x

II etap odmrażania gospodarki już po majówce

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    29.04.2020

Od 4 maja wkraczamy w II etap odmrażania gospodarki. Sprawdź, czy coś się zmieni dla branży HoReCa?

Hotel. Foto: Shutterstock.
Hotel. Foto: Shutterstock.
Od 4 maja otwarte będą hotele i obiekty noclegowe, gabinety rehabilitacyjne, muzea i biblioteki. Utrzymany zostanie natomiast dotychczasowy reżim sanitarny. 

Co ważne, nie zmieniono ustaleń dotyczących ponownego uruchomienia restauracji w formie stacjonarnej. Tak więc lokale gastronomiczne zlokalizowane w galeriach handlowych i hotelach pozostaną zamknięte na gości

Z kolei w galeriach handlowych obowiązywać będą te same reguły, co obecnie w sklepach – w galerii będzie mogła przebywać 1 osoba na każde 15 m kw. powierzchni obiektu. Jak podkreślili przedstawiciele rządu – chodzi o to, aby na korytarzach galerii nie zapanował tłok, aby było dużo wolnej przestrzeni. Hotele i obiekty noclegowe zostaną otwarte specjalnie po majówce, żeby zapobiec dużej liczbie wyjazdów rekreacyjnych na majowy długi weekend. 

Od 6 maja mają zostać otwarte żłobki i przedszkola, aby ich rodzice mogli wrócić do pracy. O tym będą mogły jednak samodzielnie decydować samorządy; państwo zaś zapewni środki ochronne dla tych placówek i personelu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jak przetrwać kryzys? Sprawdźcie, jak to się udaje sieci KOKU Sushi

Potrzebujemy teraz pozytywnych przykładów - oto on! Po dwóch miesiącach od zamrożenia gospodarki licząca 25 lokali polska sieć franczyzowa barów KOKU Sushi jest na plusie. Receptą na utrzymanie pozycji na rynku było szybkie reagowanie na zachodzące zmiany i postawienie na dowozy.

Badanie: restauracje, siłownie i hotele najbardziej ryzykowne w dobie pandemii

Ponowne otwarcie restauracji, siłowni i hoteli niesie ze sobą największe ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa - do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Stanforda i Uniwersytetu Północno-Zachodniego w Evanston w badaniu opublikowanym w magazynie "Nature".

Ministerstwo Zdrowia: otwieranie restauracji i hoteli przyczyną zwiększonej liczby zakażeń

Otwieranie restauracji, hoteli i siłowni powoduje zwiększoną liczbę zakażeń. Wskazują na to badania naukowe - powiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska pytany o to, kiedy zamknięte branże mają szanse na powrót do normalnego funkcjonowania.

Pomysły branży gastronomicznej na przetrwanie skutków pandemii

Przedstawiciele branży gastronomicznej napisali publiczny list z pomysłami wsparcia branży HoReCa w sytuacji pandemii koronawirusa. Przekazujemy jego treść.

Gowin: jeśli wszystko będzie szło z planem, będziemy rozmrażać kolejne branże

Wicepremier Jarosław Gowin oświadczył dziś, że jeśli wszystko będzie szło zgodnie z planem, to "wkrótce krok po kroku będziemy rozmrażać kolejne branże". Przestrzegł jednocześnie, że odmrożenie kolejnych obszarów gospodarki może zostać cofnięte, jeśli przełoży się to na wzrost zachorowań.

Apel o wsparcie branży gastronomicznej

Poznaj postulaty i petycję Grupy Warszawa i przyłącz się do akcji!

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej