x

II etap odmrażania gospodarki już po majówce

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    29.04.2020

Od 4 maja wkraczamy w II etap odmrażania gospodarki. Sprawdź, czy coś się zmieni dla branży HoReCa?

Hotel. Foto: Shutterstock.
Hotel. Foto: Shutterstock.
Od 4 maja otwarte będą hotele i obiekty noclegowe, gabinety rehabilitacyjne, muzea i biblioteki. Utrzymany zostanie natomiast dotychczasowy reżim sanitarny. 

Co ważne, nie zmieniono ustaleń dotyczących ponownego uruchomienia restauracji w formie stacjonarnej. Tak więc lokale gastronomiczne zlokalizowane w galeriach handlowych i hotelach pozostaną zamknięte na gości

Z kolei w galeriach handlowych obowiązywać będą te same reguły, co obecnie w sklepach – w galerii będzie mogła przebywać 1 osoba na każde 15 m kw. powierzchni obiektu. Jak podkreślili przedstawiciele rządu – chodzi o to, aby na korytarzach galerii nie zapanował tłok, aby było dużo wolnej przestrzeni. Hotele i obiekty noclegowe zostaną otwarte specjalnie po majówce, żeby zapobiec dużej liczbie wyjazdów rekreacyjnych na majowy długi weekend. 

Od 6 maja mają zostać otwarte żłobki i przedszkola, aby ich rodzice mogli wrócić do pracy. O tym będą mogły jednak samodzielnie decydować samorządy; państwo zaś zapewni środki ochronne dla tych placówek i personelu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Restauracje i hotele toną w długach. Sprawdźcie, jak bardzo!

Powrót branży HoReCa do kondycji sprzed pandemii nie będzie łatwy. Tym bardziej, że na początku kwietnia hotelarstwo, gastronomia i catering miały aż 242 mln zł zaległości - wynika z danych Krajowego Rejestru Długów. A w liczbie tej nie odbija się jeszcze wpływ koronawirusa!

Apel o wsparcie branży gastronomicznej

Poznaj postulaty i petycję Grupy Warszawa i przyłącz się do akcji!

Odmrożenie U Szwejka. Pod lokal Jarczyńskiego wróciła kolejka.

Początek tego tygodnia - pierwszego po odmrożeniu gastronomii - nie był łaskawy dla warszawskich restauracji. Poniedziałkowy wieczór przyniósł chłód i deszcz, co oznaczało, że goście niezbyt chętnie wyszli z domów by udać się do swoich ulubionych lokali.

Jak w czasie pandemii zmienia się rynek dowozów?

Koronawirus w jednej chwili odmienił rynek usług gastronomicznych i skierował większość zamówień do kanału delivery. Czy będzie to szansa dla platform oferujących dowozy, czy może one również będą musiały przedefiniować swój sposób działania?

Restauracje bez limitu osób - od soboty 30 maja

Wchodzimy w czwarty etap znoszenia ograniczeń związanych z COVID-19. Jakie są nowe zasady bezpieczeństwa najważniejsze dla branży HoReCa?

Wrocławskiej gastronomii pomysły na koronawirusa

Można o mijających tygodniach mówić "kryzys", ale to podejście pozbawione uważności. Wolę je widzieć jako początek czegoś nowego, czas zrozumienia potrzeb gości i wprowadzania kreatywnych rozwiązań, które gdyby nie koronawirus, pewnie nigdy nie miałby szansy na urzeczywistnienie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej