x

"The Matcha Cookbook" Nicole Pisani i Kate Adams

Kategoria: Lifestyle - książki    23.04.2020

Cukiernicy na całym świecie coraz częściej wykorzystują w deserach japońską sproszkowaną zieloną herbatę matcha. Rzadko jednak stosuje się ją do przygotowania niesłodkich potraw. A szkoda, bo charakteryzuje się nie tylko intensywnym kolorem, ale także głębokim aromatem i smakiem.

„The Matcha Cookbook” Nicole Pisani i Kate Adams. Foto: materiały prasowe.
„The Matcha Cookbook” Nicole Pisani i Kate Adams. Foto: materiały prasowe.

Ma też działanie prozdrowotne, m.in. oczyszcza organizm. W „The Matcha Cookbook” znajdziecie 50 przepisów, które pokazują szerokie zastosowanie tej herbaty. We wstępie opisano jej właściwości i tajniki ceremonii parzenia oraz przygotowania napojów i kilku prostych kosmetyków. Wśród receptur znajdziecie pomysły na śniadania, przekąski, zupy i dodatki, dania główne oraz słodycze. Omlet z matchą, kozim serem i ziołami, zupa z kalafiora z matchą, pstrąg z kruszonką z pistacji i matchy – to niektóre przykłady pysznych dań. Z deserów uwagę przykuwają m.in. lizaki z matchą, crème brûlée czy Eton Mess. Atutem publikacji jest ascetyczna forma. 

Recenzja ukazała się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Fäviken: 4015 Days, Beginning to End" Magnus Nilsson

Ta książka stanowi niejako podsumowanie działalności jednej z najbardziej legendarnych współczesnych restauracji.

TARGOWISKO PYSZNOŚCI

"Chelsea Market Makers" jest przewodnikiem, w którym znajdziemy ofertę najlepszych punktów i dowiemy się, gdzie i jak wybrać najlepsze mięso, owoce morza, warzywa, jadalne kwiaty czy sery, a także poznamy historię produktów.

Ponad 81,4 mln zł dla noworodków!

26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy zakończył się wynikiem ponad 81,4 mln zł. Pieniądze zostaną przekazane na wyrównanie szans w leczeniu noworodków. Zbiórki odbywały się w całej Polsce, również w halach MAKRO Polska.

"Nienasycone" Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres

W książce "Nienasycone" Norweżka Marianne Pfeffer Gjengedal i Polka Klaudia Iga Peres przyjrzały się 14 charyzmatycznym kobietom z różnych epok historycznych przez pryzmat kuchni i jedzenia.

"Zdrowe przetwory" Jolanty Klesser

Pasteryzacja, kiszenie i marynowanie to doskonałe sposoby przetwarzania i konserwowania produktów, które stosuje się zarówno w domowych kuchniach, jak i w restauracjach.

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Chrząstowskiego i Adama Pawłowskiego

Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, dziennikar­ka i sommelier, autorzy książki "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii" sprzed dwóch lat, tym razem spojrzeli na organizm restauracyjny z innej perspektywy - nie tylko z sali, ale także od kuchni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej