x

I Festiwal Polskie Wino Online

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    15.04.2020

Największa ma 33 ha, najstarsza skończyła w tym roku 40 lat, a ta najwyżej położona znajduje się 563 m n. p. m. - na mapie Polski znajduje się aż kilkaset winnic. Dzięki Festiwalowi Polskie Wino online bez wychodzenia z domu będzie można poznać polskie wino. Wydarzenie startuje 23 kwietnia.

Największa ma 33 ha, najstarsza skończyła w tym roku 40 lat, a ta najwyżej położona znajduje się 563 m n. p. m. – na mapie Polski znajduje się aż kilkaset winnic. Dzięki Festiwalowi Polskie Wino online bez wychodzenia z domu będzie można poznać polskie wino. Wydarzenie startuje już 23 kwietnia.
Maciej Nowicki, Piotr Pietras, Tomasz Prange-Barczyński, Małgorzata Minta, Karol Nizio, Nestor Kościański i Anna Kojder, stowarzyszenie Polskie Sommelierki – w gronie prelegentów Festiwalu znaleźli się znawcy wina, dziennikarze, właściciele winnic czy sommelierzy z całej Polski. Podczas Festiwalu Polskie Wino Online będzie można wziąć udział w spotkaniach  na żywo, wycieczkach po winnicach oraz dyskusjach. Zaproszeni goście opowiedzą m.in. o modzie na polskie wino, o tym jak łączyć alkohol z jedzeniem, co goście zagranicznych restauracji lubią w winach z naszego kraju oraz jak winnice radzą sobie podczas kryzysu.
Polskie winiarstwo to branża, która w Polsce odrodziła się niewiele ponad dekadę temu i rozwija się dzięki zaangażowaniu oraz determinacji coraz większej liczby osób. Na winnej mapie Polski można odnaleźć przede wszystkim małe, rodzinne przedsiębiorstwa. Uprawa szlachetnych szczepów winogron, manufakturowa produkcja oraz szeroki wybór rodzajów wina sprawiają, że polski alkohol jest coraz bardziej doceniany, także na scenie międzynarodowej.
Festiwal Polskie Wino to pierwsze w naszym kraju przedsięwzięcie online, które na taką skalę wspiera polskie winnice w okresie kryzysu, który uderza także w nie.
– Polskie winnice to miejsca napędzane pasją ich właścicieli. Ideą Festiwalu Polskie Wino Online jest niesienie wsparcia w tym trudnym czasie, kiedy winnice straciły swoich głównych partnerów, restauracje. Podczas wydarzenia transmisjami na żywo wspólnie z wieloma wybitnymi osobami z branży winiarskiej będziemy udowadniać, że warto pić polskie wino. Mamy nadzieję, że nowatorski Festiwal na dłużej wpisze się w kalendarz winiarskich imprez w Polsce – mówi Karol Nizio, właściciel winnicy Dwór Sanna.
Skierowany zarówno do miłośników wina, jak i amatorów Festiwal to trwający od 23 do 26 kwietnia cykl live’ów, które całkowicie za darmo będzie można obejrzeć na kanałach partnerów.

PROGRAM
23 kwietnia
godz. 16:3o | Otwarcie Festiwalu – Karol Nizio i Małgorzata Minta.
godz. 17:30 | Pomagamy polskim winnicom i #zostajemywdomuzwinem. Jak radzą sobie w czasie kryzysu polskie winnice? Wspólne nagranie polskich winnic.
godz. 18:30| Winnica Wieliczka i Winnica Gronowscy – spotkanie w winnicach, prowadzenie Maciej Nowicki.
godz. 19:30 | Czy istnieje w Polsce turystyka winna? – Tomasz Prange-Barczyński, Bartosz Wilczyński, Kuba Janicki.

24 kwietnia
godz. 16:30 | Winnica Silesian i Winnica Dwórzno – spotkanie w winnicach, prowadzenie Maciej Nowicki.
godz. 17:30| Winnica Kojder i Winnica Equss – spotkanie w winnicach, prowadzenie Maciej Nowicki.
godz. 18:30 | Wina dla hipstera – o modzie na wina naturalne, biodynamiczne i inne  – Piotr Pietras, Kuba Janicki, Małgorzata Minta.
godz 19:30 | Wino, kino i książki. Filmy i powieści z winem w tle – Sławomir Sochaj.

25 kwietnia
godz. 15:00 | Zapraszamy na Roztocze. Dzień w winnicy Dwór Sanna – Karol Nizio.
godz. 16:00 | Winnica Dwór Sanna i Winnica Jadwiga – spotkanie w winnicach, prowadzenie Maciej Nowicki.
godz. 17:00 | „Z czym to się je?” –  wine and food pairing w domu – Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski.
godz. 18:00 | Winnica Gródek i Dom Bliskowice – spotkanie w winnicach, prowadzenie Maciej Nowicki.
godz. 19:00 | Za granicą też podają polskie wino. Jak polskie wina wypadają na tle innych? – Mikołaj Skrzypczak i Piotr Pietras.

26 kwietnia
godz. 15:00 | Wzrost sprzedaży polskich win – skąd się to wzięło? – Kamila Dzierżawska, Rafał Błażusiak, Katarzyna Fedorowicz.
godz. 16:00 | Winnica Moderna i Winnica Wzgórz Trzebnickich  – spotkanie w winnicach, prowadzenie Maciej Nowicki.
godz. 17:00 | Solaris, Johanniter i inni – o szczepach uprawianych w Polsce – Katarzyna Fedorowicz.
godz. 18:00 | Nie tylko białe i czerwone… Wina musujące z Polski – Tomasz Prange-Barczyński.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tygodnie Rieslinga Niemieckiego Instytutu Wina

Podczas trzech tygodni akcji "Riesling Weeks" Niemiecki Instytut Wina wspiera działania promocyjne importerów, sklepów specjalistycznych, restauracji i wine barów. Szósta edycja wydarzenia odbędzie się między 18 lipca a 8 sierpnia.

Barokowa kolacja w Wilanowie

Kolacja "Barok. Powrót do korzeni i kapłonów" odbędzie się 21 października w Villi Intrata w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Jej pomysłodawca Rafał Niewiarowski ponownie zgromadzi znanych kucharzy, by wspólnie odtworzyć oryginalne receptury z XVI i XVII wieku.

Festiwal Grilla 2020 w Zakopanem

Już 1 sierpnia w samo południe, na otwartym terenie przy wiatach grillowych kompleksu Nosalowy Dwór Resort & SPA w Zakopanem rozpocznie się "Festiwal Grilla 2020".

Szychy na Szychcie - kolacja charytatywna

Charytatywna kolacja organizowana przez kulinarny kolektyw Szychy na Szychcie odbędzie się 13 czerwca na terenie skansenu w Pszczynie.

L’art de la Cuisine Martell 2019

"Kurczak sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej" - to temat i zadanie konkursowe uczestników XVII już edycji L’art de la Cuisine Martell. Konkurs odbędzie się w dniach 1-3 marca 2019 r., tradycyjnie na Zamku w Rynie. Zgłoszenia można nadsyłać do 15 lutego 2019 r.

Konkurs "Greater Poland" Beer Cup 2019

8 i 9 listopada w Poznaniu zostanie wybrane najlepsze piwo i cydr konkursu "Greater Poland" Beer Cup organizowanego przez Poznańskie Targi Piwne. To konkurs otwarty dla profesjonalnych browarów i cydrowni z kraju i z zagranicy. Zgłoszenia można przesyłać do 31 października 2019 roku.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej