x

"Moja kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej

Kategoria: Lifestyle - książki    23.04.2020

Wydana po raz pierwszy 25 lat temu "Kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej była w Polsce jedną z pionierskich książek kształtujących naszą świadomość kulinarną.

„Moja kuchnia pachnąca bazylią” Tessy Capponi-Borawskiej. Foto: materiały prasowe.
„Moja kuchnia pachnąca bazylią” Tessy Capponi-Borawskiej. Foto: materiały prasowe.
Wznowiono ją w tym roku i okazuje się, że nadal jest świetną lekturą. Zawiera wskazówki, które pozwalają zaadaptować włoskie dania na polskim gruncie, ale traktuje nie tylko o kuchni – jest publikacją mocno autobiograficzną. Autorka, która mieszka w Polsce od lat 80., pięknie i zmysłowo opowiada o swoim rodzinnym kraju, a zwłaszcza o Toskanii. Opisy Italii jej młodości oraz barwne historie i tradycje jej rodziny poprzeplatane są przepisami. Znajdziemy wśród nich receptury, które pokazują Polakom, że kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasty, m.in. na: ribbolitę (czyli zupę chlebową), duszonego zająca, saltimboccę (czyli cielęcinę z szynką i szałwią), pieczonego bażanta czy bakłażany faszerowane pomidorami i cebulą. Autentyczność to największa zaleta tej książki!

Recenzja ukazała się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej