x

[Q&A] Pracownik na postojowym

Kategoria: Koronawirus - Pracownicy    17.04.2020

Ubezpieczenie zdrowotne i praca podczas postojowego - wyjaśniamy wątpliwości.

Autorka: Magdalena Pyszczek

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Czy osoby zatrudnione na umowę zlecenie, ale nie otrzymujące wynagrodzenia muszą się zarejestrować jako bezrobotni, aby mieć ubezpieczenie zdrowotne?
– Jeżeli zleceniodawca nie rozwiązał umowy zlecenie, to ona wciąż obowiązuje, a ubezpieczenie trwa nawet kiedy nie ma wypłacanych wynagrodzeń. Po rozwiązaniu umowy ubezpieczenie wygasa po 30 dniach.

Czy wysłanie wniosku o postojowe dla osób zatrudnionych na umowę zlecenie oznacza, że trzeba utrzymać ich miejsca pracy?
– Ustawodawca nie przewidział tak postawionego problemu. Postojowe przygotowane w Tarczy Antykryzysowej 1.0 przeznaczone jest dla osób, które z przyczyn Covid-19 utraciły dochód lub został on znacząco zmniejszony.

Czy wystąpienie z wnioskiem o postojowe oznacza, że osoby zatrudnione na umowę zlecenie nie mogą już pracować u tego zleceniodawcy podczas pandemii?
– Jak najbardziej mogą. Postojowe jest wypłacane w kwocie do 1300 zł netto w zależności od uzyskanego dochodu, czyli jakiś dochód można mieć.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Słuchaj i rozmawiaj, czyli trudna rozmowa z pracownikiem

Jak zachować się w trakcie trudnej rozmowy z pracownikiem i zbudować fundament pod przyszłą współpracę?

Goście skarżą się na jakość obsługi w hotelach i restauracjach. Powód? Braki kadrowe w HoReCa

Po miesiącach ograniczeń Polacy planują wakacje w kraju i zajmują stoliki w lokalach gastronomicznych. Mimo rosnącego popytu, wiele obiektów nie jest przygotowanych na skok zainteresowania ich usługami. Z powodu braków kadrowych spada jakość obsługi gości hoteli i restauracji.

[Q&A] Rekrutacja przed ponownym otwarciem lokalu

Większość restauracji zwolniła pracowników z powodu aktualnego przestoju. Po ponownym uruchomieniu lokali nastanie rynek pracodawcy, przynajmniej początkowo. Czy warto więc zatrudniać starą ekipę, czy lepiej szukać nowej? Odpowiadają Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, "Gościnność".

Gdy pracownik nie przyjdzie do pracy...

Kiedy pracownik nie poniesie konsekwencji, jeśli w czasie pandemii nie przyjdzie do pracy, bo się boi? Odpowiada Wojciech Chromik, menedżer, Grant Thornton.

[Q&A] Tarcza 2.0 - nowe rozwiązania dotyczące pracowników

Zatrudniam 15 pracowników. Czy tzw. Tarcza 2.0 przewiduje jakieś nowe rozwiązania, z których mógłbym skorzystać? Na pytania restauratorów odpowiada Michał Włodarczyk z kancelarii BSJP.

Handel rekrutuje pracowników gastronomii. Co dalej?

Długotrwałe zamknięcie gastronomii spowodowało odpływ jej pracowników m. in. do handlu. Czy po zniesieniu lockdownu kucharze i kelnerzy wrócą do swoich zawodów?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej