x

Relacje z gastro-frontu: Prochownia Żoliborz i Paloma nad Wisłą

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    10.05.2020

- Z końcem kwietnia podjęliśmy decyzję, że zawieszamy działalność Palomy do czasu zdjęcia obostrzeń dotyczących gastronomii. Prochownia nadal przygotowuje wynosy. Liczymy na ogródki sezonowe - mówi Marianna Zjawińska, właścicielka obu lokali.

Marianna Zjawińska, właścicielka Prochowni Żoliborz i współwłaścicielka Palomy nad Wisłą:. Foto: archiwum prywatne.
Marianna Zjawińska, właścicielka Prochowni Żoliborz i współwłaścicielka Palomy nad Wisłą:. Foto: archiwum prywatne.

Prochownia Żoliborz to kawiarnia w parku Żeromskiego na warszawskim Żoliborzu. Od marca do końca września tętni życiem znajdujący się przy niej ogródek. Można tu spędzić czas na leżaku z kawą czy lemoniadą oraz skorzystać z bogatej oferty kulturalnej, bezpłatnie wziąć udział w wydarzeniach kulturalnych, takich jak kino plenerowe, koncerty, spektakle, stand upy. Jesienią i zimą lokal funkcjonuje, ale na mniejszą skalę. Wykorzystujemy ten czas, aby dobrze przygotować kolejny sezon oraz utrzymać stanowiska dla stałych pracowników. W związku z sezonowością lokalu liczba osób zatrudnionych waha się między 8 a 30. Ogłoszenie pandemii oraz związanych z nią restrykcji nastąpiło dokładnie w momencie, gdy dla nas zaczynał się sezon. Początek był trudny, ponieważ panował ogromny chaos. Nikt nie wiedział, co można, a czego nie, ludzie bali się wychodzić z domów. Robiliśmy rachunek zysków i strat, obserwowaliśmy zachowania konsumentów. To był niespokojny czas, ciągle zmieniały się dane i zasady. Śledziliśmy sytuację na bieżąco i musieliśmy cały czas się przystosowywać do nowych realiów działania. 
Postanowiliśmy sprzedawać kawę oraz ciasta na wynos, ale ruch był zdecydowanie mniejszy niż normalnie o tej porze roku. Nie mieliśmy planu, ponieważ sytuacja była tak dynamiczna, że trudno było cokolwiek planować. Nie zdecydowaliśmy się na dowozy, ponieważ z naszym asortymentem nie mają one racji bytu. W związku z tym, że Prochownia mieści się w parku i musieliśmy ograniczyć asortyment, obroty spadły o 90% w momencie wydania pierwszych rozporządzeń o ograniczeniach. Lokal dzierżawimy od miasta. W tej chwili czekamy na obniżenie czynszu z powodu zamknięcia parku od 1 kwietnia do 20 kwietnia – w czasie obowiązywania zakazu wstępu do parków nie mogliśmy prowadzić nawet działalności na wynos. Największym obciążeniem jest utrzymanie pracowników. Nie planowaliśmy żadnych zwolnień, zrezygnowaliśmy po prostu z trwającej już rekrutacji do zespołu sezonowego. 
20 kwietnia wznowiliśmy działalność – sprzedajemy kawę, napoje oraz ciasta i kanapki na wynos. Śledzimy wiadomości, komunikaty, nastroje społeczne. Staramy się reagować możliwie jak najszybciej i adaptować do nieustannie zmieniającej się sytuacji. Postanowiliśmy dołączyć do platformy LunchNext.com, gdzie można kupić vouchery zniżkowe do późniejszego wykorzystania. 
Liczymy na to, że ogródki sezonowe zostaną wkrótce otwarte, ponieważ zbliża się lato, a to dzięki letnim obrotom lokal utrzymuje swą całoroczną działalność. Najprawdopodobniej będziemy zmuszeni zrezygnować z najważniejszej dla nas gałęzi działalności – letnich wydarzeń kulturalnych. 
Z kolei Paloma nad Wisłą działa jako bistro przy Muzeum Sztuki Nowoczesnej, ma charakter nie tylko gastronomiczny, ale też kulturalny. Odbywają się u nas imprezy towarzyszące wydarzeniom muzealnym, koncerty, sety didżejskie. Sercem lokalu jest bar z popularnymi szprycerami, autorskimi koktajlami i lemoniadami, dobrą kawą. 
Przestawienie się na opcję wydawania wyłącznie potraw na wynos nie było łatwe. Znacząco spadła liczba etatów, które jesteśmy w stanie utrzymać. Kuchnia wprowadziła dodatkowe środki ostrożności i przez półtora miesiąca działała pełną parą, przygotowując pyszne jedzenie w dostawie. Dostarczaliśmy je naszym gościom, uziemionym w domach kwarantanną, i staraliśmy się jak mogliśmy w tym trudnym okresie, aby lokal przetrwał. 
W związku z zamknięciem lokalu dla gości jedyną formą naszej działalności do końca kwietnia był dowóz jedzenia oraz wydawanie posiłków z odbiorem osobistym. Korzystaliśmy z wielu aplikacji, takich jak Uber Eats, Wolt czy Pyszne.pl. Mieliśmy także własnych kierowców, którymi zostali nasi barmani. Niestety prowizje pośredników są olbrzymie – 1/3 wartości każdego zamówienia trafia do nich. W związku z tym nawet przy dużej ilości dostaw sytuacja nie jest kolorowa. Sporo knajp organizuje własne dowozy, zachęcamy do korzystania z tej opcji. 
Paloma funkcjonuje cały rok, ale nie da się ukryć, że na sezon ogródkowy czekamy całą jesień i zimę. Właśnie teraz, wiosną, życie naszego miejsca powinno ruszyć pełną parą. Sezonowość lokalu wynika z jego położenia – w ciepłe dni i wieczory nasz malowniczy taras na bulwarach nadwiślańskich tętni życiem towarzyskim.
Jesteśmy bardzo zżytą ekipą, zmiana strategii przede wszystkim polegała na wymyśleniu, co zrobić, aby utrzymać naszych pracowników. Trudno w pandemicznej rzeczywistości być w świetnym nastroju, przepełniają nas obawy o przyszłość nie tylko branży gastro ale i w ogóle świata. Niemniej jednak mamy nadzieję zobaczyć was znów latem nad Wisłą. 
Prognozy bezustannie się zmieniają, ciężko cokolwiek w tej chwili planować. Z końcem kwietnia podjęliśmy decyzję, że zawieszamy działalność Palomy do czasu zdjęcia obostrzeń dotyczących gastronomii.

Relacja z 29 kwietnia 2020 r. Ukazała się w „Food Service" 4/2020 nr 194.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Akcja #otwieraMy - lokale działają po cichu. A Piw Paw nie stroni od rozgłosu

Paweł Jan Tanajno, polski przedsiębiorca oraz działacz polityczny, opublikował na Twitterze wpis, w którym informuje, że akcja #otwieraMY nie skończyła się, ale trwa "w ciszy". Nie wszędzie - filmik z ostatniej imprezy lokalu Piw Paw przeczy tym słowom.

Zamknięcie restauracji Shipudei Berek Artura Jarczyńskiego

Nie ma już restauracji Berek w Warszawie. Właściciel budynku przy Jasnej 24 wypowiedział restauratorowi umowę najmu i kazał mu się wyprowadzić w ciągu 3 dni. - Nie próbowano z nami rozmawiać, negocjować i porozumieć się w jakikolwiek sposób - mówi restaurator Artur Jarczyński.

Zbigniew Grycan tłumaczy, dlaczego zamknął swoje lokale

Lodziarnio-kawiarnie Grycana pozostają zamknięte do odwołania, choć z ich oferty można by skorzystać na wynos. Według Zbigniewa Grycana ich otwarcie mijałoby się jednak z celem.

Restauracje otwierają się mimo zakazu. "Boimy się, to akt desperacji"

Gastronomia ma już dość lockdownu. Kolejni przedsiębiorcy otwierają lub zapowiadają uruchomienie lokali pomimo zakazu. Jak twierdzą, wolności gospodarczej nie można ograniczyć rozporządzeniem czy ustawą, a obecne obostrzenia rządu są nielegalne.

Krakowska restauratorka zwraca się o pomoc do Rzecznika Praw Obywatelskich

Właścicielka krakowskiej restauracji Voila Dorota Rydygier prosi Rzecznika Praw Obywatelskich o pomoc "w ochronie wolności i praw naruszonych przez organy władzy" oraz o "podjęcie czynności w celu wypracowania rozwiązań umożliwiających naprawienie szkód poniesionych podczas pandemii".

Gastronomia w obliczu czwartej fali pandemii. Jak się przygotować?

Sytuacja gastronomii na chwilę przed pojawieniem się kolejnej fali pandemii przypomina wędrówkę po polu minowym w nieznanym kierunku. Jedno jest pewne. Obostrzeń, podobnie jak gwałtownego wzrostu zachorowań na koronawirusa, nie uda się uniknąć. Warto więc zawczasu się do tego przygotować.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej