x

[Q&A] Pracownik na postojowym

Kategoria: Koronawirus - Pracownicy    17.04.2020

Ubezpieczenie zdrowotne i praca podczas postojowego - wyjaśniamy wątpliwości.

Autorka: Magdalena Pyszczek

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Czy osoby zatrudnione na umowę zlecenie, ale nie otrzymujące wynagrodzenia muszą się zarejestrować jako bezrobotni, aby mieć ubezpieczenie zdrowotne?
– Jeżeli zleceniodawca nie rozwiązał umowy zlecenie, to ona wciąż obowiązuje, a ubezpieczenie trwa nawet kiedy nie ma wypłacanych wynagrodzeń. Po rozwiązaniu umowy ubezpieczenie wygasa po 30 dniach.

Czy wysłanie wniosku o postojowe dla osób zatrudnionych na umowę zlecenie oznacza, że trzeba utrzymać ich miejsca pracy?
– Ustawodawca nie przewidział tak postawionego problemu. Postojowe przygotowane w Tarczy Antykryzysowej 1.0 przeznaczone jest dla osób, które z przyczyn Covid-19 utraciły dochód lub został on znacząco zmniejszony.

Czy wystąpienie z wnioskiem o postojowe oznacza, że osoby zatrudnione na umowę zlecenie nie mogą już pracować u tego zleceniodawcy podczas pandemii?
– Jak najbardziej mogą. Postojowe jest wypłacane w kwocie do 1300 zł netto w zależności od uzyskanego dochodu, czyli jakiś dochód można mieć.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Goście skarżą się na jakość obsługi w hotelach i restauracjach. Powód? Braki kadrowe w HoReCa

Po miesiącach ograniczeń Polacy planują wakacje w kraju i zajmują stoliki w lokalach gastronomicznych. Mimo rosnącego popytu, wiele obiektów nie jest przygotowanych na skok zainteresowania ich usługami. Z powodu braków kadrowych spada jakość obsługi gości hoteli i restauracji.

Praca w restauracji dostępna od zaraz. Chętnych brak

Braki kadrowe, słabo wyszkoleni i nieodpowiedzialni pracownicy, niska płaca i brak umów dla personelu - to tylko część kłopotów gastronomii, o których w czasie lockdownu na chwilę zapomniano. Teraz, gdy restauracje się otwierają, znów stają się dotkliwe.

Handel rekrutuje pracowników gastronomii. Co dalej?

Długotrwałe zamknięcie gastronomii spowodowało odpływ jej pracowników m. in. do handlu. Czy po zniesieniu lockdownu kucharze i kelnerzy wrócą do swoich zawodów?

Drugi lockdown - jak zadbać o zespół?

Początek jesieni jeszcze nie zwiastował czarnego scenariusza. Ciepły wrzesień i początek października nastrajały optymistycznie, że to, co najgorsze, już za nami. Tymczasem znów musimy zmierzyć się z wyzwaniem, jakim jest kolejny lockdown w gastronomii.

Pracownicy HoReCa uciekają z branży. Pandemia pozbawia ich perspektyw

Przedsiębiorcy z sektora HoReCa zlikwidowali w 2020 roku 24,1 tys. miejsc pracy, a utworzyli ich 18,8 tys. - wynika z danych GUS. Z rynku - często bezpowrotnie - zniknęło 5,3 tys. etatów. A wraz z nimi pracownicy, którzy się przebranżawiają i szukają zajęcia w innych branżach.

[Q&A] Wstępne badania lekarskie pracowników

Czy w obecnej sytuacji przyjmując nowego pracownika, muszę skierować go na wstępne badania lekarskie? Co w sytuacji, gdy pracownikom mija termin ważności badań okresowych? Na pytania restauratorów odpowiada Michał Włodarczyk z kancelarii BSJP.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej