x

Pierwszy Festiwal Polski Cydr Online

Kategoria: Wino    12.05.2020

O trudnej miłości rodaków do cydru, o tym dlaczego wytwarzamy go tak niewiele oraz o tym, czym różni się ten trunek od wina i piwa opowiedzą właściciele 14 najlepszych krajowych wytwórni rzemieślniczych podczas Festiwalu Polski Cydr Online, który odbędzie się w dniach 21-23 maja.

Grafika: materiały prasowe.
Grafika: materiały prasowe.
W Polsce cydr znany był już w średniowieczu pod nazwą jabłecznika, choć nie cieszył się wówczas najlepszą sławą. Koneserzy cydru obwiniają za to Jana Andrzeja Morsztyna, dworskiego poetę z okresu baroku, który uważał ten trunek za mało szlachetny i przeznaczony dla plebejuszy. Produkcja jabłecznika miała wtedy charakter domowy. Z czasem zwyczaj jego wyrabiania i picia w Polsce praktycznie zanikł, a trunek ten, w niewielkich ilościach był sprowadzany jedynie z zagranicy. A przecież ten lekki alkohol mógłby być naszym flagowym napojem!
Cydr bardzo długo miał nieuregulowany status prawny i dopiero w 2011 roku dopisano go do nowej ustawy winiarskiej. Jednak największą sławę zyskał, gdy w 2014 roku Rosja nałożyła embargo na polskie jabłka. Wtedy ruszyła akcja „Postaw się Putinowi – jedz jabłka i pij cydr”. Od 2011 roku zaczęły powstawać w Polsce pierwsze cydrownie rzemieślnicze ceniące jakościowe podejście do produkcji, gdzie wszystko toczy się we właściwym czasie i korzysta się z odpowiednich odmian jabłek. Polski cydr rzemieślniczy zdobył już wiele nagród w międzynarodowych konkursach, cieszy się coraz większym zainteresowaniem w kraju i pojawia się w dobrych restauracjach oraz sklepach z winem i kraftowym piwem. Historię tego trunku i drogę jaką przechodzi od kilku lat w Polsce będzie można poznać podczas Festiwalu Polski Cydr Online.
Podczas serii live’ów będzie można dowiedzieć się m.in. jak odróżnić cydr dobry od złego i czy można go robić jedynie z jabłek? Małgorzata Minta i Maciej Nowicki wraz ze swoimi gośćmi opowiedzą, dlaczego warto po niego sięgnąć, jak łączyć go z jedzeniem i jaka go czeka przyszłość. Przede wszystkim jednak podczas festiwalu odbędą się spotkania z właścicielami 14 małych rzemieślniczych manufaktur: Cydr Tradycyjny z Trzebnicy, Cydr Chyliczki, Kwaśne Jabłko, Cydr Smykan, Cydrownia Przy Sadzie, Cydr Tabun, Cydr Pełnia, Cydr Podlaski, Filomelos – cydr z Roztocza, Cydr Frys, Cydr Ignaców, Winnica Wieliczka, Winnica Chodorowa i Winnica de Sas.
Wydarzenie odbędzie się od 21 maja do 23 maja na fanpage’u na Facebooku (tam też dostępny jest program wydarzenia) oraz na fanpage’ach partnerów.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Adam Pawłowski: sztuka dekantacji

Dekantacja ma nieoceniony walor praktyczny. Pomaga uzyskać z wina maksimum potencjału. Nie jest jednak sprzymierzeńcem każdego typu win, dlatego powinna być stosowana z rozwagą, na podstawie wiedzy.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

Odkrywanie winiarskiej Kalifornii

Wiosną 2021 r. zainicjowany został program Capstone California - projekt edukacyjny poświęcony winom kalifornijskim. O jego założeniach, tematyce i benefitach rozmawiamy z Agnieszką Wojtowicz-Jach, country managerem California Wines Europe, i Adamem Pawłowskim MS, koordynatorem projektu w Polsce.

MODA NA KALIFORNIĘ

O promocji i sprzedaży win kalifornijskich na polskim rynku rozmawiamy z Paulem Mollemanem, dyrektorem Biura Europejskiego Wine Institute of California.

10 pytań do Pawła Parmy

Paweł Parma, sommelier w restauracji Tamka 43, opowiada o rozwoju zawodowym i ulubionych aspektach swojej pracy.

Adam Pawłowski: Historie o Alentejo

Krajobraz regionu Alentejo utkany jest rozłożystymi, egzotycznie wyglądającymi drzewami z korka dębowego i latem można się tu poczuć jak na afrykańskiej sawannie. Zamiast dzikich zwierząt pasą się tam jednak woły, a kraina stoi chlebem, oliwą, rustykalną kuchnią i oczywiście winem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej