x

Winnica widokowa - wino z perspektywą

Kategoria: Wino    09.04.2020

Spektakularny widok to wizytówka winnicy. Z obszernego tarasu wybudowanego tuż nad krzewami winorośli można podziwiać krajobraz ciągnący się aż po pasmo górskie Tatr. Kiedy pogoda jest dobra, widoczność sięga słowackiej granicy.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.

Najwyżej umiejscowiona sadzonka znajduje się na wysokości 456 m, a nachylenie stoku dochodzi miejscami do 20%. Ale nie od samego początku miała tu być winnica. Weronika i Krzysztof Stanisławczykowie szukali miejsca, gdzie będą mogli się zrelaksować, a już na pewno nie pracować nad nowym projektem. 
Kiedy zwiedzali okolicę, odwiedzili kilku lokalnych winiarzy, co przyczyniło się do tego, że w ich głowach zakiełkował pomysł na winnicę. Oczywiście decyzję poprzedziły ekspertyzy: przede wszystkim badania gleby, wizyty kolejnych specjalistów, obserwacja klimatu. Argumentami za były: odpowiednie nachylenie, dobra jakość gleby, południowa ekspozycja działki i w końcu jej wysokość – ponad 400 m n.p.m. Jak mówi Weronika Stanisławczyk: 
– Decyzja zapadła w 2014 r. Zakochaliśmy się w winie, naturze i kontakcie z ludźmi, którzy myślą i czują podobnie. To zaszczyt móc się z nimi dzielić naszym miejscem na Ziemi i winem, nad którym tak ciężko pracujemy. 
Obecnie na 4 ha uprawia się tu 15 odmian winorośli, m.in.: solaris, seyval blanc, johanniter, jutrzenkę, leon millot, muscarisa, hibernala, rondo i regenta, ale także vitis vinifery: chardonnay, cabernet cortis, souvignier gris, spatburgundera i fruhburgundera. W planach Stanisławczyków jest produkcja wina musującego. W celu zdobycia potrzebnej wiedzy winiarze ukończyli Studium Praktycznego Winiarstwa w Podkarpackiej Akademii Wina. Poza tym korzystają ze wsparcia enologów (m.in. Piotra Stopczyńskiego), szukają też inspiracji i kontaktów na własną rękę, m.in. w Niemczech i we Francji. Ich wina cenione są przez ekspertów. W poprzednim sezonie zdobyli medale na konkursach Galicja Vitis i Karpackim Salonie Win w Dworze Kombornia czy w Jaśle. 
Winnica Widokowa znana jest z prężnej działalności enoturystycznej. W zeszłym sezonie liczba odwiedzających sięgnęła kilku tysięcy osób (w weekendy na tarasie popijało wino czasem kilkaset osób). W związku z licznymi zapytaniami o noclegi narodził się pomysł na budowę kilku drewnianych domków w winnicy. Będą znajdować się wśród winorośli, więc widoki dla miłośników wina zapowiadają się wspaniale.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 2/2020 nr 192.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów

Reprezentacje 13 krajów wezmą udział w Międzynarodowych Mistrzostwach Młodych Sommelierów w Gdańsku. Konkurs odbędzie się 12 października w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto.

Jakie wina podawać do letnich dań?

Smaczny posiłek z kieliszkiem wina może uprzyjemnić letni dzień. Podpowiadamy, jak dobierać wino, by podkreślić i uwydatnić smak najpopularniejszych, wakacyjnych dań.

GRAND PRIX "MAGAZYNU WINO"

27-29 października ponad 2 tysiące gości przybyło na kolejną odsłonę Stilnovosti Grand Prix dwumiesięcznika "Magazyn Wino".

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MONIKA WŁOSIŃSKA

Zainteresowanie, wdzięczność i powroty gości przynoszą największą przyjemność. Długie rozmowy toczone z nimi o winie, choć bardzo się spieszyli… To, że przyczyniamy się do tworzenia gustów i kreowania wiedzy - tak na pytanie o ulubione aspekty w pracy sommeliera odpowiada Monika Włosińska.

WĘGIERSKA FABRYKA SNÓW

Kiedy siedząc na tarasie w restauracji Első Mádi Borház w węgierskim Mád popatrzymy przed siebie, zobaczymy dwa wzgórza. To po lewej jest zielone. Po prawej zaś ujrzymy wypalone przez wysoką temperaturę trawy. Kiedy przyjrzymy się im bliżej, odczytamy napis "Hollywood".

Sommelier Norbert Dudziński wrócił do Polski

Norbert Dudziński, do niedawna head sommelier w 3-gwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze, wrócił do Polski i objął stanowisko general managera oraz head sommeliera w warszawskim wine barze Dyletanci.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej