x

Harmonia ziemi i ziarna w kolekcji kaw Nespresso Origins

Kategoria: Karta - napoje    22.04.2020

Nespresso Professional to 13 starannie skomponowanych mieszanek kaw, wśród których trzy zasługują na szczególne wyróżnienie - podczas degustacji przeniosą nas do źródeł swojego pochodzenia: Indii, Brazylii i Gwatemali.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Na aromat i smak kaw Origins Guatemala, Brazil i India składają się metody uprawy kawowców, sposób zbierania ziaren oraz ich obróbka dokonywana przez lokalne społeczności, skupione wokół plantacji. Aby je wyróżnić spośród propozycji kawy B2B, otrzymały nowy design kapsułek i opakowań.
– Wiemy, że profesjonaliści szukają wysokiej jakości kawy i związanych z nią doznań dla swoich gości, partnerów biznesowych, a także pracowników. Dlatego chcemy im zaoferować taki wybór kaw, by mogli w nich znaleźć nie tylko wyjątkowy smak i autentyczność, ale także zrównoważone podejście do ich pozyskania – mówi Francisco Nogueira, Head of Nespresso Out-Of-Home.
Kawę India charakteryzują drzewne nuty z wyraźnym akcentem goździków, gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu – aromatów zakorzenionych w południowych Indiach, gdzie rosną także kawowce.
Brazil to delikatna mieszanka wzbogacona nutami słodkich, palonych zbóż.
Natomiast Guatemala to kawa o jedwabistej konsystencji, intensywna i wytrawna, a jej wyrazisty charakter podkreślają słodowe nuty zbożowe.
Mieszanki z Indii i Brazylii najlepiej smakują podane jako espresso lub ristretto, ale również americano, natomiast Gwatemala sprawdzi się w formie espresso lub lungo. Wszystkie trzy kawy można pić także z mlekiem: Origin Brazil jako cappuccino, Origin India jako latte macchiato, a Origin Guatemala jako latte.
Wszystkie kapsułki z kawą Nespresso są wykonane z aluminium, co nie tylko pozwala zachować świeżość, aromat i jakość kawy, ale także nadaje się w pełni do recyklingu. Firma zainwestowała w specjalny program recyklingu kapsułek – prosty i wygodny dla konsumentów z branży B2B, aby zachęcać ich do zbierania zużytych kapsułek i oddawania ich celem odzyskania surowca i jego ponownego przetworzenia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Koktajl Bishop N°2 według Daniela Kędziora

Szef baru w Papa Bar proponuje koktajl na bazie bourbonu i czerwonego wina z przyprawami.

Tłusta jakość smaku, czyli tłuszcz w koktajlach

Tłuszcz w koktajlach - dziwne? Przyznaję, na pozór temat może wydawać się abstrakcyjny,
 bo przecież Mojito nie zawiera masła, a Sex on the Beach z nutą smalcu zakrawa na kuriozum. Jednakże w kuchni tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku, i to na nim opiera się często budowanie warstw smaku w daniu.

KeVita - kombucha ze słonecznej Kalifornii

Na polskim rynku coraz popularniejsza staje się kombucha, czyli fermentowana herbata. Jest nie tylko smaczna i orzeźwiająca, ale również bardzo zdrowa.

Kawa - naucz się kawy

Kawa to jeden z najbardziej złożonych produktów pod względem smaku i aromatu. Profesjonalni bariści i degustatorzy przechodzą skomplikowane szkolenia, aby posiąść umiejętność opisywania tego napoju. Najważniejszych cech sensorycznych kawy można jednak z powodzeniem nauczyć się w domu.

Tiki - raj na pograniczu kiczu

Od momentu sprowadzenia kultury tiki do Stanów Zjednoczonych stała się ona wytworem wyobraźni, który ciągle ewoluuje. Obecnie kojarzymy ją z drewnianymi lub ceramicznymi naczyniami imitującymi polinezyjskich bogów, z których sączymy rześkie Mai Tai’e i Zombie.

Przede wszystkim nie marnuj!

Restauracja kończy zmianę. Wszyscy sprzątają i wyrzucają kosze pełne odpadków. Czy na pewno bezużytecznych resztek? A może to kosze pełne pieniędzy?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej