x

"Moja kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej

Kategoria: Lifestyle - książki    23.04.2020

Wydana po raz pierwszy 25 lat temu "Kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej była w Polsce jedną z pionierskich książek kształtujących naszą świadomość kulinarną.

„Moja kuchnia pachnąca bazylią” Tessy Capponi-Borawskiej. Foto: materiały prasowe.
„Moja kuchnia pachnąca bazylią” Tessy Capponi-Borawskiej. Foto: materiały prasowe.
Wznowiono ją w tym roku i okazuje się, że nadal jest świetną lekturą. Zawiera wskazówki, które pozwalają zaadaptować włoskie dania na polskim gruncie, ale traktuje nie tylko o kuchni – jest publikacją mocno autobiograficzną. Autorka, która mieszka w Polsce od lat 80., pięknie i zmysłowo opowiada o swoim rodzinnym kraju, a zwłaszcza o Toskanii. Opisy Italii jej młodości oraz barwne historie i tradycje jej rodziny poprzeplatane są przepisami. Znajdziemy wśród nich receptury, które pokazują Polakom, że kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasty, m.in. na: ribbolitę (czyli zupę chlebową), duszonego zająca, saltimboccę (czyli cielęcinę z szynką i szałwią), pieczonego bażanta czy bakłażany faszerowane pomidorami i cebulą. Autentyczność to największa zaleta tej książki!

Recenzja ukazała się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

7. Targi Książki Kulinarnej w Warszawie

Zarażenie podróżami to przypadłość postępująca i nieuleczalna. Wiele lat temu zapadła na nią Marta Gessler, organizatorka Targów Książki Kulinarnej. I dlatego tegoroczne targi przebiegną pod hasłem przewodnim Podróżu-JEMY.

KULINARNY KLAN

Często zdarza się, że za sukcesem najlepszych restauracji i konceptów gastronomicznych stoi rodzina. O ile większość to proste, niezobowiązujące trattorie, serwujące tradycyjną kuchnię, to zdarzają się też wyjątki.

"Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer

Oprócz najlepszej jakości składników głównych równie istotnym nośnikiem smaków i aromatów w potrawie są zioła i przyprawy. To wręcz klucz do kulinarnego sukcesu. Jak gotować, by nie przytłoczyły one pozostałych komponentów dania, a wydobyły je i podkreśliły?

"Przyprawy" Ewy Maliki Szyc-Juchnowicz

Bez nich nie byłoby żadnej potrawy. Te najbardziej wyraziste popularne są przede wszystkim w kuchniach orientalnych oraz arabskich, ale w różnych wersjach obecne są właściwie wszędzie. Bo sól i pieprz to przecież też przyprawy.

Włoskie klasyki według Jamiego

"Jamie gotuje po włosku" to murowany hit. Po pierwsze, książka traktuje o ukochanej przez Polaków kuchni włoskiej, po drugie, napisał ją Jamie Oliver, jeden z najpopularniejszych kucharzy, a do tego właściciel kilkudziesięciu restauracji i aktywista społeczny.

MOC Z MISKI

W książce "Miska szczęścia" Laura Osęka podaje przepisy na proste, lokalne i sezonowe dania, które przygotowuje na co dzień. Miska staje się tu symbolem stylu comfort food, powrotu do smaków dzieciństwa i rodzinnego domu, pozwala się rozgrzać w zimowe dni i ochłodzić latem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej