

[Q&A] Tarcza 2.0 - nowe rozwiązania dotyczące pracowników


Zatrudniam 15 pracowników. Czy tzw. Tarcza 2.0 przewiduje jakieś nowe rozwiązania, z których mógłbym skorzystać? Na pytania restauratorów odpowiada Michał Włodarczyk z kancelarii BSJP.
Kolejną ważną zmianą jest skrócenie okresu ochronnego pracowników przed wypowiedzeniem umowy o pracę. Zgodnie z dotychczasową Tarczą Antykryzysową, pracodawca, który otrzymał dofinansowanie części wynagrodzeń w związku z przestojem lub ograniczonym wymiarem czasu pracy, nie mógł wypowiedzieć umowy o pracę, z przyczyn niedotyczących pracownika, w okresie pobierania świadczeń oraz przez łączny okres 3 miesięcy przypadających bezpośrednio po zakończeniu pomocy. Tarcza w nowym brzmieniu łagodzi ten wymóg i skraca okres ochrony pracowników przed wypowiedzeniem. Obecnie pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę z przyczyn niedotyczących pracownika jedynie w okresie pobierania świadczeń. Co ważne, przepis ten ma zastosowanie również do już zawartych umów o wypłatę świadczeń na rzecz ochrony miejsc pracy.
Zobacz także

[Q&A] Wypowiedzenie umowy w trakcie pracy zdalnej

Czy umowa o pracę może zostać wypowiedziana bez fizycznego kontaktu z pracownikiem? Na pytania restauratorów odpowiada Michał Włodarczyk z kancelarii BSJP.

[Q&A] Pracownik na postojowym

Ubezpieczenie zdrowotne i praca podczas postojowego - wyjaśniamy wątpliwości.

[Q&A] Składki ZUS w czasie przestoju

Czy mogę zawiesić opłacanie składek ZUS za pracowników w sytuacji, gdy moja restauracja jest zamknięta i pracownicy nie pracują? Na pytania restauratorów odpowiada Michał Włodarczyk z kancelarii BSJP.

Jak dorobić w trudnych czasach bez wychodzenia z domu?

Wielu pracowników gastronomii straciło lub za jakiś czas straci pracę. No niestety… Praktycznie nikt nie potrzebuje teraz kelnerów, barmanów, dla kucharzy też nie ma zbyt dużo roboty. Gdzie szukać zajęcia?

[Q&A] Przestój a czas pracy i pensje pracowników

Czy przestój w firmie może dotyczyć tylko części pracowników? Czy można zastosować różne rozwiązania przestojowe w stosunku do różnych grup pracowników? Na pytania restauratorów odpowiada Michał Włodarczyk z kancelarii BSJP.

[Q&A] Czy mogę wysłać pracownika na urlop?

O tym, kiedy i czy można wysłać pracownika na urlop, jeśli restauracja jest zamknięta. Na pytania restauratorów odpowiada Michał Włodarczyk z kancelarii BSJP.
Inne kategorie
Akademia Horeca


SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

