x

II etap odmrażania gospodarki już po majówce

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    29.04.2020

Od 4 maja wkraczamy w II etap odmrażania gospodarki. Sprawdź, czy coś się zmieni dla branży HoReCa?

Hotel. Foto: Shutterstock.
Hotel. Foto: Shutterstock.
Od 4 maja otwarte będą hotele i obiekty noclegowe, gabinety rehabilitacyjne, muzea i biblioteki. Utrzymany zostanie natomiast dotychczasowy reżim sanitarny. 

Co ważne, nie zmieniono ustaleń dotyczących ponownego uruchomienia restauracji w formie stacjonarnej. Tak więc lokale gastronomiczne zlokalizowane w galeriach handlowych i hotelach pozostaną zamknięte na gości

Z kolei w galeriach handlowych obowiązywać będą te same reguły, co obecnie w sklepach – w galerii będzie mogła przebywać 1 osoba na każde 15 m kw. powierzchni obiektu. Jak podkreślili przedstawiciele rządu – chodzi o to, aby na korytarzach galerii nie zapanował tłok, aby było dużo wolnej przestrzeni. Hotele i obiekty noclegowe zostaną otwarte specjalnie po majówce, żeby zapobiec dużej liczbie wyjazdów rekreacyjnych na majowy długi weekend. 

Od 6 maja mają zostać otwarte żłobki i przedszkola, aby ich rodzice mogli wrócić do pracy. O tym będą mogły jednak samodzielnie decydować samorządy; państwo zaś zapewni środki ochronne dla tych placówek i personelu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hotelarze z Zachodniopomorskiego apelują o otwarcie granic 13 czerwca

Przedstawiciele branży hotelowej z Zachodniopomorskiego apelują o informacje, kiedy rząd planuje otworzyć granice. Jak tłumaczą, ich klienci to głównie turyści niemieccy, a na przygotowanie się do większej liczby gości potrzebują co najmniej 10 dni.

Najlepsi kucharze zapraszają do gotowania online

Znani szefowie kuchni zmuszeni do zamknięcia swych restauracji z powodu pandemii, otworzyli wrota domowych kuchni i z pomocą social mediów dzielą się przepisami oraz tajnikami sztuki kulinarnej. Czego można się nauczyć od Marcina Przybysza, Massimo Bottury, Farrana Adrii czy Erica Riperta?

MAX Premium Burgers wprowadza zamówienia online

Klienci sieci mogą teraz złożyć i opłacić zamówienie na stronie maxorder.pl, po czym odebrać je w restauracji o wybranej przez siebie porze.

[Q&A] Konsultacje ekspertów For Rest Projekt

Na tej stronie dostępny jest formularz, dla tych którzy chcą skorzystać z pomocy ekspertów. Jak to działa?

Knajp.pl - bezprowizyjny portal do zamawiania jedzenia online dostępny w całej Polsce

Głośna podczas wiosennego lockdownu stołeczna akcja #wspieramgastro doczekała się kontynuacji. Bezprowizyjny portal do zamawiania jedzenia online - knajp.pl, stworzony przez restauratorów dla restauratorów, jest już dostępny w całej Polsce.

Tarcza 2.0 szansą dla gastronomii

Pierwsza "Tarcza antykryzysowa" nie spełniała oczekiwań podmiotów z sektora gastronomicznego. W ankiecie Stowarzyszenia "Przyszłość dla Gastronomii", zaraz po jej ogłoszeniu, aż 80% członków oceniło propozycje w niej zawarte za niewystarczające.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej