x

Adam Pawłowski: Wino dotknięte przez wirusa

Kategoria: Wino    17.05.2020

Pandemia koronawirusa z dnia na dzień zmieniła otaczającą nas rzeczywistość. Nowe tymczasowe realia dotyczą także branży winiarskiej.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Zaczęło się od odwołania (a formalnie przełożenia daty) największych na świecie targów winiarskich w Dusseldorfie. ProWein, bo o nich mowa, miały się odbyć w drugiej połowie marca. To był impuls dla organizatorów innych imprez winiarskich, którzy falowo zaczęli je odwoływać lub przesuwać terminy. Wirus nie oszczędził kursów, degustacji i konkursów winiarskich, w tym największego tego typu konkursu na świecie – Decanter World Wine Awards.
Życie jednak nie znosi próżni i bardzo szybko część aktywności winiarskich przeniosła się do internetu. Codziennie w sieci można śledzić wykłady, degustacje i dyskusje czołowych krytyków, sommelierów i winiarzy, np. londyński prywatny klub członkowski Pall Mall 67 udostępnia na swoich kanałach w ramach otwartego pasma wykłady i degustacje z tuzami branży winiarskiej. 
Globalna rozmowa o winie odbywa się w sieci, a picie wina z wiadomych względów przeniosło się z restauracji i barów do domów. W marcu w USA, w porównaniu z analogicznym okresem 2019 r., sprzedaż detaliczna wina wzrosła aż o 66%. Powodem było szykowanie zapasów flaszek na lockdown. Już w trakcie kwarantanny okazało się, że zapasy szybko się wyczerpują i tendencja jest nadal zwyżkowa. Dystrybutorzy wina zorientowani na sprzedaż detaliczną oraz online mają się świetnie i wręcz nie nadążają z dostawami. Angielscy detaliści notują najwyższe wzrosty sprzedaży w historii, np. Roberson Wine raportuje pięciokrotny wzrost w porównaniu z tym samym okresem w 2019 r. Jest to ich wynik wszech czasów, wyższy nawet od okresu przed świętami Bożego Narodzenia. 
Z drugiej strony mamy dystrybutorów zorientowanych na gastronomię. Ci są w poważnych tarapatach. To zwykle niewielkie firmy z małym minivanem i jednym kierowcą. Nie mają szerokiego grona indywidualnych odbiorców i nie prowadzą sprzedaży detalicznej ani online. W dniu, w którym zamknięto restauracje, pozbawiono ich jakiejkolwiek możliwości sprzedaży i zmuszono do przemodelowania biznesu, co w warunkach pandemii jest bardzo trudne. Ci dystrybutorzy zwykle reprezentują w portfolio małych „garażowych i butikowych” producentów (od kilku do kilkunastu hektarów winnic). W związku z tym producenci również znaleźli się w trudnym położeniu, bo ich główny kanał sprzedaży z dnia na dzień został zamknięty. Żeby przetrwać, musieli szybko dostosować się do nowych warunków. Badania przeprowadzone na grupie ponad tysiąca właścicieli winnic w USA pokazały, że tylko w marcu statystyczny producent wina stracił przychód w wysokości 40 tys. dolarów. Winiarze szacują, że jeżeli sytuacja przedłuży się do końca kwietnia, powrót do względnej stabilności biznesu zajmie im co najmniej trzy miesiące. Butikowi winiarze dwoją się i troją w wymyślaniu promocji, polegających na przykład na tworzeniu pakietów win. Mają o tyle trudną sytuację, że ich relatywnie drogie wina nie są pozycjami do picia na co dzień, ale na specjalne okazje, a wiadomo, że lockdown nie zachęca do szastania pieniędzmi. 
Producenci win intensywnie pracują nad sprzedażą, ale nie można zapominać, że mają również co robić w winnicy. Matka natura nie poczeka na zakończenie pandemii. Na krzewach winorośli pojawiły się pierwsze pąki, tym samym zwiastując początek okresu wegetacyjnego. W kwietniu mogliśmy obserwować, jak Burgundia walczyła z przymrozkiem, poza tym niektórzy winiarze kończą przycinanie i mocowanie winorośli. 
Wszystkie te czynności odbywają się zgodnie z wytycznymi krajowym i zaleceniami WHO. Winiarze informują, że każdy z pracowników przyjeżdża do pracy osobnym autem i pracuje w ramach przypisanej mu parceli. Ponoć winogrodnicy najbardziej narzekają na to, że nie mogą zjeść razem lunchu, jak to mieli w zwyczaju przed pandemią. W winiarniach również prace trwają nieprzerwanie. Wiosną odbywa się między innymi wyrównywanie poziomów wina w beczkach, butelkowanie, etykietowanie i wysyłka. Oczywiście wszystkie te prace odbywają się z zachowaniem odpowiedniego dystansu między pracownikami. 
Jeszcze nie wiadomo, jaki dokładnie wpływ będzie miał koronawirus na światową branżę winiarską. Pewne jest jedynie to, że w 2020 r. powstaną wina i – miejmy nadzieję – osłodzą nam gorycz trudnych czasów pandemii. 

Adam Pawłowski MS Wine Academy zaprasza na pierwsze w Polsce kursy WSET prowadzone w trybie online na poziomach 1, 2, 3 w tym kursy z zakresu alkoholi mocnych. Kursy WSET online skierowane są dla osób, które cenią sobie elastyczność nauki w czasie i miejscu, które im odpowiada. Zajęcia odbywają się w oparciu o specjalnie zaprojektowaną platformę Online Classroom przy stałym wsparciu certyfikowanych szkoleniowców WSET. 
Zapisy i więcej informacji na stronie: www.adampawlowskims.pl 

Felieton ukazał się w „Food Service" 4/2020 nr 194.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Regionalne zawody sommelierskie

Sommelierzy z całej Polski mają szansę sprawdzić swoją wiedzę i umiejętności w regionalnych zawodach tematycznych. Jesienią Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zorganizuje konkursy Grand Prix w Katowicach (4 września), Gdańsku (18 września) i Szczecinie (4-5 listopada).

Piękna i pyszna Loara

Kiedy ostatnio otworzyłeś/-aś butelkę wina z Loary? Założę się, że zajmie ci dobrą chwilę, żeby przypomnieć sobie ten moment! Etykiety z Doliny Loary pozostają dla polskiego konsumenta nadal nieodkryte, a skoro nie ma na nie popytu, to i podaży brak.

Gruzińskie wino podbija Polskę. Rozmowa z sommelierem Szymonem Milonasem

Polska jest trzecim największym odbiorcą gruzińskiego wina. W 2021 r. trafiło do nas 7 mln butelek tego trunku, co oznacza wzrost eksportu o 34% w porównaniu z 2020 r. Trafiają głównie do sprzedaży detalicznej, ale przecierają także szlaki w gastronomii.

"Wine Folly" - książkowa wersja słynnego serwisu Winefolly.com

Jesteś miłośnikiem wina? Ten praktyczny poradnik na pewno ci się przyda! Polska edycja "Wine Folly" została uhonorowana prestiżową nagrodą Best in the World Gourmand/ World cookbook Award.

Konkurs Polskich Win - można się zgłaszać!

Rusza ósma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs odbędzie się 5 - 6 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. Na zgłoszenia win do rywalizacji organizatorzy czekają do 23 lipca.

Zwycięzcy konkursu Polskie Korki 2022. Festiwal Polskie Wina za nami!

Poznańska restauracja SPOT. po raz dziewiąty gościła winiarzy, producentów i koneserów polskiego wina. na festiwalu Polskie Wina. Poznaliśmy tam zwycięzców konkursu Polskie Korki 2022.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej