x

Winnica Mickiewicz - Nasze motto: dojrzałość

Kategoria: Wino    07.05.2020

"Wszystko zaczęło się w latach 90. Moja siostra wyszła za mąż za Austriaka i często odwiedzaliśmy nie tylko ją, ale też austriackie winnice. Pokłosiem tych wyjazdów było założenie winnicy w Opolu Lubelskim [...]"

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.

"[...] Jestem samoukiem i nie korzystałem ze szkół oraz wiedzy enologów. Kilka razy uczestniczyłem w szkoleniach tematycznych prowadzonych przez Agnieszkę Wyrobek-Rousseau. Niedawno zdecydowałem się także na zmianę nazwy winnicy, która dotąd była znana jako Solaris. Wcześniej przez kilka lat współpracowałem z Domem Bliskowice w zakresie uprawy, ochrony i winifikacji. To właśnie wtedy uświadomiłem sobie, jak ważne jest terroir i jakie efekty można uzyskać, wybierając pod winnice najlepsze siedliska. Dlatego w 2014 r. postanowiłem powiększyć swoją opolską winnicę o parcelę w Bliskowicach. W tym miejscu występuje rędzina – gleba powstała na skale wapiennej pochodzącej od obumarłych w prehistorii organizmów wodnych. Ich skamieniałości występują powszechnie wśród naszych krzewów, utrudniając uprawę ręczną i mechaniczną. Można to jednak przeboleć, ponieważ właśnie dzięki nim gleba ma wiele pozytywnych właściwości: jest przepuszczalna, nagrzewa się szybko, jest ciepła. Białe kamienie odbijają promienie słoneczne i doświetlają grona od dołu, a ponadto, stygnąc w nocy, podnoszą temperaturę w winnicy. Poza tym gleba jest wysycona jonami magnezu i wapnia, co powoduje szybkie dojrzewanie i wysoką koncentrację cukrów w gronach. Na przykład riesling zbierany w ub.r. już 3 października przy 22 Bx i 7 g kwasu dał wino o 13% zawartości alkoholu i 5 g cukru resztkowego. Tak więc dojrzałość i jeszcze raz dojrzałość - to nasze motto. Obecnie winnica Mickiewicz mieści się w dwóch lokalizacjach – pierwsza w Opolu Lubelskim założona w 2004 r. o powierzchni 15 arów z odmianami: solaris, seyval blanc, hibernal, sibera, bianka, rondo i regent, i druga – z 2014 r. – w Bliskowicach o powierzchni 1,5 ha z odmianami nowocześniejszymi i bardziej wymagającymi, lecz dającymi lepszej jakości wina: cabernet cortis, zweigelt, johanniter, muscaris, riesling. W bieżącym roku planuję powiększenie winnicy o kolejne 1,5 ha, więc łącznie będziemy gospodarowali na 3,15 ha. Sukcesy? Kilka medali na konkursach winiarskich, w tym srebrny na Grand Prix w Zielonej Górze 2012. Jednak największym zaszczytem są opinie o naszych winach. To sprawia największą radość”. 

Wypowiedź ukazała się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Trzy tygodnie z Rieslingiem

To już czwarta, organizowana przez Niemiecki Instytut Wina, ogólnopolska akcja Riesling Weeks, która odbędzie się w dniach od 7 do 27 maja.

ADAM PAWŁOWSKI: SUKCES WIN NIEMIECKICH

"Wina reńskie" od zawsze cieszyły się dużą popularnością w kraju nad wisłą. Powodów jest wiele: smak, bliskość geograficzna, nasze preferencje konsumenckie, a także... charakterystyczny wydłużony kształt butelki rieslinga.

Słoweńska Istria - raj dla foodies

Istria to półwysep podzielony między trzy kraje: Chorwację, Włochy i Słowenię. Słoweńska część zapewnia mieszkańcom tego kraju dostęp do morza. Miejsce słynie z trufli, oliwy, ryb oraz oczywiście wina. Jego produkcja i konsumpcja zakorzenione są głęboko w słoweńskim DNA i sięgają czasów rzymskich.

Adam Pawłowski: Wino w promocji

Styczeń i luty to miesiące, które w świecie gastronomii rządzą się swoimi prawami. Warto wykorzystać ten czas na spożytkowanie pełnego potencjału restauracji i maksymalizację sprzedaży. Oto pięć prostych do wdrożenia metod, które pomogą zwiększyć sprzedaż win.

10 pytań do Łukasza Chwojnickiego

Łukasz Chwojnicki jest właścicielem Wine Baru Probiernia, zajmuje także stanowsiko head sommeliera i menedżera w restauracjach Sztuczka i Sztuczka Bistro w Trójmieście. W swojej pracy najbardziej ceni świadomych gości, z którymi może porozmawiać o winie.

Adam Pawłowski: Król Malbec

Założę się, że co najmniej 9 na 10 ankietowanych, zapytanych o przykład wina z Argentyny, odpowie: "Malbec". Nie może być inaczej, ponieważ jest to szczep z najwyższym areałem uprawy w tym kraju, sięgającym aż 22%, a do tego stanowi 30% eksportu argentyńskiego wina.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej