x

Otorongo w Warszawie - wegetariańska kuchnia inspirowana Ameryką Południową

Kategoria: Miejsca    23.04.2020

W centrum stolicy od grudnia 2019 r. funkcjonuje oaza dla roślinożerców - to niewielka restauracja Otorongo. Od innych wegańsko-wegetariańskich konceptów różni się tym, że większość serwowanych w niej dań nawiązuje do kuchni Ameryki Południowej.

Otorongo. Foto: materiały prasowe.
Otorongo. Foto: materiały prasowe.

Szef kuchni a zarazem współwłaściciel lokalu Patrick Kwilman pół roku spędził w Peru, mieszkając przez kilka tygodni w dżungli amazońskiej i pracując na rzecz ochrony rdzennych tradycji w Świętej Dolinie. Te doświadczenia sprawiły, że jest zwolennikiem życia w zgodzie z naturą. 
– Chcę prowadzić ten lokal, inspirując się spokojem i harmonią znalezionymi w dżungli. Promujemy zdrowy tryb życia, ekologię oraz ruch no-waste – mówi Patrick Kwilman. Wnętrze zaprojektowane wspólnie z architektami Adamem Buśko oraz Kasią Piekarczyk-Buśko nawiązuje do dżungli: dominują w nim rośliny, stoliki i krzesła są drewniane, a słomiane lampy przypominają dachy prymitywnych chat. Centralną ścianę nad wygodną szarą sofą zdobi okrągła grafika przedstawiająca jaguara. Indianie z plemienia Quechua w Andach nazywają go otorongo – stąd nazwa restauracji. Według ich wierzeń otorongo chroni i opiekuje się dżunglą oraz wszystkimi istotami, które tam współżyją. 

Arepa śniadaniowa z jajkiem sadzonym. Foto: materiały prasowe.
Arepa śniadaniowa z jajkiem sadzonym. Foto: materiały prasowe.
Popisowym daniem jest arepa – popularny w Kolumbii i Wenezueli placek z mąki kukurydzianej podawany z różnymi dodatkami, np. chilli z szarpanym „stekiem” sojowym. Inna często zamawiana potrawa to placek z ciecierzycy z buraczanym humusem, musztardowym tofu i listkami bazylii. W Otorongo przez cały dzień serwowane są też śniadania – specjalnością lokalu są wegańskie cynamonowe pancakes z daktylową tahiną, syropem klonowym i owocami. Większość kaw i herbat, w tym yerba mate, pochodzi z upraw ekologicznych. Ciekawostką są napary ziołowe, np. muña z peruwiańskiego leczniczego zioła o lekko słodkawo-mentolowym smaku. W ofercie nie ma alkoholi, zawsze dostępna jest za to darmowa filtrowana kranówka.  

Adres: Szpitalna 5, Warszawa Liczba miejsc: 28 (powierzchnia lokalu – 70 mkw.) 
Przedział cenowy: śniadania – 17-21 zł; przystawki – 15-24 zł; dania główne: 25-26 zł; menu lunchowe – 25 zł 
Typ: casual
Szef kuchni: Patrick Kwilman
Właściciele: Patrick Kwilman i Gabriel Kermiche

Artykuł ukazał się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Restauracja Weranda Family otwiera sklep online

Restauracja Weranda Family nie poddaje się kryzysowi i uruchamia kolejne koncepty, by przetrwać. Oprócz sklepu internetowego to także vouchery i oferta cateringowa typu door-to-door.

Morski Zając - całoroczna restauracja z widokiem na Zatokę Pucką

Półwysep Helski to jeden z najpiękniejszych rejonów Polski. Niestety, jak to bywa w przypadku destynacji turystycznych - z dobrą gastronomią nie jest już tak łatwo.

Zmiany w krakowskiej restauracji ZaKładka

Po 5 i pół roku ugruntowanej pozycji na rynku ZaKładka Food&Wine stawia kolejny krok naprzód. Szef kuchni i jednocześnie właściciel krakowskiego bistro Rafał Targosz postanowił nieco odmłodzić klasyczną kuchnię francuską, na której opierał się przez ostatnie lata.

Źródło - polska kuchnia z ambicjami na warszawskiej Pradze

Restauracja Źródło należy do Adriana Górniaka, znanego warszawskiego menedżera i sommeliera. Pracował m.in. w Rozbrat 20, Kieliszkach na Próżnej czy Bez Gwiazdek, niektóre z tych restauracji tworząc od podstaw.

Bez Gwiazdek

Bez Gwiazdek to nowa restauracja na warszawskim Powiślu, której właścicielami są Robert Trzópek (wcześniej szef kuchni m.in. Tamka 43, The Harvest) oraz Jan Kęcik (od lat sous-chef Trzópka).

Smashny - w Warszawie rusza lokal ze smash burgerami

Smash burger stał się w ostatnich latach jednym z ulubionych streetfoodowych dań w USA. Nowe miejsca z tym rodzajem burgera są tam regularnie otwierane, a technikę jego przyrządzania wykorzystują również znane sieci, m.in. Shake Shack i In-N-Out. Jak to smakuje?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej