x

Rośnie zainteresowanie voucherami do restauracji i na inne usługi

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    29.04.2020

2 tysiące sprzedanych voucherów dla 150 przedsiębiorców w trzech państwach Europy i w USA - to efekt wsparcia internautów udzielonego za pośrednictwem platformy LunchNext.com przedsiębiorcom, którzy musieli zawiesić działalność gospodarczą.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zasada jest prosta - wystarczy kupić voucher do wykorzystania w przyszłości w swoim ulubionym lokalu. Przedsiębiorcy - właściciele restauracji, kawiarni, salonów kosmetycznych i fryzjerskich czy teatrów dostają dzięki temu zastrzyk gotówki, kluczowy, by przetrwać czas zamknięcia. Darczyńcom odwdzięczą się oferując nawet 50% zniżki.
Platforma LunchNext.com ruszyła w Polsce, rozszerzając swój zasięg w ciągu zaledwie jednego miesiąca na Stany Zjednoczone, Czechy i Hiszpanię. Zrzesza 150 firm działających w obszarach gastronomicznym i usługowym, a także wielotysięczną społeczność, która nie wyobraża sobie powrotu do normalności bez swoich ulubionych lokali.
Pomysł na akcję powstał spontanicznie.
– Mamy wśród znajomych restauratorów i rozmawiając z nimi zorientowaliśmy się, że prowadzone przez nich lokale mogą nie przetrwać najbliższych kilku miesięcy. Nie chcieliśmy biernie siedzieć i czekać na rozwój wydarzeń. Równocześnie mieliśmy poczucie, że takich osób jak my, chętnych do działania, jest więcej. Inicjatywa początkowo zorientowana na lokalne wsparcie przedsiębiorców w miastach, z których pochodzimy - Łodzi i Warszawy, już teraz osiągnęła skalę działalności przekraczającą nasze założenia - mówią Piotr Grudzień i Dominik Posmyk, twórcy bezpłatnej platformy LunchNext.com
Społeczność zjednoczona chęcią pomocy swoim ulubionym lokalom promuje akcje w social mediach, wykorzystując hashtag #URATUJLATO i zachęcając do zakupy voucherów. Do tej pory dzięki zaangażowaniu internatów udało się ich sprzedać 2000.
Do akcji może bezpłatnie przystąpić każdy podmiot, który potrzebuje wsparcia – wystarczy zarejestrować firmę na platformie LunchNext.com, określić wysokość vouchera i zniżki dla klienta oraz dodać jego graficzny projekt.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hotele znów zamknięte w całej Polsce. Od 20 marca do 9 kwietnia

W całej Polsce od soboty 20 marca do 9 kwietnia obowiązują rozszerzone obostrzenia. Gastronomia bez zmian - tylko na wynos i w dowozie, do odwołania.

Antykryzysowa Tarcza Branżowa dla gastronomii w związku z COVID-19

Branże gastronomiczna, rozrywkowa, fitness i sprzedaży detalicznej otrzymają wsparcie w walce z kryzysem wywołanym pandemią - zapowiedział premier. Mowa m. in. o świadczeniach postojowych za listopad, co może oznaczać przedłużenie branżowego lockdownu.

Jakie konsekwencje grożą gościom restauracji otwartych mimo zakazu?

Klienci lokali otwieranych mimo obostrzeń są narażeni na konsekwencje prawne, choć obowiązujące aktualnie przepisy odnoszą się wyłącznie do przedsiębiorców, nie konsumentów. Gdzie zatem tkwi haczyk?

Stava wprowadza darmowe płatności online dla restauratorów

Stava dbając o bezpieczeństwo wszystkich osób zaangażowanych w proces dostaw posiłków oraz mając świadomość trudnej sytuacji sektora gastronomicznego udostępniła dla restauratorów darmową metodę opłacania zamówień - StavaPay.

Kolejny spadek czy odbudowa rynku HoReCa? Wszystko zależy od "czwartej fali" pandemii

Wartość rynku HoReCa w 2020 r. spadła o 30,9% w stosunku do roku poprzedniego. Jego odbudowa nastąpi dopiero w 2022 r., pierwszym, pełnym roku względnej "normalności", a wartość rynku do poziomu sprzed pandemii zbliży się dopiero rok później - wynika z najnowszego raportu PMR.

ArtBistro Stalowa 52 - awantura o tarczę dla warszawskiej restauracji

Prezes Polskiego Funduszu Rozwoju opublikował na Twitterze informację, ile pieniędzy w ramach pomocy od rządu otrzymała restauracja na warszawskiej Pradze. To reakcja na wypowiedź jej menadżerki, że pomoc jest fikcją. - Naszą odpowiedź błędnie zinterpretowano! - tłumaczą przedstawiciele lokalu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej