x

Otorongo w Warszawie - wegetariańska kuchnia inspirowana Ameryką Południową

Kategoria: Miejsca

W centrum stolicy od grudnia 2019 r. funkcjonuje oaza dla roślinożerców - to niewielka restauracja Otorongo. Od innych wegańsko-wegetariańskich konceptów różni się tym, że większość serwowanych w niej dań nawiązuje do kuchni Ameryki Południowej.

Otorongo. Foto: materiały prasowe.
Otorongo. Foto: materiały prasowe.

Szef kuchni a zarazem współwłaściciel lokalu Patrick Kwilman pół roku spędził w Peru, mieszkając przez kilka tygodni w dżungli amazońskiej i pracując na rzecz ochrony rdzennych tradycji w Świętej Dolinie. Te doświadczenia sprawiły, że jest zwolennikiem życia w zgodzie z naturą. 
– Chcę prowadzić ten lokal, inspirując się spokojem i harmonią znalezionymi w dżungli. Promujemy zdrowy tryb życia, ekologię oraz ruch no-waste – mówi Patrick Kwilman. Wnętrze zaprojektowane wspólnie z architektami Adamem Buśko oraz Kasią Piekarczyk-Buśko nawiązuje do dżungli: dominują w nim rośliny, stoliki i krzesła są drewniane, a słomiane lampy przypominają dachy prymitywnych chat. Centralną ścianę nad wygodną szarą sofą zdobi okrągła grafika przedstawiająca jaguara. Indianie z plemienia Quechua w Andach nazywają go otorongo – stąd nazwa restauracji. Według ich wierzeń otorongo chroni i opiekuje się dżunglą oraz wszystkimi istotami, które tam współżyją. 

Arepa śniadaniowa z jajkiem sadzonym. Foto: materiały prasowe.
Arepa śniadaniowa z jajkiem sadzonym. Foto: materiały prasowe.
Popisowym daniem jest arepa – popularny w Kolumbii i Wenezueli placek z mąki kukurydzianej podawany z różnymi dodatkami, np. chilli z szarpanym „stekiem” sojowym. Inna często zamawiana potrawa to placek z ciecierzycy z buraczanym humusem, musztardowym tofu i listkami bazylii. W Otorongo przez cały dzień serwowane są też śniadania – specjalnością lokalu są wegańskie cynamonowe pancakes z daktylową tahiną, syropem klonowym i owocami. Większość kaw i herbat, w tym yerba mate, pochodzi z upraw ekologicznych. Ciekawostką są napary ziołowe, np. muña z peruwiańskiego leczniczego zioła o lekko słodkawo-mentolowym smaku. W ofercie nie ma alkoholi, zawsze dostępna jest za to darmowa filtrowana kranówka.  

Adres: Szpitalna 5, Warszawa Liczba miejsc: 28 (powierzchnia lokalu – 70 mkw.) 
Przedział cenowy: śniadania – 17-21 zł; przystawki – 15-24 zł; dania główne: 25-26 zł; menu lunchowe – 25 zł 
Typ: casual
Szef kuchni: Patrick Kwilman
Właściciele: Patrick Kwilman i Gabriel Kermiche

Artykuł ukazał się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej