x

"Moja kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej

Kategoria: Lifestyle - książki

Wydana po raz pierwszy 25 lat temu "Kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej była w Polsce jedną z pionierskich książek kształtujących naszą świadomość kulinarną.

„Moja kuchnia pachnąca bazylią” Tessy Capponi-Borawskiej. Foto: materiały prasowe.
„Moja kuchnia pachnąca bazylią” Tessy Capponi-Borawskiej. Foto: materiały prasowe.
Wznowiono ją w tym roku i okazuje się, że nadal jest świetną lekturą. Zawiera wskazówki, które pozwalają zaadaptować włoskie dania na polskim gruncie, ale traktuje nie tylko o kuchni – jest publikacją mocno autobiograficzną. Autorka, która mieszka w Polsce od lat 80., pięknie i zmysłowo opowiada o swoim rodzinnym kraju, a zwłaszcza o Toskanii. Opisy Italii jej młodości oraz barwne historie i tradycje jej rodziny poprzeplatane są przepisami. Znajdziemy wśród nich receptury, które pokazują Polakom, że kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasty, m.in. na: ribbolitę (czyli zupę chlebową), duszonego zająca, saltimboccę (czyli cielęcinę z szynką i szałwią), pieczonego bażanta czy bakłażany faszerowane pomidorami i cebulą. Autentyczność to największa zaleta tej książki!

Recenzja ukazała się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Moc świeżości

Cytrusy - wydawałoby się, że ich zastosowanie jest oczywiste. Jednak nawet szefowie kuchni nie zdają sobie sprawy, w jak wielu daniach można je wykorzystywać. Grejpfruty, pomelo, yuzu, bergamotka czy mandarynka to tylko kilka przykładów wysokiej jakości owoców cytrusowych dostępnych w Polsce.

Nowe restauracje z gwiazdkami

2 października ukazała się najnowsza edycja przewodnika Michelin obejmująca Wielką Brytanię i Irlandię. The Araki w Mayfair w Londynie jest najnowszą trzygwiazdkową restauracją w regionie.

PORADNIK CYDROWNIKA

Jak na kraj będący światową potęgą jabłek, literatura na temat ich przetwórstwa prezentuje się bardzo mizernie. "Cydr z polskich jabłek" to obowiązkowa lektura dla wszystkich tych, którzy chcą rozpocząć przygodę z produkcją cydru na mikroskalę.

DZIKOŚĆ SMAKU

O zdrowotnych właściwościach ziół wie chyba każdy. Jak jednak wykorzystać je nie tylko podczas leczniczej kuracji, ale również do przygotowywania potraw, w tym restauracyjnych? Przewodnikiem pełnym praktycznych wskazówek okazuje się książka "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin".

"Wege" Jamiego Olivera

To pierwsza w całości wegetariańska książka Jamiego Olivera. Propagator prostego, szybkiego gotowania, restaurator i rewolucjonista brytyjskich stołówek szkolnych w swoich przepisach zawsze wykorzystywał sporo warzyw.

MOC ZIÓŁ

15 osobowości świata kulinariów i gastronomii podzieliło się swoimi przepisami, a także historiami związanymi z ulubionymi gatunkami ziół. Wśród nich znaleźli się m.in.: Lara Gessler, Maia Sobczak, Eliza Mórawska-Kmita, Grzegorz Łapanowski, Jerzy Sobieniak czy Tomasz Jakubiak.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej