x

Lokale gastronomiczne przyjmą gości najwcześniej 4 maja

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    17.04.2020

Wczoraj wieczorem (16.04.2020) Rząd RP ogłosił plany odmrożenia gospodarki i powrotu do normalnego funkcjonowania społecznego. Ponowne otwarcie restauracji dla gości będzie jednak możliwe najwcześniej za 3 tygodnie.

Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Już 20 kwietnia 2020 roku rozpocznie się pierwszy etap powrotu do normalnego funkcjonowania społecznego i gospodarczego. Etap ten to przede wszystkim zwiększenie dopuszczalnej liczby klientów w sklepach oraz przyzwolenie na rekreacyjną aktywność fizyczną na świeżym powietrzu (szczegóły na grafice poniżej).

Utrzymane zostaną natomiast zalecenia i nakazy:
– zasłaniania twarzy, 
– zachowywania 2-metrowych odstępów (dystans społeczny), 
– kontynuowania pracy zdalnej wszędzie tam, gdzie jest to możliwe, 
– przestrzegania zasad sanitarnych w miejscach gromadzenia ludzi (dezynfekcja i utrzymanie odpowiedniego dystansu),
– kwarantanny i izolacji dla osób zarażonych lub potencjalnie zarażonych.

Odmrażanie gospodarki. Foto: materiały prasowe.
Odmrażanie gospodarki. Foto: materiały prasowe.
Możliwość ponownego otwarcia restauracji i innych lokali gastronomicznych na przyjmowanie gości przewidziano dopiero w 3 etapie. Nawet wtedy będą jednak obowiązywać dodatkowe restrykcje. 

Wdrażanie kolejnych etapów ma być od siebie oddzielone co najmniej tygodniowymi odstępami, a maksymalnie 3-tygodniowymi. Oznacza to, że w lokalach gastronomicznych goście zawitają najwcześniej 4 maja. W pesymistycznej wersji nastąpi to dopiero 1 czerwca. 

Przeczytaj także dotyczący wprowadzanych zmian komentarz Daniela Pawełka, właściciela Ferment Group

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Planuj, rozwijaj, optymalizuj, nie poddawaj się!

Czy można dobrze prowadzić biznes w czasach kryzysu? Znamy taki przypadek - Browar Stu Mostów i Concept Stu Mostów we Wrocławiu. Jak sobie radzić z trudnościami i jak w czasie pandemii planować przyszłość firmy - z właścicielką lokali Arlettą Ziemian rozmawia Marcin Koch z ForRest Projekt.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Hotelarze z Zachodniopomorskiego apelują o otwarcie granic 13 czerwca

Przedstawiciele branży hotelowej z Zachodniopomorskiego apelują o informacje, kiedy rząd planuje otworzyć granice. Jak tłumaczą, ich klienci to głównie turyści niemieccy, a na przygotowanie się do większej liczby gości potrzebują co najmniej 10 dni.

Morawiecki: otwarcie gastronomii to wrażliwe działanie z punktu widzenia walki z pandemią

Otwarcie gospodarki, a zwłaszcza branż najbardziej narażonych na kontakty społeczne, jest wrażliwym działaniem z punktu widzenia walki z pandemią - powiedział premier Morawiecki pytany o możliwość otwarcia gastronomii. O podtrzymaniu lub poluzowaniu restrykcji rząd poinformuje w przyszłym tygodniu.

Kryzys gastronomii we Włoszech, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii

We Włoszech 50-proc. spadek wpływów w lokalach gastronomicznych po ich otwarciu. W Hiszpanii obroty po likwidacji obostrzeń, czyli w maju i pierwszej połowie czerwca, są o połowę niższe niż w analogicznym okresie 2019 r. Rząd Wielkiej Brytanii rozważa obowiązek rejestracji przed pójściem do pubu.

Prof. Flisiak: restauracje w reżimie sanitarnym mogłyby być otwarte, ale puby - nie

- Nie jestem przeciwny otwieraniu restauracji w reżimie sanitarnym, natomiast jestem przeciwny otwieraniu pubów i innych miejsc, w których trudno kontrolować ruch osób i zachowanie obostrzeń - mówi ekspert Rady Medycznej przy premierze prof. Robert Flisiak.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej