x

Hongkong i Niemcy otwierają lokale gastronomiczne

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    07.05.2020

Nasi zachodni sąsiedzi decydują o otwarciu lokali gastronomicznych. W każdym landzie inaczej. Również władze Hongkongu zapowiedziały ponowne otwarcie barów. Ale bez tańców i karaoke.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.

W związku ze spadkiem liczby wykrywanych zakażeń koronawirusem, władze Hongkongu zapowiedziały złagodzenie restrykcji, w tym umożliwienie zgromadzeń z udziałem ośmiu osób i ponowne otwarcie barów.
Obecne przepisy zakazujące działalności tego rodzaju przybytków oraz gromadzenia się w miejscach publicznych więcej niż czterech osób zostaną rozluźnione w piątek 15 maja – poinformowała szefowa administracji Hongkongu Carrie Lam.
Hongkońskie bary będą mogły w piątek wznowić działalność, ale na razie nie powinny organizować występów muzycznych ani tańców. Restauracjom zezwolono na sadzanie maksymalnie ośmiu gości przy jednym stoliku, natomiast stoliki wciąż muszą być od siebie oddalone o co najmniej 1,5 metra – wyjaśniła Lam. Bary karaoke i kluby nocne w regionie pozostaną zamknięte jeszcze przez co najmniej dwa tygodnie.
Wiadomo także, kiedy Niemcy zaczną otwierać restauracje. Właściwie już się to dzieje – samodzielność w decydowaniu pozostawiono tu krajom związkowym (landom). I tak, Szlezwik-Holsztyn zezwala na powrót do restauracji i kawiarni 18 maja, podobnie Badenia-Wirtembergia, która stopniowo będzie odmrażać tę gałąź gospodarki od 18 do 25 maja, a Meklemburgia startuje 9 maja – podsumowuje branżowy portal restaurant-ranglisten.de.
W Polsce prawdopodobnie 18 maja będą mogły ponownie działać lokale posiadające ogródki – tylko na zewnątrz. Szczegóły znajdziecie tutaj.  
(PAP, handelextra.pl)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Co zamawiamy w dostawie podczas kwarantanny?

Uber Eats przeanalizował zamówienia swoich użytkowników w okresie społecznej izolacji. Jakie są najpopularniejsze wybory Polaków podczas przymusowej kwarantanny, czym różnimy się od innych nacji oraz po co najchętniej sięgamy na śniadanie?

Bezpłatne webinary dla przedsiębiorców

Firma Grant Thornton, Santander Bank Polska oraz Wyższej Szkoły Bankowej we Wrocławiu postanowiły zorganizować bezpłatne webinary dla przedsiębiorców. Poznaj szczegóły.

Whisky - kolejna ofiara koronawirusa

Branża whisky też odczuwa skutki pandemii. Sprzedaż drastycznie spada, destylarnie wstrzymują działalność, a wkrótce może zabraknąć trunków na sklepowych półkach. Czy to już moment na panikę wśród producentów i sprzedawców?

Pierwsze chlebomaty w Szczecinie - bezpieczny zakup pieczywa

Dotychczas w automatach można było kupować głównie napoje, kawę, przekąski czy słodycze. Od niedawna mieszkańcy Szczecina mogą w ten sposób zakupić również chleb czy bułki. To szybki, łatwy i bezpieczny sposób na zaopatrzenie się w świeże pieczywo.

Wrocławskiej gastronomii pomysły na koronawirusa

Można o mijających tygodniach mówić "kryzys", ale to podejście pozbawione uważności. Wolę je widzieć jako początek czegoś nowego, czas zrozumienia potrzeb gości i wprowadzania kreatywnych rozwiązań, które gdyby nie koronawirus, pewnie nigdy nie miałby szansy na urzeczywistnienie.

Gastronomia po "odmrożeniu": diety pudełkowe, lody i pierogi wracają do łask

Z dnia na dzień po usługi gastronomiczne sięga coraz więcej klientów. Przedsiębiorcy podkreślają jednak, że problemów nie brakuje, a odrabianie strat będzie zadaniem na długie miesiące.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej