x

Kliknij w artykuł i pobierz najnowszy "Food Service"!

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    05.05.2020

Udostępniamy bezpłatnie kolejne - specjalne wydanie "Food Service" zawierające Raport Koronawirus. Sprawdź, jak radzi sobie gastronomia w pandemii.

„Ta sytuacja przypomina wojenny poligon” – mówią restauratorzy, z którymi rozmawiamy o aktualnej sytuacji w gastronomii. Jest grupa, która nadal „walczy”, inni zdecydowali się „wywiesić białą flagę”. Tych zamknięć będzie niestety coraz więcej, i aż dreszcz przechodzi przez ciało, gdy widzimy, że nawet ci, o których myśleliśmy, że świetnie dają radę, zmuszeni byli skapitulować. Być może jednak była to mądra decyzja, bo duża część przedsiębiorców przyznaje, że w przypadku zamkniętej dla gości restauracji, prowadzenie usługi dowozów nie jest w stanie utrzymać restauracji i jej zespołu. Szczególnie jeśli nigdy wcześniej jej nie oferowali.


Jak widać, Covid-19 rysuje różne scenariusze, i właśnie nimi zajęliśmy się w tym wydaniu „Food Service”. Chciałabym napisać, że dajemy wam gotowe rozwiązania, które możecie wdrożyć w swój biznes i które na pewno przyniosą poprawę. Ale nikt z nas nie wie, który sposób radzenia sobie z obecną sytuacją jest najlepszy. Podsuwamy więc rozwiązania zarówno od naszych ekspertów, jak i restauratorów z nadzieją, że was zainspirują, popchną do słusznych decyzji, coś naprawią. Jeśli zaś macie pytania, możecie je zgłosić w formularzu, zamieszczonym TU. Wspólnie z ForRest Projekt oraz partnerami prowadzimy akcję dla restauracji, polegającą na pomocy merytorycznej. Odpowiadamy na Wasze pytania dotyczące finansów, pracowników, prawa w ciągu 24 godzin. Zachęcam do kontaktu.

Tymczasem zapraszam do pobierania magazynu; przypominam też, że można nas również czytać za pomocą aplikacji dostępnej w Google Play, AppStore oraz Kiosk.

Agata Godlewska,
redaktor naczelna „Food Service”

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Restauratorzy oraz hotelarze liczą długi i szukają pracowników

Branża HoReCa jest zadłużona na ponad 303,2 mln zł - wynika z danych Krajowego Rejestru Długów. Mimo stosunkowo udanych wakacji, przedsiębiorcy wątpia, że uda im się szybko odrobić straty powstałe w wyniku pandemii. Mierzą się z widmem kolejnych obostrzeń i brakami kadrowymi.

Lockdown hoteli - od soboty 7 listopada do 29 listopada

Od najbliższej soboty czeka nas lockdown nie tylko w gastronomii, ale też w turystyce i innych branżach. Hotele będą mogły obsługiwać jedynie gości przebywających w podróży służbowej - ogłosił premier na konferencji poświęconej kolejnym pandemicznym obostrzeniom.

MAX Premium Burgers wprowadza zamówienia online

Klienci sieci mogą teraz złożyć i opłacić zamówienie na stronie maxorder.pl, po czym odebrać je w restauracji o wybranej przez siebie porze.

Tarcza 2.0 szansą dla gastronomii

Pierwsza "Tarcza antykryzysowa" nie spełniała oczekiwań podmiotów z sektora gastronomicznego. W ankiecie Stowarzyszenia "Przyszłość dla Gastronomii", zaraz po jej ogłoszeniu, aż 80% członków oceniło propozycje w niej zawarte za niewystarczające.

Gowin: gastronomia będzie musiała się jeszcze uzbroić w cierpliwość

- Gastronomia będzie musiała się jeszcze uzbroić w cierpliwość, w Europie będzie to zapewne jedna z ostatnich otwieranych branż - mówił w piątek wicepremier Jarosław Gowin. Jak dodał, resort pracuje nad nowymi rozwiązaniami dla biznesu w ramach Planu dla Pracy i Rozwoju.

Badanie: restauracje, siłownie i hotele najbardziej ryzykowne w dobie pandemii

Ponowne otwarcie restauracji, siłowni i hoteli niesie ze sobą największe ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa - do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Stanforda i Uniwersytetu Północno-Zachodniego w Evanston w badaniu opublikowanym w magazynie "Nature".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej