x

II etap odmrażania gospodarki już po majówce

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    29.04.2020

Od 4 maja wkraczamy w II etap odmrażania gospodarki. Sprawdź, czy coś się zmieni dla branży HoReCa?

Hotel. Foto: Shutterstock.
Hotel. Foto: Shutterstock.
Od 4 maja otwarte będą hotele i obiekty noclegowe, gabinety rehabilitacyjne, muzea i biblioteki. Utrzymany zostanie natomiast dotychczasowy reżim sanitarny. 

Co ważne, nie zmieniono ustaleń dotyczących ponownego uruchomienia restauracji w formie stacjonarnej. Tak więc lokale gastronomiczne zlokalizowane w galeriach handlowych i hotelach pozostaną zamknięte na gości

Z kolei w galeriach handlowych obowiązywać będą te same reguły, co obecnie w sklepach – w galerii będzie mogła przebywać 1 osoba na każde 15 m kw. powierzchni obiektu. Jak podkreślili przedstawiciele rządu – chodzi o to, aby na korytarzach galerii nie zapanował tłok, aby było dużo wolnej przestrzeni. Hotele i obiekty noclegowe zostaną otwarte specjalnie po majówce, żeby zapobiec dużej liczbie wyjazdów rekreacyjnych na majowy długi weekend. 

Od 6 maja mają zostać otwarte żłobki i przedszkola, aby ich rodzice mogli wrócić do pracy. O tym będą mogły jednak samodzielnie decydować samorządy; państwo zaś zapewni środki ochronne dla tych placówek i personelu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Można będzie uruchamiać ogródki gastronomiczne, gdy zrobi się cieplej?

- Jestem zwolennikiem otwierania ogródków, kiedy nastąpi ocieplenie. Gospodarka tego potrzebuje - mówi wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk.

Pomysły branży gastronomicznej na przetrwanie skutków pandemii

Przedstawiciele branży gastronomicznej napisali publiczny list z pomysłami wsparcia branży HoReCa w sytuacji pandemii koronawirusa. Przekazujemy jego treść.

W piżamie do baru o 6 rano. Nietypowe promocje w Saragossie

Niektóre bary i puby w Saragossie na północnym wschodzie Hiszpanii zapraszają klientów ubranych tylko w piżamy. Kusza promocjami o godz. 6 rano w niedzielę, kiedy kończy się godzina policyjna. To sposób na ożywienie porannego ruchu i monotonii pandemii.

Nowe pandemiczne obostrzenia dla gastronomii i przy organizacji imprez

Rząd wprowadza nowe rygory w związku z epidemią koronawirusa. Największe zmiany dotyczą gastronomii i organizacji imprez.

Rzymski patent na pandemię: kolacja z noclegiem w hotelu i śniadaniem

Coraz większą popularnością wśród dobrze sytuowanych rzymian cieszą się "rzymskie wakacje", na które zapraszają hotele w Wiecznym Mieście. Oferują w pakiecie kolację z noclegiem i śniadaniem. Ceny wahają się od 100 do ponad 400 euro od osoby.

Połowa Polaków zauważa podwyżki cen w gastronomii. Powód? “Chęć przedsiębiorców do odrobienia strat"

Ponad połowa osób przebadanych przez ARC Rynek Opinia zauważa wzrost cen usług gastronomicznych, a 41% respondentów dostrzegło także podwyżki cen noclegów w hotelach. Zdaniem badanych powodem jest chęć przedsiębiorców do odrobienia strat - wynika z badań ośrodka.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej