x

Pasibus włącza się w akcję #PosiłekDlaSeniora Grupy Warszawa

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    21.04.2020

Sieć burgerowni Pasibus przygotuje posiłki dla wrocławskich seniorów. Pierwsze dostawy jedzenia trafią do nich w piątek, 24 kwietnia.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
W czasie pandemii koronawirusa, w trosce o własne zdrowie i życie, większość starszych osób musiała pozostać w swoich domach, a część z nich straciła możliwość uzyskania pomocy z zewnątrz. Seniorom w stolicy z pomocą przyszła grupa gastronomiczna Grupa Warszawa, która zorganizowała akcję #PosiłekDlaSeniora. W jej ramach starsze osoby, najbardziej zagrożone skutkami zakażenia wirusem, codziennie otrzymują pod drzwi zestawy czterech zbilansowanych posiłków, składające się ze śniadania, zupy, dania głównego oraz podwieczorku.
Zbiórka na ten cel prowadzona jest na stronie Zrzutka.pl/z/posilekdlaseniora.

Akcję #PosiłekDlaSeniora wsparły także znane osoby, m.in. Maja Bohosiewicz, Anna Lewandowska, Krzysztof Jankowski Jankes, Anna Skura (What Anna Wears), Kasia Dziurska i Olivier Janiak.
Teraz do akcji dołączył Wrocław, gdzie posiłki dla seniorów będzie przygotowywał Pasibus – sieć burgerowni, wywodząca się z wrocławskiego street foodu. Środki na ten cel zbierane są na stronie Zrzutka.pl/nnzndz, a pierwsze zestawy jedzenia trafią do potrzebujących 24 kwietnia.
Każde wpłacone 25 zł zapewni jeden czterodaniowy zestaw dla starszej osoby. Organizatorzy razem z partnerami za zebrane pieniądze przygotują i dostarczą posiłki potrzebującym, wskazanym przez miejskie instytucje, na co dzień zajmujące się pomocą seniorom. Dodatkowo, wpłacający mogą również sami wskazać konkretne osoby, które chcieliby wspomóc w ramach akcji.
Stworzony przez Grupę Warszawa program jest szansą na pomoc nie tylko seniorom, ale także pracownikom gastronomii, którzy w obecnej sytuacji zostali bez szansy na pracę. Biorąc w nim udział pomagasz podwójnie.
– Nie będziemy siedzieć bezczynnie, to wiedzieliśmy od razu! Czujemy potrzebę działania i jesteśmy gotowi pomóc w tej trudnej sytuacji całej Polsce – komentują założyciele Grupy Warszawa.
Organizatorzy chcą rozwinąć projekt na całą Polskę. Dzięki wpłatom chcą pomagać nie tylko w czasach epidemii, ale też po jej zakończeniu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hub.praga na Nocnym Markecie. Witek Iwański zaprezentuje street foodowe menu

Gościem Nocnego Marketu od 4 do 6 sierpnia będzie restauracja Hub.Praga. Specjalnie na tę okazję jej szef kuchni Witek Iwański przygotował menu, w którym znajdą się m.in. pączki z konfitowaną kaczką.

VIII Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

600 różnych rodzajów whisky w czasie dwóch dni - wszystko to podczas Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze, na którym już po raz ósmy spotkają się producenci, dystrybutorzy i fani dojrzewających alkoholi mocnych.

Dzień Czekolady: od gorzkich ziaren kakaowca po czekoladowe innowacje XXI w.

Jak czekoladowy rynek rozwija się w Polsce? W jakich czekoladowych wariacjach zakochaliśmy się do szaleństwa? Przypadający 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby przyjrzeć się najsłodszej branży świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej