Szef kuchni a zarazem współwłaściciel lokalu Patrick Kwilman pół roku spędził w Peru, mieszkając przez kilka tygodni w dżungli amazońskiej i pracując na rzecz ochrony rdzennych tradycji w Świętej Dolinie. Te doświadczenia sprawiły, że jest zwolennikiem życia w zgodzie z naturą.
– Chcę prowadzić ten lokal, inspirując się spokojem i harmonią znalezionymi w dżungli. Promujemy zdrowy tryb życia, ekologię oraz ruch no-waste – mówi Patrick Kwilman. Wnętrze zaprojektowane wspólnie z architektami Adamem Buśko oraz Kasią Piekarczyk-Buśko nawiązuje do dżungli: dominują w nim rośliny, stoliki i krzesła są drewniane, a słomiane lampy przypominają dachy prymitywnych chat. Centralną ścianę nad wygodną szarą sofą zdobi okrągła grafika przedstawiająca jaguara. Indianie z plemienia Quechua w Andach nazywają go otorongo – stąd nazwa restauracji. Według ich wierzeń otorongo chroni i opiekuje się dżunglą oraz wszystkimi istotami, które tam współżyją.
Adres: Szpitalna 5, Warszawa Liczba miejsc: 28 (powierzchnia lokalu – 70 mkw.)
Przedział cenowy: śniadania – 17-21 zł; przystawki – 15-24 zł; dania główne: 25-26 zł; menu lunchowe – 25 zł
Typ: casual
Szef kuchni: Patrick Kwilman
Właściciele: Patrick Kwilman i Gabriel Kermiche
Artykuł ukazał się w „Food Service" 3/2020 nr 193.