x

Winnica widokowa - wino z perspektywą

Kategoria: Wino    09.04.2020

Spektakularny widok to wizytówka winnicy. Z obszernego tarasu wybudowanego tuż nad krzewami winorośli można podziwiać krajobraz ciągnący się aż po pasmo górskie Tatr. Kiedy pogoda jest dobra, widoczność sięga słowackiej granicy.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.

Najwyżej umiejscowiona sadzonka znajduje się na wysokości 456 m, a nachylenie stoku dochodzi miejscami do 20%. Ale nie od samego początku miała tu być winnica. Weronika i Krzysztof Stanisławczykowie szukali miejsca, gdzie będą mogli się zrelaksować, a już na pewno nie pracować nad nowym projektem. 
Kiedy zwiedzali okolicę, odwiedzili kilku lokalnych winiarzy, co przyczyniło się do tego, że w ich głowach zakiełkował pomysł na winnicę. Oczywiście decyzję poprzedziły ekspertyzy: przede wszystkim badania gleby, wizyty kolejnych specjalistów, obserwacja klimatu. Argumentami za były: odpowiednie nachylenie, dobra jakość gleby, południowa ekspozycja działki i w końcu jej wysokość – ponad 400 m n.p.m. Jak mówi Weronika Stanisławczyk: 
– Decyzja zapadła w 2014 r. Zakochaliśmy się w winie, naturze i kontakcie z ludźmi, którzy myślą i czują podobnie. To zaszczyt móc się z nimi dzielić naszym miejscem na Ziemi i winem, nad którym tak ciężko pracujemy. 
Obecnie na 4 ha uprawia się tu 15 odmian winorośli, m.in.: solaris, seyval blanc, johanniter, jutrzenkę, leon millot, muscarisa, hibernala, rondo i regenta, ale także vitis vinifery: chardonnay, cabernet cortis, souvignier gris, spatburgundera i fruhburgundera. W planach Stanisławczyków jest produkcja wina musującego. W celu zdobycia potrzebnej wiedzy winiarze ukończyli Studium Praktycznego Winiarstwa w Podkarpackiej Akademii Wina. Poza tym korzystają ze wsparcia enologów (m.in. Piotra Stopczyńskiego), szukają też inspiracji i kontaktów na własną rękę, m.in. w Niemczech i we Francji. Ich wina cenione są przez ekspertów. W poprzednim sezonie zdobyli medale na konkursach Galicja Vitis i Karpackim Salonie Win w Dworze Kombornia czy w Jaśle. 
Winnica Widokowa znana jest z prężnej działalności enoturystycznej. W zeszłym sezonie liczba odwiedzających sięgnęła kilku tysięcy osób (w weekendy na tarasie popijało wino czasem kilkaset osób). W związku z licznymi zapytaniami o noclegi narodził się pomysł na budowę kilku drewnianych domków w winnicy. Będą znajdować się wśród winorośli, więc widoki dla miłośników wina zapowiadają się wspaniale.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 2/2020 nr 192.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

WINNICA WIELICZKA

Winnica Wieliczka należąca do Agnieszki Rousseau i Piotra Jaskóły powstała w 2013 r. Znajduje się 3 km od Wieliczki, 10 km od Krakowa i jest jednym z nielicznych gospodarstw z uprawą biodynamiczną.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: JAKUB PASTERNAK

Miłość do wina obudziła się we mnie podczas pewnego szkolenia prowadzonego przez Sławomira Chrzczonowicza. Zrozumiałem wtedy, że chcę zgłębić temat wina najmocniej jak tylko się da.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2018

Najlepsi sommelierzy po raz 18. wystartują w Mistrzostwach Polski Sommelierów. Konkurs odbędzie się 26 maja w salach Hotelu Regent w Warszawie.

Z własnym winem do Brasserie Warszawskiej. Bez "korkowego"!

Restauracja Brasserie Warszawska wprowadza w poniedziałki akcję "Pij po swojemu". To pierwsze miejsce w Warszawie, które umożliwia gościom przyniesienie własnego wina bez dodatkowych opłat.

Gala Magazynu Wino już wkrótce

4-6 listopada br. winiarska Polska będzie świętować XI Grand Prix "Magazynu Wino". Już po raz 11. "Magazyn Wino" wyróżni doskonałe wina, promotorów kultury winiarskiej, restauracje i sommelierów, których wkład w rozwój kultury wina w Polsce zostanie uhonorowany nagrodami Grand Prix 2016.

Adam Pawłowski: Sędziowanie Polskich Korków

Już powoli staje się tradycją, że w letniej edycji magazynu "Food Service" raportuję przebieg konkursu Polskie Korki. W tym roku ponownie miałem przyjemność znaleźć się w szacownym gronie sędziów tej rywalizacji i zdegustować ponad 100 polskich win.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej