x

Kliknij w artykuł i pobierz najnowszy "Food Service"!

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    05.05.2020

Udostępniamy bezpłatnie kolejne - specjalne wydanie "Food Service" zawierające Raport Koronawirus. Sprawdź, jak radzi sobie gastronomia w pandemii.

„Ta sytuacja przypomina wojenny poligon” – mówią restauratorzy, z którymi rozmawiamy o aktualnej sytuacji w gastronomii. Jest grupa, która nadal „walczy”, inni zdecydowali się „wywiesić białą flagę”. Tych zamknięć będzie niestety coraz więcej, i aż dreszcz przechodzi przez ciało, gdy widzimy, że nawet ci, o których myśleliśmy, że świetnie dają radę, zmuszeni byli skapitulować. Być może jednak była to mądra decyzja, bo duża część przedsiębiorców przyznaje, że w przypadku zamkniętej dla gości restauracji, prowadzenie usługi dowozów nie jest w stanie utrzymać restauracji i jej zespołu. Szczególnie jeśli nigdy wcześniej jej nie oferowali.


Jak widać, Covid-19 rysuje różne scenariusze, i właśnie nimi zajęliśmy się w tym wydaniu „Food Service”. Chciałabym napisać, że dajemy wam gotowe rozwiązania, które możecie wdrożyć w swój biznes i które na pewno przyniosą poprawę. Ale nikt z nas nie wie, który sposób radzenia sobie z obecną sytuacją jest najlepszy. Podsuwamy więc rozwiązania zarówno od naszych ekspertów, jak i restauratorów z nadzieją, że was zainspirują, popchną do słusznych decyzji, coś naprawią. Jeśli zaś macie pytania, możecie je zgłosić w formularzu, zamieszczonym TU. Wspólnie z ForRest Projekt oraz partnerami prowadzimy akcję dla restauracji, polegającą na pomocy merytorycznej. Odpowiadamy na Wasze pytania dotyczące finansów, pracowników, prawa w ciągu 24 godzin. Zachęcam do kontaktu.

Tymczasem zapraszam do pobierania magazynu; przypominam też, że można nas również czytać za pomocą aplikacji dostępnej w Google Play, AppStore oraz Kiosk.

Agata Godlewska,
redaktor naczelna „Food Service”

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Koronawirus. Wygrani i przegrani

Dla niektórych biznesów pandemia koronawirusa oznacza bardzo ciężki okres, dla innych - wręcz przeciwnie. Dowiedz się, kto straci, a kto zyska w obecnej sytuacji.

Sphinx wprowadza dodatkowe procedury bezpieczeństwa przed otwarciem restauracji

Restauracyjna spółka Sfinks Polska opracowała 10 nowych procedur bezpieczeństwa sanitarnego, które będą obowiązywać w jej lokalach po otwarciu gastronomii. Mają one na celu minimalizować ryzyko nawrotu koronawirusa i zwiększać bezpieczeństwo gości, a także pracowników restauracji.

Hongkong i Niemcy otwierają lokale gastronomiczne

Nasi zachodni sąsiedzi decydują o otwarciu lokali gastronomicznych. W każdym landzie inaczej. Również władze Hongkongu zapowiedziały ponowne otwarcie barów. Ale bez tańców i karaoke.

Lockdown hoteli - od soboty 7 listopada do 29 listopada

Od najbliższej soboty czeka nas lockdown nie tylko w gastronomii, ale też w turystyce i innych branżach. Hotele będą mogły obsługiwać jedynie gości przebywających w podróży służbowej - ogłosił premier na konferencji poświęconej kolejnym pandemicznym obostrzeniom.

Jak restauratorzy odnajdują się w "nowej normalności"?

Niska rentowność otwieranych restauracji, obroty niższe niż koszty stałe i duża popularność jedzenia z dostawą - to nowa rzeczywistość wielu restauratorów. Podkreślają, że ich obroty są dalekie od tych sprzed pandemii.

Tarcza antykryzysowa niewystarczająca dla gastronomii

Ogłoszona przez Rząd RP pomoc dla przedsiębiorców może nie pomóc w ratowaniu biznesów gastronomicznych. Rozwiązania tarczy punkt po punkcie analizuje Stowarzyszenie "Przyszłość dla Gastronomii"

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej