x

Winnica Mickiewicz - Nasze motto: dojrzałość

Kategoria: Wino    07.05.2020

"Wszystko zaczęło się w latach 90. Moja siostra wyszła za mąż za Austriaka i często odwiedzaliśmy nie tylko ją, ale też austriackie winnice. Pokłosiem tych wyjazdów było założenie winnicy w Opolu Lubelskim [...]"

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.

"[...] Jestem samoukiem i nie korzystałem ze szkół oraz wiedzy enologów. Kilka razy uczestniczyłem w szkoleniach tematycznych prowadzonych przez Agnieszkę Wyrobek-Rousseau. Niedawno zdecydowałem się także na zmianę nazwy winnicy, która dotąd była znana jako Solaris. Wcześniej przez kilka lat współpracowałem z Domem Bliskowice w zakresie uprawy, ochrony i winifikacji. To właśnie wtedy uświadomiłem sobie, jak ważne jest terroir i jakie efekty można uzyskać, wybierając pod winnice najlepsze siedliska. Dlatego w 2014 r. postanowiłem powiększyć swoją opolską winnicę o parcelę w Bliskowicach. W tym miejscu występuje rędzina – gleba powstała na skale wapiennej pochodzącej od obumarłych w prehistorii organizmów wodnych. Ich skamieniałości występują powszechnie wśród naszych krzewów, utrudniając uprawę ręczną i mechaniczną. Można to jednak przeboleć, ponieważ właśnie dzięki nim gleba ma wiele pozytywnych właściwości: jest przepuszczalna, nagrzewa się szybko, jest ciepła. Białe kamienie odbijają promienie słoneczne i doświetlają grona od dołu, a ponadto, stygnąc w nocy, podnoszą temperaturę w winnicy. Poza tym gleba jest wysycona jonami magnezu i wapnia, co powoduje szybkie dojrzewanie i wysoką koncentrację cukrów w gronach. Na przykład riesling zbierany w ub.r. już 3 października przy 22 Bx i 7 g kwasu dał wino o 13% zawartości alkoholu i 5 g cukru resztkowego. Tak więc dojrzałość i jeszcze raz dojrzałość - to nasze motto. Obecnie winnica Mickiewicz mieści się w dwóch lokalizacjach – pierwsza w Opolu Lubelskim założona w 2004 r. o powierzchni 15 arów z odmianami: solaris, seyval blanc, hibernal, sibera, bianka, rondo i regent, i druga – z 2014 r. – w Bliskowicach o powierzchni 1,5 ha z odmianami nowocześniejszymi i bardziej wymagającymi, lecz dającymi lepszej jakości wina: cabernet cortis, zweigelt, johanniter, muscaris, riesling. W bieżącym roku planuję powiększenie winnicy o kolejne 1,5 ha, więc łącznie będziemy gospodarowali na 3,15 ha. Sukcesy? Kilka medali na konkursach winiarskich, w tym srebrny na Grand Prix w Zielonej Górze 2012. Jednak największym zaszczytem są opinie o naszych winach. To sprawia największą radość”. 

Wypowiedź ukazała się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Najciekawsze trunki Borsa Vini Italiani 2020

33 producentów, m.in. z Abruzzo, Apulii, Kampanii, Molise i Sardynii, wzięło udział w degustacji włoskich win Borsa Vini Italiani 2020, która odbyła się 6 lutego w hotelu Westin w Warszawie.

Polacy chcą wiedzieć więcej o rodzimym winie. Skąd taki wniosek?

Blisko 50 tysięcy wyświetleń live’ów, ponad 400 udostępnień filmów na Facebooku oraz zasięg, który wyniósł prawie 100 tysięcy odbiorców - Festiwal Polskie Wino Online, pierwsza taka wirtualna inicjatywa w naszym kraju, okazał się sukcesem.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle potrwają od 24 do 28 sierpnia.

Już po raz jedenasty Jasło będzie gościć miłośników wina oraz pasjonatów winiarstwa z całej Polski i z zagranicy. Od środy do piątku (24 - 26 sierpnia) jasielscy winiarze zaproszą enoturystów na Dni Otwartych Piwnic.

WINOBRANIE 2017

Tegoroczne winobranie dobiegło końca w Niemczech niespotykanie wcześnie. Łącznie w roku 2017 można będzie liczyć na wino dobrej lub bardzo dobrej jakości, jednak będą to stosunkowo niewielkie zbiory.

Już wkrótce Grand Prix "Magazynu Wino"

27-29 października odbędzie się Stilnovisti XII Grand Prix "Magazynu Wino". Podczas gali wręczone zostaną nagrody dla najlepszych win w dziesięciu kategoriach.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ŁUKASZ MAŁACHOWSKI

"Nie ustaję w poszukiwaniu połączeń win z wariacjami naszego szefa kuchni. Poza tym podróżuję do producentów i regionów winiarskich, by lepiej zrozumieć unikatowość stylów win i terroir. Wreszcie zamierzam wstąpić w szeregi SSP".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej