x

"The Matcha Cookbook" Nicole Pisani i Kate Adams

Kategoria: Lifestyle - książki    23.04.2020

Cukiernicy na całym świecie coraz częściej wykorzystują w deserach japońską sproszkowaną zieloną herbatę matcha. Rzadko jednak stosuje się ją do przygotowania niesłodkich potraw. A szkoda, bo charakteryzuje się nie tylko intensywnym kolorem, ale także głębokim aromatem i smakiem.

„The Matcha Cookbook” Nicole Pisani i Kate Adams. Foto: materiały prasowe.
„The Matcha Cookbook” Nicole Pisani i Kate Adams. Foto: materiały prasowe.

Ma też działanie prozdrowotne, m.in. oczyszcza organizm. W „The Matcha Cookbook” znajdziecie 50 przepisów, które pokazują szerokie zastosowanie tej herbaty. We wstępie opisano jej właściwości i tajniki ceremonii parzenia oraz przygotowania napojów i kilku prostych kosmetyków. Wśród receptur znajdziecie pomysły na śniadania, przekąski, zupy i dodatki, dania główne oraz słodycze. Omlet z matchą, kozim serem i ziołami, zupa z kalafiora z matchą, pstrąg z kruszonką z pistacji i matchy – to niektóre przykłady pysznych dań. Z deserów uwagę przykuwają m.in. lizaki z matchą, crème brûlée czy Eton Mess. Atutem publikacji jest ascetyczna forma. 

Recenzja ukazała się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Program Top Chef powraca

Ruszyły castingi do 8. edycji programu

David LaChapelle fotografem kalendarza Lavazza na rok 2020

Wybitny fotograf David LaChapelle jest autorem zdjęć do kalendarza Lavazza na 2020 rok. Sednem tego artystycznego projektu jest przyszłość naszej planety. Marka potwierdza tym samym swe zainteresowanie sztuką oraz wrażliwość na kwestie zrównoważonego rozwoju i działań w obronie Ziemi.

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Pawłowskiego i Adama Chrząstowskiego

Premiera książki "Gościnność od kuchni" odbędzie się 22 czerwca. Do autorów pierwszej części "Gościnności" Patrycji Siwiec i Adama Pawłowskiego dołączył znany szef kuchni Adam Chrząstowski.

CAŁY ŚWIAT NA ŚRÓDCE

Jak głosi tytuł, to atlas, ale zamiast map są w nim autentyczne zdjęcia z podróży, przepisy, zapiski i wspomnienia (także te publikowane wcześniej w Facebooku). Jak mówią autorzy, to książka bez podziałów, w której "chcieli trochę popłynąć" i pokazać swoje przygody.

"Alimentari" Lindy i Paula Jonesów

"Alimentari" to po włosku określenie sklepu spożywczego. To także nazwa rodzinnej restauracji oraz delikatesów Lindy i Paula Jonesów na przedmieściach Melbourne. Aktualnie mają oni dwa lokale z kuchnią włoską i bliskowschodnią.

Sztuka gotowania

5 czerwca 2019 nakładem wydawnictwa Buchmann ukaże się na rynku nowa książka autorki słynnego Leksykonu smaków. Tym razem Niki Segnit odkryje przed nami zasady leżące u podstaw wszystkich przepisów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej