x

Pasibus włącza się w akcję #PosiłekDlaSeniora Grupy Warszawa

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    21.04.2020

Sieć burgerowni Pasibus przygotuje posiłki dla wrocławskich seniorów. Pierwsze dostawy jedzenia trafią do nich w piątek, 24 kwietnia.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
W czasie pandemii koronawirusa, w trosce o własne zdrowie i życie, większość starszych osób musiała pozostać w swoich domach, a część z nich straciła możliwość uzyskania pomocy z zewnątrz. Seniorom w stolicy z pomocą przyszła grupa gastronomiczna Grupa Warszawa, która zorganizowała akcję #PosiłekDlaSeniora. W jej ramach starsze osoby, najbardziej zagrożone skutkami zakażenia wirusem, codziennie otrzymują pod drzwi zestawy czterech zbilansowanych posiłków, składające się ze śniadania, zupy, dania głównego oraz podwieczorku.
Zbiórka na ten cel prowadzona jest na stronie Zrzutka.pl/z/posilekdlaseniora.

Akcję #PosiłekDlaSeniora wsparły także znane osoby, m.in. Maja Bohosiewicz, Anna Lewandowska, Krzysztof Jankowski Jankes, Anna Skura (What Anna Wears), Kasia Dziurska i Olivier Janiak.
Teraz do akcji dołączył Wrocław, gdzie posiłki dla seniorów będzie przygotowywał Pasibus – sieć burgerowni, wywodząca się z wrocławskiego street foodu. Środki na ten cel zbierane są na stronie Zrzutka.pl/nnzndz, a pierwsze zestawy jedzenia trafią do potrzebujących 24 kwietnia.
Każde wpłacone 25 zł zapewni jeden czterodaniowy zestaw dla starszej osoby. Organizatorzy razem z partnerami za zebrane pieniądze przygotują i dostarczą posiłki potrzebującym, wskazanym przez miejskie instytucje, na co dzień zajmujące się pomocą seniorom. Dodatkowo, wpłacający mogą również sami wskazać konkretne osoby, które chcieliby wspomóc w ramach akcji.
Stworzony przez Grupę Warszawa program jest szansą na pomoc nie tylko seniorom, ale także pracownikom gastronomii, którzy w obecnej sytuacji zostali bez szansy na pracę. Biorąc w nim udział pomagasz podwójnie.
– Nie będziemy siedzieć bezczynnie, to wiedzieliśmy od razu! Czujemy potrzebę działania i jesteśmy gotowi pomóc w tej trudnej sytuacji całej Polsce – komentują założyciele Grupy Warszawa.
Organizatorzy chcą rozwinąć projekt na całą Polskę. Dzięki wpłatom chcą pomagać nie tylko w czasach epidemii, ale też po jej zakończeniu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Radio Kulinarne - pierwszy podcast kulinarno-winiarski

Ruszył nowy projekt mediowy - Radio Kulinarne, czyli podcast kulinarno-winiarski. To pierwszy tego typu format na rynku - poszczególne odcinki są realizowane w formie radiowych reportaży i wywiadów.

ZAGRANICZNE WYSTĘPY

Poland National Culinary Team OSSKiC wystąpi na Expo Gast Culinary World Cup 2018 w Luksemburgu. Ogłoszenie składu reprezentacji odbyło się 2 grudnia podczas uroczystej Wigilii OSSiC w hotelu Double Tree by Hilton Warsaw.

Żydowskie jedzenie - zapomnienie czy powrót?

25 października o 18:00 Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN i Menora InfoPunkt zapraszają do dyskusji nad kuchnią żydowską. Z kolei 27 października o 19:30 organizatorzy zapraszają na kolację do Restauracji Besamim w Muzeum POLIN. Przygotują ją: Liz Alpern i Jeffrey Yoskowitz i Aleksander Baron.

NOWE WYRÓŻNIENIA DLA POLSKICH RESTAURACJI

Na początku marca ukazała się najnowsza edycja jednego z najważniejszych przewodników gastronomicznych na świecie - Czerwonego Przewodnika "Main Cities of Europe ". Po raz kolejny wydawnictwo obejmuje dwa polskie miasta: Warszawę i Kraków.

Wege Festiwal Poznań

W niedzielę - 24 września, odbędzie się pierwsza poznańska edycja największej w Polsce imprezy wegetariańsko wegańskiej - Wege Festiwal Poznań.

Letnia edycja Fine Dining Week

29 sierpnia - 9 września 2018 r. odbędzie się piąta edycja Fine Dining Week. Festiwal poświęcony jest polskiej sztuce restauracyjnej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej