x

Lokale gastronomiczne przyjmą gości najwcześniej 4 maja

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    17.04.2020

Wczoraj wieczorem (16.04.2020) Rząd RP ogłosił plany odmrożenia gospodarki i powrotu do normalnego funkcjonowania społecznego. Ponowne otwarcie restauracji dla gości będzie jednak możliwe najwcześniej za 3 tygodnie.

Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Już 20 kwietnia 2020 roku rozpocznie się pierwszy etap powrotu do normalnego funkcjonowania społecznego i gospodarczego. Etap ten to przede wszystkim zwiększenie dopuszczalnej liczby klientów w sklepach oraz przyzwolenie na rekreacyjną aktywność fizyczną na świeżym powietrzu (szczegóły na grafice poniżej).

Utrzymane zostaną natomiast zalecenia i nakazy:
– zasłaniania twarzy, 
– zachowywania 2-metrowych odstępów (dystans społeczny), 
– kontynuowania pracy zdalnej wszędzie tam, gdzie jest to możliwe, 
– przestrzegania zasad sanitarnych w miejscach gromadzenia ludzi (dezynfekcja i utrzymanie odpowiedniego dystansu),
– kwarantanny i izolacji dla osób zarażonych lub potencjalnie zarażonych.

Odmrażanie gospodarki. Foto: materiały prasowe.
Odmrażanie gospodarki. Foto: materiały prasowe.
Możliwość ponownego otwarcia restauracji i innych lokali gastronomicznych na przyjmowanie gości przewidziano dopiero w 3 etapie. Nawet wtedy będą jednak obowiązywać dodatkowe restrykcje. 

Wdrażanie kolejnych etapów ma być od siebie oddzielone co najmniej tygodniowymi odstępami, a maksymalnie 3-tygodniowymi. Oznacza to, że w lokalach gastronomicznych goście zawitają najwcześniej 4 maja. W pesymistycznej wersji nastąpi to dopiero 1 czerwca. 

Przeczytaj także dotyczący wprowadzanych zmian komentarz Daniela Pawełka, właściciela Ferment Group

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

#SerwujemyPrawo - darmowe wsparcie prawne dla restauracji dotkniętych epidemią

DAS Towarzystwo Ubezpieczeń Ochrony Prawnej pomaga małym firmom gastronomicznym w ramach akcji #SerwujemyPrawo. W każdy czwartek prawnicy udzielają bezpłatnych telefonicznych konsultacji w sprawach związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej w czasie epidemii.

Kawa "na mieście" w czasach pandemii

Pandemia wpłynęła na zwyczaje Polaków związane z piciem kawy "na mieście". Obecnie pijemy kawę w większym stopniu "przy okazji" zakupów czy tankowania niż w ramach spotkania z przyjaciółmi, chociaż powoli wracamy do dawnych przyzwyczajeń.

Koronawirus. Wygrani i przegrani

Dla niektórych biznesów pandemia koronawirusa oznacza bardzo ciężki okres, dla innych - wręcz przeciwnie. Dowiedz się, kto straci, a kto zyska w obecnej sytuacji.

Apel o wsparcie branży gastronomicznej

Poznaj postulaty i petycję Grupy Warszawa i przyłącz się do akcji!

Otwierają się (i nie) kolejne biznesy, trwają kontrole służb

Na Podhalu uruchomiono w poniedziałek kolejne biznesy, w tym gastronomiczne. Zakopiański sanepid przeprowadził 120 kontroli w obiektach gastronomicznych i hotelowych. Z planów otwarcia restauracji dla gości zrezygnowali natomiast właściciele lokali w podwarszawskim Legionowie.

MAX Premium Burgers wprowadza zamówienia online

Klienci sieci mogą teraz złożyć i opłacić zamówienie na stronie maxorder.pl, po czym odebrać je w restauracji o wybranej przez siebie porze.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej