiera się Molam, najgorętsze miejsce ostatniego roku, tajska kantyna z luźnym klimatem, wspaniałym jedzeniem i koktajlami. Na chwilę przed otwarciem przed drzwiami czekają już klienci po odbiór swoich zamówień na wynos. W środku zaś nowa rzeczywistość – host wita nas i prosi uprzejmie o zdezynfekowanie rąk. Możemy zająć miejsca, a tych jest w Molam trzydzieści trzy (było trzykrotnie więcej). Ze stołów zniknęły sztućce. Karty menu są jednorazowe. Obsługa proponuje, by sprawdzić kartę dań na Facebooku, bo przecież po co marnować papier.
W krakowskim Molam host prosi gości o dezynfekcję rąk. Zdjęcie: Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska.
W krakowskim Molam host prosi gości o dezynfekcję rąk. Zdjęcie: Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska.

Restauratorzy martwią się tym, że klienci jeszcze się boją wizyt w lokalach. Oczekują jednak na weekend, który pokaże prawdę o tym, czy krakowianie są już gotowi powrócić do spędzania czasu „na mieście”. Liczą też na stopniowe znoszenie obostrzeń.
Kraków czeka na przyjazd turystów z innych miast Polski, tymczasem hasłem „Bądź turystą w swoim mieście” zachęca mieszkańców, by to oni wspierali lokalne biznesy.


*Katarzyna Płachecka i Karolina Milczanowska – właścicielki dwóch portali o tematyce kulinarnej: Have a Bite Kraków oraz Krakow Foodie. Prowadzą agencję marketingu dla restauracji Jedling Marketing. Prywatnie zapalone instagramerki, prowadzące popularne w Krakowie konta dotyczące jedzenia na mieście.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ciastka - idealny produkt na czasy kryzysu?

- Wierzymy, że optymalizacja jakości to jedyna dobra strategia na czas recesji - mówi Albert Judycki, współwłaściciel warszawskiej sieci cukierni Lukullus. Jak radzi sobie Lukullus w kryzysie - dowiesz się z rozmowy, którą przeprowadził Marcin Koch (ForRest Projekt).

Można będzie uruchamiać ogródki gastronomiczne, gdy zrobi się cieplej?

- Jestem zwolennikiem otwierania ogródków, kiedy nastąpi ocieplenie. Gospodarka tego potrzebuje - mówi wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk.

Komu tarcza nie wystarcza?

Premier zapewnia o 200 mld zł publicznej pomocy dla gastronomii. A co mówią sami zainteresowani? Czy warto stosować prawne wybiegi, otwierając lokal mimo zakazów? Jakie kary grożą restauratorom ze strony sanepidu? Ile trwają postępowania przed sądami i jak walczyć o odszkodowanie od skarbu państwa?

Hotele znów zamknięte w całej Polsce. Od 20 marca do 9 kwietnia

W całej Polsce od soboty 20 marca do 9 kwietnia obowiązują rozszerzone obostrzenia. Gastronomia bez zmian - tylko na wynos i w dowozie, do odwołania.

Pomysły branży gastronomicznej na przetrwanie skutków pandemii

Przedstawiciele branży gastronomicznej napisali publiczny list z pomysłami wsparcia branży HoReCa w sytuacji pandemii koronawirusa. Przekazujemy jego treść.

Bezpłatne webinary dla przedsiębiorców

Firma Grant Thornton, Santander Bank Polska oraz Wyższej Szkoły Bankowej we Wrocławiu postanowiły zorganizować bezpłatne webinary dla przedsiębiorców. Poznaj szczegóły.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej