x

"Ambasada śledzia" Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka

Kategoria: Lifestyle - książki    23.04.2020

Marta Sawicka-Danielak i Filip Danielak założyli kilka lat temu Ambasadę Śledzia, restaurację specjalizującą się w daniach z najpopularniejszej w Polsce ryby.

„Ambasada śledzia” Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka. Foto: materiały prasowe.
„Ambasada śledzia” Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka. Foto: materiały prasowe.

Jest to także miejsce, które promuje rodzimą wersję tapas – małych przekąsek idealnych jako dodatek do alkoholu i do dzielenia się w gronie biesiadników. W swojej książce dzielą się doświadczeniem i wiedzą na temat śledzi, a także barwnymi anegdotami z podróży. Dowiecie się z niej również, jak przyrządza się i traktuje śledzie w różnych kulturach oraz co wpływa na ich jakość. Autorzy zebrali ponad 50 przepisów, które podzielili według pór roku. Opisali podstawowe techniki sprawiania i obróbki śledzi, klasyczne receptury (np. śledź w śmietanie i oleju) oraz bardziej ekstrawaganckie połączenia, jak choćby śledź w truskawkach czy śledziowe lody. Są też... śledzie bez śledzia w wersji wege. Ta publikacja daje szansę, by poszerzyć wiedzę o produkcie, o którym – wydawałoby się – wiecie już wszystko! 

Recenzja ukazała się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Signature dishes that matter"

Ile to już książek określano mianem kulinarnych Biblii? "Signature Dishes That Matter" nie będzie pierwszą publikacją z takim przydomkiem, ale jak najbardziej na niego zasługuje.

"Droga przez mąkę. Literatura dla kucharek" Łukasza Modelskiego

Jeśli można mówić o czymś takim jak kultowe audycje kulinarne, to z pewnością zalicza się do nich "Droga przez Mąkę" Łukasza Modelskiego w radiowej Dwójce. W programie emitowanym od 7 lat w niemal każdą niedzielę goście opowiadają prowadzącemu o kulinarnej kulturze w różnych kontekstach.

"Przyprawy" Ewy Maliki Szyc-Juchnowicz

Bez nich nie byłoby żadnej potrawy. Te najbardziej wyraziste popularne są przede wszystkim w kuchniach orientalnych oraz arabskich, ale w różnych wersjach obecne są właściwie wszędzie. Bo sól i pieprz to przecież też przyprawy.

"Czy wiesz, co jesz?" Katarzyny Bosackiej

Autorka bierze na cel szerzą się w mediach mity dotyczące żywności, które często nie mają nic wspólnego z racjonalnym odżywianiem.

Kolejny Fine Dining Week już w lutym

W dniach 7 - 18 lutego 2018 roku, odbędzie się czwarta edycja Fine Dining Week. Festiwal poświęcony polskiej scenie fine - diningu obejmie swoim zasięgiem cztery miasta: Warszawę, Poznań, Wrocław oraz Kraków.

KULINARNY KLAN

Często zdarza się, że za sukcesem najlepszych restauracji i konceptów gastronomicznych stoi rodzina. O ile większość to proste, niezobowiązujące trattorie, serwujące tradycyjną kuchnię, to zdarzają się też wyjątki.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej