x

Koral przekazuje sprzęt dla małopolskich ratowników

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    05.05.2020

W obliczu pandemii firma Koral, największy producent lodów w Polsce, zakupiła i przekazała małopolskim ratownikom ponad 200 profesjonalnych masek, które zabezpieczają twarz oraz drogi oddechowe medyków.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Firma Koral na początku walki z wirusem zdecydowała się bez wahania wesprzeć finansowo szpitale w Małopolsce, gdzie znajduje się zakład produkcyjny i siedziba firmy oraz w Rzeszowie, gdzie zlokalizowany jest jej drugi oddział przekazując w sumie 810 000 zł. Kolejnym etapem wsparcia jest zabezpieczenie ratowników medycznych, którzy w walce z wirusem są na pierwszej linii starcia.

– Mimo trudnej sytuacji, która dotknęła wielu producentów różnych branż, staramy się w maksymalnie możliwy sposób wspierać placówki oraz środowisko medyczne w walce z epidemią. Przekazanie sprzętu zespołom medycznym Państwowego Ratownictwa Medycznego w Małopolsce to podziękowania oraz wyraz uznania od firmy Koral za codzienną walkę z pandemią na pierwszej linii starcia. Wierzymy, że odpowiednia ochrona sprawi, że ich praca będzie nieco łatwiejsza, a bezpieczeństwo duże wyższe, aby każdego dnia mogli służyć i pomagać mieszkańcom całego regionu, ratować nasze zdrowie i życie – mówi Piotr Gąsiorowski, dyrektor marketingu Koral.

Przekazany sprzęt będzie służył ratownikom medycznym udzielającym pomocy pacjentom na terenie powiatu nowosądeckiego, limanowskiego, gorlickiego, brzeskiego, tarnowskiego, jak również bocheńskiego.

– Każdego dnia pokonujemy kolejne trudności związane z naszą pracą, ratowaniem życia i zdrowia ludzkiego, często tragediami, które się z tym wiążą. Epidemia koronawirusa sprawiła, że musimy mierzyć się również z zagrożeniem własnego zdrowia, możliwością zarażenia poważnym wirusem, z którym mamy do czynienia każdego dnia, a wtedy koniecznością izolacji i brak możliwości wsparcia zespołu w pracy. Dlatego tak ważny jest sprzęt, który chroni nas przez zakażeniem, ale jednocześnie nie przeszkadza nam w pracy, jest wielokrotnego użytku i zabezpiecza przez zakażeniem. Bardzo dziękujemy firmie Koral – mówi Krzysztof Olejnik, ratownik medyczny z Nowego Sącza.

Producent lodów wspiera medyków również w inny sposób – do szpitali w regionie wstawił zamrażarki z lodami, które są na bieżąco uzupełniane, aby chociaż na chwilę osłodzić personelowi medycznemu trudy pracy.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję Restaurant Week

Jesienna odsłona festiwalu potrwa od 28 października do 15 listopada - szefowie kuchni przygotowują trzy dania w cenie 49 zł. W menu na pierwszym miejscu pojawią się potrawy jarskie i rybne, promowane będą składniki zero-waste, a zakazane - plastikowe słomki i opakowania na wynos.

Kolacja charytatywna dla Asi

Na początku czerwca Asia uległa strasznemu, kuriozalnemu wypadkowi. W trakcie próby spektaklu ze studentami pękła szpada, ostrze odskoczyło i wbiło się prosto w skroń Asi. Od tego czasu jest w śpiączce. W tej chwili przebywa w Polskim Centrum Rehabilitacji Funkcjonalnej w Krakowie.

KUKBUK POLECA PO RAZ TRZECI

"Kukbuk Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny Kukbuk godnym zaufania producentom za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

Tydzień Kuchni Polskiej - od 9 do 15 listopada

Jak co roku z okazji Święta Niepodległości MAKRO Polska organizuje akcję Tydzień Kuchni Polskiej. Wydarzenie jest okazją, by zamanifestować solidarność w obliczu kryzysu, który z powodu pandemicznych obostrzeń dotknął polską gastronomię.

MASSIMO BOTURA GOŚCIEM FESTIWALU FINE DINING WEEK

Jubileuszowa, piąta edycja Fine Dining Week trwała od 6 do 17 lutego. Biorące w nim udział restauracje odwiedziło rekordowe 11 tysięcy gości, a najważniejszą z kolacji towarzyszących festiwalowi przygotował Massimo Bottura.

Kulinarny tygiel pięciu kultur

Po raz kolejny Transatlantyk Festival zaprosił na wyjątkowe spotkanie sztuki filmowej i kulinarnej, czyli Kino Kulinarne przygotowywane we współpracy z 68. Berlinale Kulinarisches Kino. Festiwal odbywający się w Łodzi gromadzi co roku setki gości.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej