x

"Ambasada śledzia" Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka

Kategoria: Lifestyle - książki    23.04.2020

Marta Sawicka-Danielak i Filip Danielak założyli kilka lat temu Ambasadę Śledzia, restaurację specjalizującą się w daniach z najpopularniejszej w Polsce ryby.

„Ambasada śledzia” Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka. Foto: materiały prasowe.
„Ambasada śledzia” Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka. Foto: materiały prasowe.

Jest to także miejsce, które promuje rodzimą wersję tapas – małych przekąsek idealnych jako dodatek do alkoholu i do dzielenia się w gronie biesiadników. W swojej książce dzielą się doświadczeniem i wiedzą na temat śledzi, a także barwnymi anegdotami z podróży. Dowiecie się z niej również, jak przyrządza się i traktuje śledzie w różnych kulturach oraz co wpływa na ich jakość. Autorzy zebrali ponad 50 przepisów, które podzielili według pór roku. Opisali podstawowe techniki sprawiania i obróbki śledzi, klasyczne receptury (np. śledź w śmietanie i oleju) oraz bardziej ekstrawaganckie połączenia, jak choćby śledź w truskawkach czy śledziowe lody. Są też... śledzie bez śledzia w wersji wege. Ta publikacja daje szansę, by poszerzyć wiedzę o produkcie, o którym – wydawałoby się – wiecie już wszystko! 

Recenzja ukazała się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

David LaChapelle fotografem kalendarza Lavazza na rok 2020

Wybitny fotograf David LaChapelle jest autorem zdjęć do kalendarza Lavazza na 2020 rok. Sednem tego artystycznego projektu jest przyszłość naszej planety. Marka potwierdza tym samym swe zainteresowanie sztuką oraz wrażliwość na kwestie zrównoważonego rozwoju i działań w obronie Ziemi.

"Jadłonomia po polsku" Marty Dymek

Autorka bloga Jadłonomia Marta Dymek od lat propaguje kuchnię wegańską, udowadniając, że bez mięsa i produktów odzwierzęcych można stworzyć pełnowartościowe i pyszne dania.

SMAK WODY

Kawa, herbata, kilka soków, ewentualnie napoje energetyzujące i oczywiście woda - tak zazwyczaj wygląda oferta napojów bezalkoholowych, tzw. softów, w restauracjach. Na łamach "FS" staramy się regularnie doradzać, jak można ją urozmaicić.

"Czas na obiad. 100 pomysłów na odżywczy posiłek" Violi Urban

Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na dania obiadowe, które będą nie tylko smaczne, ale też odżywcze - zajrzyjcie do książki "Czas na obiad" Violi Urban. To jej trzecia publikacja. Od czerwca dostępna w księgarniach.

Barcelona do zjedzenia

Stolica Katalonii to popularne miejsce gastronomicznych wypadów. Wszystko przemawia na jej korzyść: klimat, doskonałe ryby i owoce morza oraz wielość różnorodnych restauracji. Chcecie się przekonać, co stanowi o atrakcyjności i unikatowości Barcelony?

"Zdrowe przetwory" Jolanty Klesser

Pasteryzacja, kiszenie i marynowanie to doskonałe sposoby przetwarzania i konserwowania produktów, które stosuje się zarówno w domowych kuchniach, jak i w restauracjach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej