x

Lokale gastronomiczne przyjmą gości najwcześniej 4 maja

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    17.04.2020

Wczoraj wieczorem (16.04.2020) Rząd RP ogłosił plany odmrożenia gospodarki i powrotu do normalnego funkcjonowania społecznego. Ponowne otwarcie restauracji dla gości będzie jednak możliwe najwcześniej za 3 tygodnie.

Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Już 20 kwietnia 2020 roku rozpocznie się pierwszy etap powrotu do normalnego funkcjonowania społecznego i gospodarczego. Etap ten to przede wszystkim zwiększenie dopuszczalnej liczby klientów w sklepach oraz przyzwolenie na rekreacyjną aktywność fizyczną na świeżym powietrzu (szczegóły na grafice poniżej).

Utrzymane zostaną natomiast zalecenia i nakazy:
– zasłaniania twarzy, 
– zachowywania 2-metrowych odstępów (dystans społeczny), 
– kontynuowania pracy zdalnej wszędzie tam, gdzie jest to możliwe, 
– przestrzegania zasad sanitarnych w miejscach gromadzenia ludzi (dezynfekcja i utrzymanie odpowiedniego dystansu),
– kwarantanny i izolacji dla osób zarażonych lub potencjalnie zarażonych.

Odmrażanie gospodarki. Foto: materiały prasowe.
Odmrażanie gospodarki. Foto: materiały prasowe.
Możliwość ponownego otwarcia restauracji i innych lokali gastronomicznych na przyjmowanie gości przewidziano dopiero w 3 etapie. Nawet wtedy będą jednak obowiązywać dodatkowe restrykcje. 

Wdrażanie kolejnych etapów ma być od siebie oddzielone co najmniej tygodniowymi odstępami, a maksymalnie 3-tygodniowymi. Oznacza to, że w lokalach gastronomicznych goście zawitają najwcześniej 4 maja. W pesymistycznej wersji nastąpi to dopiero 1 czerwca. 

Przeczytaj także dotyczący wprowadzanych zmian komentarz Daniela Pawełka, właściciela Ferment Group

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Interwencja służb w warszawskim pubie Piw Paw. Zabezpieczono cały zapas alkoholu

Warszawski pub Piw Paw to jeden z tych lokali, który mimo obostrzeń i zakazów przyjmuje gości. W nocy z czwartku 4 marca na piątek 5 marca odbywała się tam impreza. Interweniowały służby - wylegitymowano 53 osoby i zarekwirowano alkohol.

#SerwujemyPrawo - darmowe wsparcie prawne dla restauracji dotkniętych epidemią

DAS Towarzystwo Ubezpieczeń Ochrony Prawnej pomaga małym firmom gastronomicznym w ramach akcji #SerwujemyPrawo. W każdy czwartek prawnicy udzielają bezpłatnych telefonicznych konsultacji w sprawach związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej w czasie epidemii.

Pogotowie dla firm: darmowe porady dotyczące zarządzania kryzysowego

Przedsiębiorcy są teraz zmuszeni do zarządzania firmą w burzliwym otoczeniu i do podejmowania trudnych decyzji dotyczących np. redukcji zatrudnienia. Jak działać w kryzysie? Korzystajcie z darmowych konsultacji!

Kryzys gastronomii we Włoszech, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii

We Włoszech 50-proc. spadek wpływów w lokalach gastronomicznych po ich otwarciu. W Hiszpanii obroty po likwidacji obostrzeń, czyli w maju i pierwszej połowie czerwca, są o połowę niższe niż w analogicznym okresie 2019 r. Rząd Wielkiej Brytanii rozważa obowiązek rejestracji przed pójściem do pubu.

Ministerstwo Zdrowia: otwieranie restauracji i hoteli przyczyną zwiększonej liczby zakażeń

Otwieranie restauracji, hoteli i siłowni powoduje zwiększoną liczbę zakażeń. Wskazują na to badania naukowe - powiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska pytany o to, kiedy zamknięte branże mają szanse na powrót do normalnego funkcjonowania.

Ponowne otwarcie Etno Cafe: klienci nie zawiedli!

- Za nami pracowity weekend przygotowań, aby wszystkie nowe normy były w kawiarni spełnione. Goście i pracownicy nie zawiedli, widzę dzisiaj te same twarze - mówi Anna Mrozik, kierownik rejonu Warszawa w sieci Etno Cafe. Sprawdź, jak mija pierwszy dzień ponownego otwarcia lokali gastronomicznych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej