x

II etap odmrażania gospodarki już po majówce

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    29.04.2020

Od 4 maja wkraczamy w II etap odmrażania gospodarki. Sprawdź, czy coś się zmieni dla branży HoReCa?

Hotel. Foto: Shutterstock.
Hotel. Foto: Shutterstock.
Od 4 maja otwarte będą hotele i obiekty noclegowe, gabinety rehabilitacyjne, muzea i biblioteki. Utrzymany zostanie natomiast dotychczasowy reżim sanitarny. 

Co ważne, nie zmieniono ustaleń dotyczących ponownego uruchomienia restauracji w formie stacjonarnej. Tak więc lokale gastronomiczne zlokalizowane w galeriach handlowych i hotelach pozostaną zamknięte na gości

Z kolei w galeriach handlowych obowiązywać będą te same reguły, co obecnie w sklepach – w galerii będzie mogła przebywać 1 osoba na każde 15 m kw. powierzchni obiektu. Jak podkreślili przedstawiciele rządu – chodzi o to, aby na korytarzach galerii nie zapanował tłok, aby było dużo wolnej przestrzeni. Hotele i obiekty noclegowe zostaną otwarte specjalnie po majówce, żeby zapobiec dużej liczbie wyjazdów rekreacyjnych na majowy długi weekend. 

Od 6 maja mają zostać otwarte żłobki i przedszkola, aby ich rodzice mogli wrócić do pracy. O tym będą mogły jednak samodzielnie decydować samorządy; państwo zaś zapewni środki ochronne dla tych placówek i personelu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Majówka bez noclegów hotelowych. Pozostałe obostrzenia przedłużone do 25 kwietnia

Rząd kolejny raz przedłuża aktualnie obowiązujące restrykcje, tym razem do niedzieli 25 kwietnia. Są jednak wyjątki. Na majówkę nie wyjedziemy do hoteli czy pensjonatów - te pozostaną zamknięte do 3 maja włącznie.

Dworczyk o akcji otwieraMY: wierzymy w dyscyplinę Polaków, wszyscy mamy dość lockdownu

- Wierzymy w odpowiedzialność, dyscyplinę i solidarność wszystkich Polaków. Wierzymy też, że to ostatnia prosta, po której zacznie się powrót do normalnego życia - mówi szef KPRM Michał Dworczyk, pytany o protest przedsiębiorców, którzy chcą otworzyć swoje biznesy.

Ministerstwo Zdrowia: możliwe zmniejszenie liczby gości w restauracjach i na weselach

Możliwe jest zmniejszenie liczby gości w restauracjach i na weselach oraz rejestrowanie ich przez stacje Sanepidu. Organizator przyjęcia będzie musiał się spodziewać niezapowiedzianej wizyty policji czy Sanepidu - zapowiada rzecznik Ministerstwa Zdrowia Wojciech Andrusiewicz.

Najlepsi kucharze zapraszają do gotowania online

Znani szefowie kuchni zmuszeni do zamknięcia swych restauracji z powodu pandemii, otworzyli wrota domowych kuchni i z pomocą social mediów dzielą się przepisami oraz tajnikami sztuki kulinarnej. Czego można się nauczyć od Marcina Przybysza, Massimo Bottury, Farrana Adrii czy Erica Riperta?

Apel o wsparcie branży gastronomicznej

Poznaj postulaty i petycję Grupy Warszawa i przyłącz się do akcji!

Odmrożenie U Szwejka. Pod lokal Jarczyńskiego wróciła kolejka.

Początek tego tygodnia - pierwszego po odmrożeniu gastronomii - nie był łaskawy dla warszawskich restauracji. Poniedziałkowy wieczór przyniósł chłód i deszcz, co oznaczało, że goście niezbyt chętnie wyszli z domów by udać się do swoich ulubionych lokali.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej