x

Kliknij w artykuł i pobierz najnowszy "Food Service"!

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    05.05.2020

Udostępniamy bezpłatnie kolejne - specjalne wydanie "Food Service" zawierające Raport Koronawirus. Sprawdź, jak radzi sobie gastronomia w pandemii.

„Ta sytuacja przypomina wojenny poligon” – mówią restauratorzy, z którymi rozmawiamy o aktualnej sytuacji w gastronomii. Jest grupa, która nadal „walczy”, inni zdecydowali się „wywiesić białą flagę”. Tych zamknięć będzie niestety coraz więcej, i aż dreszcz przechodzi przez ciało, gdy widzimy, że nawet ci, o których myśleliśmy, że świetnie dają radę, zmuszeni byli skapitulować. Być może jednak była to mądra decyzja, bo duża część przedsiębiorców przyznaje, że w przypadku zamkniętej dla gości restauracji, prowadzenie usługi dowozów nie jest w stanie utrzymać restauracji i jej zespołu. Szczególnie jeśli nigdy wcześniej jej nie oferowali.


Jak widać, Covid-19 rysuje różne scenariusze, i właśnie nimi zajęliśmy się w tym wydaniu „Food Service”. Chciałabym napisać, że dajemy wam gotowe rozwiązania, które możecie wdrożyć w swój biznes i które na pewno przyniosą poprawę. Ale nikt z nas nie wie, który sposób radzenia sobie z obecną sytuacją jest najlepszy. Podsuwamy więc rozwiązania zarówno od naszych ekspertów, jak i restauratorów z nadzieją, że was zainspirują, popchną do słusznych decyzji, coś naprawią. Jeśli zaś macie pytania, możecie je zgłosić w formularzu, zamieszczonym TU. Wspólnie z ForRest Projekt oraz partnerami prowadzimy akcję dla restauracji, polegającą na pomocy merytorycznej. Odpowiadamy na Wasze pytania dotyczące finansów, pracowników, prawa w ciągu 24 godzin. Zachęcam do kontaktu.

Tymczasem zapraszam do pobierania magazynu; przypominam też, że można nas również czytać za pomocą aplikacji dostępnej w Google Play, AppStore oraz Kiosk.

Agata Godlewska,
redaktor naczelna „Food Service”

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Otwarcie gastronomii. Jak to się robi w Krakowie?

Śniadanie w Rannym Ptaszku, obiad w restauracji "Pod Baranem", koktajl w Molam. Jak wygląda nowa gastronomiczna rzeczywistość w Krakowie? Wszyscy czekają na weekend!

Wrocławskiej gastronomii pomysły na koronawirusa

Można o mijających tygodniach mówić "kryzys", ale to podejście pozbawione uważności. Wolę je widzieć jako początek czegoś nowego, czas zrozumienia potrzeb gości i wprowadzania kreatywnych rozwiązań, które gdyby nie koronawirus, pewnie nigdy nie miałby szansy na urzeczywistnienie.

Co dalej z polskimi restauracjami z gwiazdką Michelin? Andrea Camastra chce otworzyć swój lokal

Restauracje z gwiazdkami Michelin znalazły się w tarapatach. Zamknięte od wielu miesięcy z powodu pandemicznych obostrzeń, nie przynoszą zysków lub wręcz pogrążają się w długach. Czy ich szefowie kuchni poradzą sobie z przedłużającym się kryzysem? Jaka przyszłość ich czeka?

Kryzys gastronomii we Włoszech, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii

We Włoszech 50-proc. spadek wpływów w lokalach gastronomicznych po ich otwarciu. W Hiszpanii obroty po likwidacji obostrzeń, czyli w maju i pierwszej połowie czerwca, są o połowę niższe niż w analogicznym okresie 2019 r. Rząd Wielkiej Brytanii rozważa obowiązek rejestracji przed pójściem do pubu.

Restauracje bez limitu osób - od soboty 30 maja

Wchodzimy w czwarty etap znoszenia ograniczeń związanych z COVID-19. Jakie są nowe zasady bezpieczeństwa najważniejsze dla branży HoReCa?

Wyjazd służbowy w czasie pandemii: na co zwracać uwagę, wybierając hotel?

Podróż służbowa wiąże się obecnie ze szczególnym ryzykiem. Dlatego tak ważne jest zachowanie wszelkich niezbędnych środków ostrożności. W tym kontekście wybór noclegu w bezpiecznym hotelu to sprawa podstawowa. Oto kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przed dokonaniem rezerwacji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej