x

[Q&A] Pracownik na postojowym

Kategoria: Koronawirus - Pracownicy    17.04.2020

Ubezpieczenie zdrowotne i praca podczas postojowego - wyjaśniamy wątpliwości.

Autorka: Magdalena Pyszczek

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Czy osoby zatrudnione na umowę zlecenie, ale nie otrzymujące wynagrodzenia muszą się zarejestrować jako bezrobotni, aby mieć ubezpieczenie zdrowotne?
– Jeżeli zleceniodawca nie rozwiązał umowy zlecenie, to ona wciąż obowiązuje, a ubezpieczenie trwa nawet kiedy nie ma wypłacanych wynagrodzeń. Po rozwiązaniu umowy ubezpieczenie wygasa po 30 dniach.

Czy wysłanie wniosku o postojowe dla osób zatrudnionych na umowę zlecenie oznacza, że trzeba utrzymać ich miejsca pracy?
– Ustawodawca nie przewidział tak postawionego problemu. Postojowe przygotowane w Tarczy Antykryzysowej 1.0 przeznaczone jest dla osób, które z przyczyn Covid-19 utraciły dochód lub został on znacząco zmniejszony.

Czy wystąpienie z wnioskiem o postojowe oznacza, że osoby zatrudnione na umowę zlecenie nie mogą już pracować u tego zleceniodawcy podczas pandemii?
– Jak najbardziej mogą. Postojowe jest wypłacane w kwocie do 1300 zł netto w zależności od uzyskanego dochodu, czyli jakiś dochód można mieć.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

[Q&A] Ochrona miejsc pracy

Jakie warunki trzeba spełnić, by liczyć na pomoc państwa w zakresie ochrony miejsc pracy?

Jak dobrze rozstać się z pracownikiem i utrzymać renomę firmy?

Pracownik lub współpracownik, z którym firma musi się rozstać może za chwilę stać się jej klientem, kontaktem biznesowym pozwalającym dotrzeć do pożądanych osób w branży, ambasadorem lub chodzącą antyreklamą. Jak zakończyć współpracę - radzi Katarzyna Richter, specjalista z zakresu HR.

[Q&A] Tarcza 2.0 - nowe rozwiązania dotyczące pracowników

Zatrudniam 15 pracowników. Czy tzw. Tarcza 2.0 przewiduje jakieś nowe rozwiązania, z których mógłbym skorzystać? Na pytania restauratorów odpowiada Michał Włodarczyk z kancelarii BSJP.

[Q&A] Rekrutacja przed ponownym otwarciem lokalu

Większość restauracji zwolniła pracowników z powodu aktualnego przestoju. Po ponownym uruchomieniu lokali nastanie rynek pracodawcy, przynajmniej początkowo. Czy warto więc zatrudniać starą ekipę, czy lepiej szukać nowej? Odpowiadają Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, "Gościnność".

Jak dorobić w trudnych czasach bez wychodzenia z domu?

Wielu pracowników gastronomii straciło lub za jakiś czas straci pracę. No niestety… Praktycznie nikt nie potrzebuje teraz kelnerów, barmanów, dla kucharzy też nie ma zbyt dużo roboty. Gdzie szukać zajęcia?

[Q&A] Praca zdalna - co może pracodawca, a co musi pracownik?

W celu przeciwdziałania COVID-19 pracodawca może polecić pracownikowi wykonywanie, przez czas oznaczony, pracy określonej w umowie o pracę, poza miejscem jej stałego wykonywania (niekoniecznie musi to być praca wykonywana w domu).

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej