x

Winnica Mickiewicz - Nasze motto: dojrzałość

Kategoria: Wino

"Wszystko zaczęło się w latach 90. Moja siostra wyszła za mąż za Austriaka i często odwiedzaliśmy nie tylko ją, ale też austriackie winnice. Pokłosiem tych wyjazdów było założenie winnicy w Opolu Lubelskim [...]"

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.

"[...] Jestem samoukiem i nie korzystałem ze szkół oraz wiedzy enologów. Kilka razy uczestniczyłem w szkoleniach tematycznych prowadzonych przez Agnieszkę Wyrobek-Rousseau. Niedawno zdecydowałem się także na zmianę nazwy winnicy, która dotąd była znana jako Solaris. Wcześniej przez kilka lat współpracowałem z Domem Bliskowice w zakresie uprawy, ochrony i winifikacji. To właśnie wtedy uświadomiłem sobie, jak ważne jest terroir i jakie efekty można uzyskać, wybierając pod winnice najlepsze siedliska. Dlatego w 2014 r. postanowiłem powiększyć swoją opolską winnicę o parcelę w Bliskowicach. W tym miejscu występuje rędzina – gleba powstała na skale wapiennej pochodzącej od obumarłych w prehistorii organizmów wodnych. Ich skamieniałości występują powszechnie wśród naszych krzewów, utrudniając uprawę ręczną i mechaniczną. Można to jednak przeboleć, ponieważ właśnie dzięki nim gleba ma wiele pozytywnych właściwości: jest przepuszczalna, nagrzewa się szybko, jest ciepła. Białe kamienie odbijają promienie słoneczne i doświetlają grona od dołu, a ponadto, stygnąc w nocy, podnoszą temperaturę w winnicy. Poza tym gleba jest wysycona jonami magnezu i wapnia, co powoduje szybkie dojrzewanie i wysoką koncentrację cukrów w gronach. Na przykład riesling zbierany w ub.r. już 3 października przy 22 Bx i 7 g kwasu dał wino o 13% zawartości alkoholu i 5 g cukru resztkowego. Tak więc dojrzałość i jeszcze raz dojrzałość - to nasze motto. Obecnie winnica Mickiewicz mieści się w dwóch lokalizacjach – pierwsza w Opolu Lubelskim założona w 2004 r. o powierzchni 15 arów z odmianami: solaris, seyval blanc, hibernal, sibera, bianka, rondo i regent, i druga – z 2014 r. – w Bliskowicach o powierzchni 1,5 ha z odmianami nowocześniejszymi i bardziej wymagającymi, lecz dającymi lepszej jakości wina: cabernet cortis, zweigelt, johanniter, muscaris, riesling. W bieżącym roku planuję powiększenie winnicy o kolejne 1,5 ha, więc łącznie będziemy gospodarowali na 3,15 ha. Sukcesy? Kilka medali na konkursach winiarskich, w tym srebrny na Grand Prix w Zielonej Górze 2012. Jednak największym zaszczytem są opinie o naszych winach. To sprawia największą radość”. 

Wypowiedź ukazała się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: MŁODE VS. STARE KRZEWY

Czy lepsze wina to te produkowane z młodych, czy ze starych krzewów? Jak to zwykle bywa w świecie win, odpowiedź nie jest jednoznaczna i wymaga głębszej analizy. Zajrzyjmy więc między krzewy i sprawdźmy, jak ich wiek wpływa na jakość wina.

Pierwszy Festiwal Polski Cydr Online

O trudnej miłości rodaków do cydru, o tym dlaczego wytwarzamy go tak niewiele oraz o tym, czym różni się ten trunek od wina i piwa opowiedzą właściciele 14 najlepszych krajowych wytwórni rzemieślniczych podczas Festiwalu Polski Cydr Online, który odbędzie się w dniach 21-23 maja.

GRAND PRIX "MAGAZYNU WINO"

27-29 października ponad 2 tysiące gości przybyło na kolejną odsłonę Stilnovosti Grand Prix dwumiesięcznika "Magazyn Wino".

Walka na kieliszki, czyli pojedynek sommelierów cz. I

Druga runda pojedynku sommelierów z winami kalifornijskimi w tle odbyła się 26 marca w restauracji Brasserie Warszawska. Tym razem w szranki stanęli Kamila Dzierżawska z Pałacu Mała Wieś oraz Kajetan Zalewski z restauracji Ale Wino.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ADAM MICHOCKI

Na co dzień uczę się i czytam na temat win, regionów, szczepów, żeby zrozumieć, co znajduje się w kieliszku. Staram się brać udział w wielu degustacjach, próbując około 300-500 win miesięcznie oraz spotykając ludzi, którzy stoją za produkcją wina i dzielą się z innymi swoją pasją i historią.

Święto polskiego wina

25-26 sierpnia odbędą się Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. To jedna z największych w kraju imprez winiarskich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej