x

Polacy chcą wiedzieć więcej o rodzimym winie. Skąd taki wniosek?

Kategoria: Wino    29.04.2020

Blisko 50 tysięcy wyświetleń live’ów, ponad 400 udostępnień filmów na Facebooku oraz zasięg, który wyniósł prawie 100 tysięcy odbiorców - Festiwal Polskie Wino Online, pierwsza taka wirtualna inicjatywa w naszym kraju, okazał się sukcesem.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Festiwal odbywał się na facebookowym profilu winnicy Dwór Sanna. Odwiedziny w 12 winnicach z całej Polski, rozmowy na temat łączenia polskiego wina oraz dyskusje z najlepszymi polskimi sommelierami i dziennikarzami – Festiwal Polskie Wino Online to były 4 dni intensywnych spotkań na żywo.
– Ze wszystkich spotkań płynie w zasadzie jeden wniosek – o ogromnej roli promocji i bezpośredniego dotarcia do odbiorcy. Cieszymy się, że Festiwal spełnił tę rolę. I nie zamierzamy poprzestać na tym wydarzeniu. Na pewno wkrótce zaprosimy wszystkich miłośników polskiego wina na kolejne spotkania na żywo – zapraszamy na profil Festiwal Polskie Wino – dodaje Katarzyna Grabowska, organizatorka Festiwalu.
Winiarze, tacy jak Karol Nizio z Dworu Sanna, Nestor Kościański z Winnicy Moderna czy Anna Nowakowska z Winnicy Gródek, zdradzali sekrety swojej pracy, pokazywali, jak wyglądają ich winnice, a także odpowiadali na pytania o swoje wina. Sommelierzy potwierdzili, że polskie wina pija się zarówno w restauracjach w Polsce, jak i zagranicą oraz że zdecydowanie częściej niż jeszcze dwa lata temu serwują polskie wina swoim gościom. Kuba Janicki i Tomasz Prange-Barczyński udowodnili natomiast, że w Polsce istnieje turystyka winna.
Łącznie odbyło się 20 live’ów, każde spotkanie wzbudzało emocje, pojawiały się dziesiątki pytań, na które paneliści starali się na bieżąco odpowiadać. W ciągu 4 dni blisko 100 tys. osób dowiedziało się, że polskie wino idealnie łączy się z jedzeniem, że hipsterzy uwielbiają wina z polskich winnic oraz że w naszym kraju produkuje się również bardzo dobrej jakości wina musujące.
Było też coś dla miłośników książek i filmu – Sławomir Sochaj prześledził obecność wina w swoich ulubionych książkach i filmach. Spotkania prowadzili Maciej Nowicki – dziennikarz portalu Winicjatywa oraz magazynu Ferment oraz Małgorzata Minta, dziennikarka, partner programowy Festiwalu.
– Podczas Festiwalu Polskie Wino online mieliśmy niepowtarzalną okazję lepiej poznać polskie wino i winnice. W sumie statystyki pokazują, że dotarliśmy do ogromnej liczby osób. W tym trudnym dla wszystkich okresie trzeba zmieniać sposoby informowania o polskim winie, dlatego cieszymy się, że pierwsza edycja Festiwalu okazała się tak dużym sukcesem – mówi Karol Nizio, właściciel winnicy Dwór Sanna, organizator Festiwalu.
Rozmowy oraz spotkania odbywające się w ramach pierwszej edycji Festiwalu Polskie Wino online można cały czas całkowicie za darmo obejrzeć na Facebooku - na profilu organizatora winnicy Dwór Sanna oraz na specjalnym fanpage’u Festiwal Polskie Wino.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wystawa win hiszpańskich już we wrześniu

27 września br., po raz dwunasty odbędzie się Wystawa Win Hiszpańskich. Swoją ofertę zaprezentują nowe, nieobecne na polskim rynku hiszpańskie winnice oraz polscy importerzy win hiszpańskich.

Amarone - co dalej ze sławą winiarskiej Italii?

Duże zapotrzebowanie rynku i możliwość sporego zysku na marce Amarone doprowadziły do potrzeby regulacji na różnych etapach produkcji tego kultowego czerwonego wina z regionu Veneto w północno-wschodnich Włoszech.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MONIKA WŁOSIŃSKA

Zainteresowanie, wdzięczność i powroty gości przynoszą największą przyjemność. Długie rozmowy toczone z nimi o winie, choć bardzo się spieszyli… To, że przyczyniamy się do tworzenia gustów i kreowania wiedzy - tak na pytanie o ulubione aspekty w pracy sommeliera odpowiada Monika Włosińska.

Najlepsze polskie wina ponownie w Poznaniu!

Już po raz siódmy najlepsi winiarze z całej Polski przyjadą do poznańskiego SPOT. 19-20 czerwca podczas Festiwalu Polskich Win kilkunastu producentów zaprezentuje tam kilkadziesiąt etykiet. Będzie można je poznać, zdegustować oraz - co najważniejsze - kupić w cenie producenta.

ADAM PAWŁOWSKI: CHŁODNO-CIEPŁA KALIFORNIA

W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu, warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. Proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

Kwestionariusz sommeliera: Filip Szaciłowski

W gastronomii pracuje od prawie ośmiu lat. Pełni funkcję menadżera i głównego sommeliera w restauracji Kieliszki na Próżnej w Warszawie. Od lat zajmuje miejsce w pierwszej dziesiątce Mistrzostw Polski Sommelierów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej