x

Pełna spiżarnia już nie tylko od święta!

Kategoria: Karta - dania

Śliwki kalifornijskie tradycyjnie goszczą w wielkanocnym koszyku zakupowym Polaków. Nie może ich zabraknąć również w tym roku, szczególnie teraz, kiedy na znaczeniu zyskują produkty spożywcze o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni i dłuższym terminie przydatności do spożycia.

Raw mazurek. Foto: materiały prasowe.
Raw mazurek. Foto: materiały prasowe.
Na początku marca br. zaniepokojeni konsumenci ruszyli do sklepów, aby uzupełnić swoje domowe spiżarnie. Teraz nadchodzą święta, a to już tradycyjny czas na większe zakupy spożywcze a także okazja do uzupełnienia domowych „magazynów” żywności. Wydaje się, że w obecnej sytuacji szczególnie istotne są produkty o dłuższym terminie przydatności do spożycia, które można w bezpieczny sposób przechowywać w kuchennych spiżarniach, a takimi są właśnie suszone owoce, w tym śliwki kalifornijskie.

 „Obecnie, gdy konsumenci robią zapasy, suszone owoce takie jak śliwki kalifornijskie są bardziej pożądane niż kiedykolwiek. Są one nie tylko wygodną przekąską, ale szczególnie w okresie świątecznym stanowią uniwersalny składnik do gotowania, dzięki temu świetnie odnajdują się w odświętnym menu. Wreszcie, co obecnie istotne, właśnie śliwki kalifornijskie, z uwagi na swój niski poziom wilgotności, mogą być przechowywane w szafce nawet przez rok”mówi Kevin Verbruggen, dyrektor marketingu w California Prune Board (Europe).

 

Na wielkanocną osłodę 

W świątecznym menu nie może zabraknąć słodkich ciast, takich jak mazurki, baby drożdżowe czy serniki. W  tym szczególnym czasie California Prune Board poleca przepis na mazurek z kajmakiem na spodzie z orzechów i śliwki kalifornijskiej. Co szczególnie ważne teraz, można go przygotować w domu, bez pieczenia a przepis na ten deser opiera się na składnikach o dłuższym terminie spożycia. 

 

Raw mazurek z wegańskim kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej 

Składniki:
300 g śliwki kalifornijskiej 
300 g migdałów (+ kilka sztuk do dekoracji) 
2 szczypty soli 
Skórka z 1 pomarańczy 
400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 
1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego 
2 łyżki oleju kokosowego 
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 
1 łyżka rodzynek 
4 śliwki kalifornijskie 
1 łyżka płatków migdałowych 

Przygotowanie: 

Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości - do 7 dni. 

Więcej przepisów wielkanocnych: https://californiaprunes.pl/przepisy/

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Świąteczne ryby i vademecum sommeliera wodnego na Mikserze Kulinarnym

Za nami ostatni Mikser Kulinarny w tym roku kalendarzowym. W spotkaniu edukacyjnym z cyklu Szef dla Młodych Talentów udział wzięło ponad 240 osób z całej Polski. Tematem przewodnim były ryby w kontekście Świąt Bożego Narodzenia oraz tajniki pracy sommeliera wodnego.

CHAŁKA - PORCJA HISTORII

Chałka to smak dzieciństwa. W moim domu zjadana z samym masłem, czasem jeszcze z dodatkiem miodu lub domowego dżemu. Można ją było dostać w każdym społemowskim sklepie. Długo nie wiedziałam, że wywodzi się z kuchni żydowskiej, gdzie wypieka się ją na szabat i z okazji innych ważnych świąt.

Green Caffè Nero - świeże, naturalne jedzenie i domowe smaki

Green Caffè Nero to nie tylko dobra kawa, ale też smaczne jedzenie przygotowywane w wyjątkowy sposób.

SMAŻONA WOŁOWINA Z YUNNANU Z DRESSINGIEM Z MIĘTY, FERMENTOWANEJ PASTY Z BOBU Z CHILI, LIMONKI I TRAWY CYTRYNOWEJ

Przepis pochodzi z menu restauracji A Wong, której właścicielem jest Andrew Wong. To danie to doskonały przykład zróżnicowania chińskich kuchni regionalnych.

KIEŁBASA Z KACZKI

Przepis na kiełbasę z kaczki pochodzi z menu wrocławskiej restauracji Jadka, gdzie szefem kuchni jest Justyna Słupska-Kartaczowska.

(Nie)trudny orzech do zgryzienia

Czas na orzechy włoskie! Teraz są najsmaczniejsze - tuż po jesiennych zbiorach, porządnie podsuszone, wreszcie dotarły na stragany i będą nas kusić przez cały zimowy sezon. Grzech nie wykorzystać ich w menu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej