x

Relacje z gastro-frontu: Prochownia Żoliborz i Paloma nad Wisłą

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    10.05.2020

- Z końcem kwietnia podjęliśmy decyzję, że zawieszamy działalność Palomy do czasu zdjęcia obostrzeń dotyczących gastronomii. Prochownia nadal przygotowuje wynosy. Liczymy na ogródki sezonowe - mówi Marianna Zjawińska, właścicielka obu lokali.

Marianna Zjawińska, właścicielka Prochowni Żoliborz i współwłaścicielka Palomy nad Wisłą:. Foto: archiwum prywatne.
Marianna Zjawińska, właścicielka Prochowni Żoliborz i współwłaścicielka Palomy nad Wisłą:. Foto: archiwum prywatne.

Prochownia Żoliborz to kawiarnia w parku Żeromskiego na warszawskim Żoliborzu. Od marca do końca września tętni życiem znajdujący się przy niej ogródek. Można tu spędzić czas na leżaku z kawą czy lemoniadą oraz skorzystać z bogatej oferty kulturalnej, bezpłatnie wziąć udział w wydarzeniach kulturalnych, takich jak kino plenerowe, koncerty, spektakle, stand upy. Jesienią i zimą lokal funkcjonuje, ale na mniejszą skalę. Wykorzystujemy ten czas, aby dobrze przygotować kolejny sezon oraz utrzymać stanowiska dla stałych pracowników. W związku z sezonowością lokalu liczba osób zatrudnionych waha się między 8 a 30. Ogłoszenie pandemii oraz związanych z nią restrykcji nastąpiło dokładnie w momencie, gdy dla nas zaczynał się sezon. Początek był trudny, ponieważ panował ogromny chaos. Nikt nie wiedział, co można, a czego nie, ludzie bali się wychodzić z domów. Robiliśmy rachunek zysków i strat, obserwowaliśmy zachowania konsumentów. To był niespokojny czas, ciągle zmieniały się dane i zasady. Śledziliśmy sytuację na bieżąco i musieliśmy cały czas się przystosowywać do nowych realiów działania. 
Postanowiliśmy sprzedawać kawę oraz ciasta na wynos, ale ruch był zdecydowanie mniejszy niż normalnie o tej porze roku. Nie mieliśmy planu, ponieważ sytuacja była tak dynamiczna, że trudno było cokolwiek planować. Nie zdecydowaliśmy się na dowozy, ponieważ z naszym asortymentem nie mają one racji bytu. W związku z tym, że Prochownia mieści się w parku i musieliśmy ograniczyć asortyment, obroty spadły o 90% w momencie wydania pierwszych rozporządzeń o ograniczeniach. Lokal dzierżawimy od miasta. W tej chwili czekamy na obniżenie czynszu z powodu zamknięcia parku od 1 kwietnia do 20 kwietnia – w czasie obowiązywania zakazu wstępu do parków nie mogliśmy prowadzić nawet działalności na wynos. Największym obciążeniem jest utrzymanie pracowników. Nie planowaliśmy żadnych zwolnień, zrezygnowaliśmy po prostu z trwającej już rekrutacji do zespołu sezonowego. 
20 kwietnia wznowiliśmy działalność – sprzedajemy kawę, napoje oraz ciasta i kanapki na wynos. Śledzimy wiadomości, komunikaty, nastroje społeczne. Staramy się reagować możliwie jak najszybciej i adaptować do nieustannie zmieniającej się sytuacji. Postanowiliśmy dołączyć do platformy LunchNext.com, gdzie można kupić vouchery zniżkowe do późniejszego wykorzystania. 
Liczymy na to, że ogródki sezonowe zostaną wkrótce otwarte, ponieważ zbliża się lato, a to dzięki letnim obrotom lokal utrzymuje swą całoroczną działalność. Najprawdopodobniej będziemy zmuszeni zrezygnować z najważniejszej dla nas gałęzi działalności – letnich wydarzeń kulturalnych. 
Z kolei Paloma nad Wisłą działa jako bistro przy Muzeum Sztuki Nowoczesnej, ma charakter nie tylko gastronomiczny, ale też kulturalny. Odbywają się u nas imprezy towarzyszące wydarzeniom muzealnym, koncerty, sety didżejskie. Sercem lokalu jest bar z popularnymi szprycerami, autorskimi koktajlami i lemoniadami, dobrą kawą. 
Przestawienie się na opcję wydawania wyłącznie potraw na wynos nie było łatwe. Znacząco spadła liczba etatów, które jesteśmy w stanie utrzymać. Kuchnia wprowadziła dodatkowe środki ostrożności i przez półtora miesiąca działała pełną parą, przygotowując pyszne jedzenie w dostawie. Dostarczaliśmy je naszym gościom, uziemionym w domach kwarantanną, i staraliśmy się jak mogliśmy w tym trudnym okresie, aby lokal przetrwał. 
W związku z zamknięciem lokalu dla gości jedyną formą naszej działalności do końca kwietnia był dowóz jedzenia oraz wydawanie posiłków z odbiorem osobistym. Korzystaliśmy z wielu aplikacji, takich jak Uber Eats, Wolt czy Pyszne.pl. Mieliśmy także własnych kierowców, którymi zostali nasi barmani. Niestety prowizje pośredników są olbrzymie – 1/3 wartości każdego zamówienia trafia do nich. W związku z tym nawet przy dużej ilości dostaw sytuacja nie jest kolorowa. Sporo knajp organizuje własne dowozy, zachęcamy do korzystania z tej opcji. 
Paloma funkcjonuje cały rok, ale nie da się ukryć, że na sezon ogródkowy czekamy całą jesień i zimę. Właśnie teraz, wiosną, życie naszego miejsca powinno ruszyć pełną parą. Sezonowość lokalu wynika z jego położenia – w ciepłe dni i wieczory nasz malowniczy taras na bulwarach nadwiślańskich tętni życiem towarzyskim.
Jesteśmy bardzo zżytą ekipą, zmiana strategii przede wszystkim polegała na wymyśleniu, co zrobić, aby utrzymać naszych pracowników. Trudno w pandemicznej rzeczywistości być w świetnym nastroju, przepełniają nas obawy o przyszłość nie tylko branży gastro ale i w ogóle świata. Niemniej jednak mamy nadzieję zobaczyć was znów latem nad Wisłą. 
Prognozy bezustannie się zmieniają, ciężko cokolwiek w tej chwili planować. Z końcem kwietnia podjęliśmy decyzję, że zawieszamy działalność Palomy do czasu zdjęcia obostrzeń dotyczących gastronomii.

Relacja z 29 kwietnia 2020 r. Ukazała się w „Food Service" 4/2020 nr 194.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Jak przetrwać kryzys? Sprawdźcie, jak to się udaje sieci KOKU Sushi

Potrzebujemy teraz pozytywnych przykładów - oto on! Po dwóch miesiącach od zamrożenia gospodarki licząca 25 lokali polska sieć franczyzowa barów KOKU Sushi jest na plusie. Receptą na utrzymanie pozycji na rynku było szybkie reagowanie na zachodzące zmiany i postawienie na dowozy.

Od 18 maja mogą ruszyć restauracje! Nie tylko te z ogródkami!

Dozwolone będzie obsługiwanie gości nie tylko przy stolikach na zewnątrz, jak wcześniej spekulowano, ale także w środku wszystkich lokali gastronomicznych. Warunek - zachowanie limitu jednego klienta na 4 m kw powierzchni.

To nie będzie normalny biznes

Specjalnie dla OuiChef.pl i "Food Service" najnowsze rozporządzenia rządowe komentuje Daniel Pawełek - właściciel Ferment Group, do której należy sześć konceptów kulinarnych w Warszawie: Butchery&Wine, Brasserie Warszawska, Rozbrat20, Kieliszki na Próżnej, Kieliszki na Hożej oraz Koneser Grill).

Akcja "Nie pozwolę ci się zamknąć"

Powstała z inicjatywy Krajowej Izby Gospodarczej akcja "Nie pozwolę ci się zamknąć" wciąż trwa i przynosi pierwsze wymierne efekty. - To kroplówka, która daje nam nadzieję na przetrwanie - mówi Tomasz Wąsiak, właściciel Restauracji Radiowej w Opolu.

Jak Covid ukształtuje gastronomię? Oto, co musimy zmienić!

Mamy, co mamy, czyli lockdown. Z powodu blokady działalności branża gastronomiczna przechodzi największy kryzys od czasów transformacji ustrojowej. Dopiero katastrofa uwidacznia, jak jest słaba i nieodporna na turbulencje. Dotyczy to przede wszystkim lokali niesieciowych.

Bezpłatne webinary dla przedsiębiorców

Firma Grant Thornton, Santander Bank Polska oraz Wyższej Szkoły Bankowej we Wrocławiu postanowiły zorganizować bezpłatne webinary dla przedsiębiorców. Poznaj szczegóły.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej