x

Co zamawiamy w dostawie podczas kwarantanny?

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    30.04.2020

Uber Eats przeanalizował zamówienia swoich użytkowników w okresie społecznej izolacji. Jakie są najpopularniejsze wybory Polaków podczas przymusowej kwarantanny, czym różnimy się od innych nacji oraz po co najchętniej sięgamy na śniadanie?

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
W Polsce spośród dań głównych niezaprzeczalnie panuje burger i “przyległości”. Jednak zaraz po nich na podium plasują się margherita, pad thai i… pierogi ruskie. O ile pierwsze dwa wybory nie budzą zaskoczenia, to trzeci już jak najbardziej. Czyżby zamknięci we własnym lokum zaczęliśmy odczuwać rzewne wspomnienia za babciną kuchnią? Być może, bo pierwszą “dziesiątkę” zamyka schabowy, a wśród zup królują klasyczna pomidorowa i rosół.
Jednocześnie, wydaje się, że Polacy wypatrują wschodnich smaków, sięgając po ayran - drugi najpopularniejszy z zamawianych napoi, zaraz po coli. Z kolei trzecią lokatę, wśród wspomnianych wcześniej zup, zamyka tajska Tom Yum. Dla porównania we Francji, Włoszech i Szwecji najchętniej wybieraną zupą jest miso.

Kuchnia meksykańska? A jak!
Ponadto, Polacy najwyraźniej podążają za trendami zza wielkiej wody, celebrując tzw. Taco Tuesdays, czyli Taco wtorki. Jak pokazują dane Uber Eats tego dnia tygodnia zamówienia z kategorii kuchni meksykańskiej są składane częściej o 123 proc. niż w pozostałe. Co więcej, tylko we wtorki najchętniej po środkowoamerykańskie specjały sięgają wegetarianie - tego dnia najpopularniejszym nadzieniem taco jest vege chilli lub falafel. Podczas, gdy w inne dni użytkownicy Uber Eats sięgają po drób i jagnięcinę.
Zbliżający się 5 maja, przypadający właśnie we wtorek - Cinco de Mayo, święto w kulturze latynoskiej i amerykańskiej upamiętniające zwycięstwo wojsk meksykańskich nad francuskimi w 1862 r. - może być kolejną okazją do świętowania iberoamerykańskich delikatesów.

A na śniadanie...
Ciekawą tendencją, wynikającą z możliwości składania zamówień już we wczesnych godzinach porannych, jest popularność menu śniadaniowego. Większość z nas ma świadomość, iż pierwszy posiłek powinien zapewniać maksimum energii na nadchodzący dzień. Potwierdzają to zamówienia. Najwyższą lokatę w tej kategorii zajmuje Kiełburger, a po nim plasuje się Peanut Butter Protein Bowl, czyli wysokobiałkowe danie składające się z kakao, masła i mleka orzechowego oraz bananów. Dalej w rankingu znajdują się croissant, koszyk warszawski (zestaw, zawierający pastę jajeczną, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, świeże warzywa i pieczywo) i jajecznica z trzech jaj. Każda z opcji bogata jest w węglowodany i aminokwasy - wygląda na to, że Polacy wiedzą, co dam im solidną dawkę energii.
Natomiast Francuzi zdają się kierować patriotyzmem przy pierwszym posiłku w ciągu dnia. Wśród ich najpopularniejszych wyborów znajdują się Pain au chocolat, czyli miękkie ciasto nadziewane czekoladą, a w dosłownym tłumaczeniu chleb z czekoladą, croissant oraz drożdżówki z rodzynkami.

Jakie desery wybieramy najczęściej?
W tej kategorii Polacy nie mają żadnych obostrzeń geograficznych. Pierwszą trójkę reprezentują tiramisu (najpopularniejsze również we Francji, Szwajcarii i Belgii), baklava i brownie. Z kolei Brytyjczycy najchętniej sięgają po triple choc cookies - ciasteczka z trzema rodzajami czekolady, naleśniki z syropem i donuty.

TOP 5 dań obiadowych
    1. Burger
    2. Pad thai
    3. Pizza Margherita
    4. Pierogi Ruskie
    5. Butter Chicken

TOP 5 zup:
    1. Pomidorowa
    2. Rosół
    3. Tom yum
    4. Bulion wołowo-wieprzowy z marynowaną i szarpaną wieprzowiną oraz jajkiem
    5. Wonton

TOP  5 deserów:
    1. Tiramisu
    2. Baklawa
    3. Brownie
    4. Cannoli
    5. Pączek z lukrem

Analiza danych za okres od 1 marca do 16 kwietnia br.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Dworczyk o akcji otwieraMY: wierzymy w dyscyplinę Polaków, wszyscy mamy dość lockdownu

- Wierzymy w odpowiedzialność, dyscyplinę i solidarność wszystkich Polaków. Wierzymy też, że to ostatnia prosta, po której zacznie się powrót do normalnego życia - mówi szef KPRM Michał Dworczyk, pytany o protest przedsiębiorców, którzy chcą otworzyć swoje biznesy.

Poradnik MAKRO Polska na temat bezpieczeństwa w restauracjach

Publikacja "Bezpieczne miejsce do jedzenia w czasach COVID-19. Porady dla branży gastronomicznej" jest już w drodze do restauracji. Poradnik został przygotowany we współpracy z restauratorami i szefami kuchni. To kompendium wiedzy o tym, jak przygotować lokal na wyzwania bezpiecznej obsługi gości.

Knajp.pl - bezprowizyjny portal do zamawiania jedzenia online dostępny w całej Polsce

Głośna podczas wiosennego lockdownu stołeczna akcja #wspieramgastro doczekała się kontynuacji. Bezprowizyjny portal do zamawiania jedzenia online - knajp.pl, stworzony przez restauratorów dla restauratorów, jest już dostępny w całej Polsce.

[Q&A] Konsultacje ekspertów For Rest Projekt

Na tej stronie dostępny jest formularz, dla tych którzy chcą skorzystać z pomocy ekspertów. Jak to działa?

Gastronomia po "odmrożeniu": diety pudełkowe, lody i pierogi wracają do łask

Z dnia na dzień po usługi gastronomiczne sięga coraz więcej klientów. Przedsiębiorcy podkreślają jednak, że problemów nie brakuje, a odrabianie strat będzie zadaniem na długie miesiące.

Od 18 maja mogą ruszyć restauracje! Nie tylko te z ogródkami!

Dozwolone będzie obsługiwanie gości nie tylko przy stolikach na zewnątrz, jak wcześniej spekulowano, ale także w środku wszystkich lokali gastronomicznych. Warunek - zachowanie limitu jednego klienta na 4 m kw powierzchni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej