x

"Moja kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej

Kategoria: Lifestyle - książki    23.04.2020

Wydana po raz pierwszy 25 lat temu "Kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi-Borawskiej była w Polsce jedną z pionierskich książek kształtujących naszą świadomość kulinarną.

„Moja kuchnia pachnąca bazylią” Tessy Capponi-Borawskiej. Foto: materiały prasowe.
„Moja kuchnia pachnąca bazylią” Tessy Capponi-Borawskiej. Foto: materiały prasowe.
Wznowiono ją w tym roku i okazuje się, że nadal jest świetną lekturą. Zawiera wskazówki, które pozwalają zaadaptować włoskie dania na polskim gruncie, ale traktuje nie tylko o kuchni – jest publikacją mocno autobiograficzną. Autorka, która mieszka w Polsce od lat 80., pięknie i zmysłowo opowiada o swoim rodzinnym kraju, a zwłaszcza o Toskanii. Opisy Italii jej młodości oraz barwne historie i tradycje jej rodziny poprzeplatane są przepisami. Znajdziemy wśród nich receptury, które pokazują Polakom, że kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasty, m.in. na: ribbolitę (czyli zupę chlebową), duszonego zająca, saltimboccę (czyli cielęcinę z szynką i szałwią), pieczonego bażanta czy bakłażany faszerowane pomidorami i cebulą. Autentyczność to największa zaleta tej książki!

Recenzja ukazała się w „Food Service" 3/2020 nr 193.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Everyone can bake" Dominique Ansel

Cukiernie i piekarnie to ten sektor gastronomii, który w ciągu ostatnich tygodni mógł w miarę normalnie funkcjonować i w związku z tym nie został poważnie sparaliżowany przez kryzys.

"Przewodnik kulinarny" Auguste'a Escoffiera

Przewodniki kulinarne zawsze wzbudzają sporo emocji - a szczególnie ostatnio w polskiej branży. Ten jest inny, nie czerwony, nie żółty, ale w jasno-zielonej okładce. W porównaniu z pozostałymi jest masywny, z grubą okładką, w formacie A4 i liczy aż 607 stron.

Filmy do zjedzenia

W dniach 18-22 lutego już po raz 12. na festiwalu Berlinale odbędzie się sekcja kina kulinarnego. Motto tegorocznej edycji to: "Life is delicate".

Kolejny Fine Dining Week już w lutym

W dniach 7 - 18 lutego 2018 roku, odbędzie się czwarta edycja Fine Dining Week. Festiwal poświęcony polskiej scenie fine - diningu obejmie swoim zasięgiem cztery miasta: Warszawę, Poznań, Wrocław oraz Kraków.

Smakuj Trójmiasto Christmas Edition

Smakuj Trójmiasto Christmas Edition będzie edycją wyjątkową nie tylko ze względu na świąteczny nastrój, ale również przez rozszerzoną formę festiwalu, który potrwa aż dwa dni w nowej, większej, przestrzeni.

"Chleb i okruszki" Elizy Mórawskiej-Kmity

Blog kulinarny Elizy Mórawskiej-Kmity był jednym z pierwszych w Polsce. Przez kilkanaście lat blogerka zainspirowała mnóstwo ludzi do gotowania i pieczenia w domu, prowadząc także warsztaty, fotografując i pisząc kolejne książki.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej