

Hongkong i Niemcy otwierają lokale gastronomiczne


Nasi zachodni sąsiedzi decydują o otwarciu lokali gastronomicznych. W każdym landzie inaczej. Również władze Hongkongu zapowiedziały ponowne otwarcie barów. Ale bez tańców i karaoke.
W związku ze spadkiem liczby wykrywanych zakażeń koronawirusem, władze Hongkongu zapowiedziały złagodzenie restrykcji, w tym umożliwienie zgromadzeń z udziałem ośmiu osób i ponowne otwarcie barów.
Obecne przepisy zakazujące działalności tego rodzaju przybytków oraz gromadzenia się w miejscach publicznych więcej niż czterech osób zostaną rozluźnione w piątek 15 maja – poinformowała szefowa administracji Hongkongu Carrie Lam.
Hongkońskie bary będą mogły w piątek wznowić działalność, ale na razie nie powinny organizować występów muzycznych ani tańców. Restauracjom zezwolono na sadzanie maksymalnie ośmiu gości przy jednym stoliku, natomiast stoliki wciąż muszą być od siebie oddalone o co najmniej 1,5 metra – wyjaśniła Lam. Bary karaoke i kluby nocne w regionie pozostaną zamknięte jeszcze przez co najmniej dwa tygodnie.
Wiadomo także, kiedy Niemcy zaczną otwierać restauracje. Właściwie już się to dzieje – samodzielność w decydowaniu pozostawiono tu krajom związkowym (landom). I tak, Szlezwik-Holsztyn zezwala na powrót do restauracji i kawiarni 18 maja, podobnie Badenia-Wirtembergia, która stopniowo będzie odmrażać tę gałąź gospodarki od 18 do 25 maja, a Meklemburgia startuje 9 maja – podsumowuje branżowy portal restaurant-ranglisten.de.
W Polsce prawdopodobnie 18 maja będą mogły ponownie działać lokale posiadające ogródki – tylko na zewnątrz. Szczegóły znajdziecie tutaj.
(PAP, handelextra.pl)
Zobacz także

Sphinx wprowadza dodatkowe procedury bezpieczeństwa przed otwarciem restauracji

Restauracyjna spółka Sfinks Polska opracowała 10 nowych procedur bezpieczeństwa sanitarnego, które będą obowiązywać w jej lokalach po otwarciu gastronomii. Mają one na celu minimalizować ryzyko nawrotu koronawirusa i zwiększać bezpieczeństwo gości, a także pracowników restauracji.

Od 17 października lokale gastronomiczne tylko do godziny 21

Od soboty 17 października lokale gastronomiczne mogę być otwarte jedynie w godzinach 6 - 21. Zajęty może być co drugi stolik. Po godzinie 21 będą mogły wydawać jedynie posiłki na wynos.

Fine dining w dostawie. Jak to działa?

Poznaj rozwiązania na utrzymanie działalności. Sprawdź, jak w czasie kwarantanny radzą sobie restauracje typu fine dining.

Too Good To Go wspiera gastronomię pomagając w dowozach

Aby pomóc lokalom gastronomicznym Too Good To Go wprowadziło tymczasowe rozwiązanie non-profit, które pozwala użytkownikom zamówić jedzenie na wynos w regularnej, pełnej cenie - cały dochód ze sprzedaży powędruje prosto do partnerów. Paczki w ramach inicjatywy #WeCare są już dostępne w aplikacji.

Pyszne.pl rusza z drugim pakietem wsparcia dla restauracji

Serwis do zamawiania jedzenia online Pyszne.pl wprowadza specjalne środki wsparcia restauracji. To odpowiedź na spowodowane koronawirusem zwiększające się restrykcje dla przemysłu gastronomicznego na rynkach Europy oraz świata.

Prowadzisz firmę z branży "czasu wolnego" na Pomorzu? Złóż wniosek o dotację!

Rozpoczął się nabór wniosków do konkursu na bezzwrotne dotacje dla pomorskich mikro i małych firm z branży "czasu wolnego" dotkniętych negatywnymi skutkami pandemii. W puli projektu jest 30 mln zł. Każde przedsiębiorstwo może uzyskać maksymalnie 250 tys. zł.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

