x

Winnica widokowa - wino z perspektywą

Kategoria: Wino    09.04.2020

Spektakularny widok to wizytówka winnicy. Z obszernego tarasu wybudowanego tuż nad krzewami winorośli można podziwiać krajobraz ciągnący się aż po pasmo górskie Tatr. Kiedy pogoda jest dobra, widoczność sięga słowackiej granicy.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.

Najwyżej umiejscowiona sadzonka znajduje się na wysokości 456 m, a nachylenie stoku dochodzi miejscami do 20%. Ale nie od samego początku miała tu być winnica. Weronika i Krzysztof Stanisławczykowie szukali miejsca, gdzie będą mogli się zrelaksować, a już na pewno nie pracować nad nowym projektem. 
Kiedy zwiedzali okolicę, odwiedzili kilku lokalnych winiarzy, co przyczyniło się do tego, że w ich głowach zakiełkował pomysł na winnicę. Oczywiście decyzję poprzedziły ekspertyzy: przede wszystkim badania gleby, wizyty kolejnych specjalistów, obserwacja klimatu. Argumentami za były: odpowiednie nachylenie, dobra jakość gleby, południowa ekspozycja działki i w końcu jej wysokość – ponad 400 m n.p.m. Jak mówi Weronika Stanisławczyk: 
– Decyzja zapadła w 2014 r. Zakochaliśmy się w winie, naturze i kontakcie z ludźmi, którzy myślą i czują podobnie. To zaszczyt móc się z nimi dzielić naszym miejscem na Ziemi i winem, nad którym tak ciężko pracujemy. 
Obecnie na 4 ha uprawia się tu 15 odmian winorośli, m.in.: solaris, seyval blanc, johanniter, jutrzenkę, leon millot, muscarisa, hibernala, rondo i regenta, ale także vitis vinifery: chardonnay, cabernet cortis, souvignier gris, spatburgundera i fruhburgundera. W planach Stanisławczyków jest produkcja wina musującego. W celu zdobycia potrzebnej wiedzy winiarze ukończyli Studium Praktycznego Winiarstwa w Podkarpackiej Akademii Wina. Poza tym korzystają ze wsparcia enologów (m.in. Piotra Stopczyńskiego), szukają też inspiracji i kontaktów na własną rękę, m.in. w Niemczech i we Francji. Ich wina cenione są przez ekspertów. W poprzednim sezonie zdobyli medale na konkursach Galicja Vitis i Karpackim Salonie Win w Dworze Kombornia czy w Jaśle. 
Winnica Widokowa znana jest z prężnej działalności enoturystycznej. W zeszłym sezonie liczba odwiedzających sięgnęła kilku tysięcy osób (w weekendy na tarasie popijało wino czasem kilkaset osób). W związku z licznymi zapytaniami o noclegi narodził się pomysł na budowę kilku drewnianych domków w winnicy. Będą znajdować się wśród winorośli, więc widoki dla miłośników wina zapowiadają się wspaniale.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 2/2020 nr 192.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów

Reprezentacje 13 krajów wezmą udział w Międzynarodowych Mistrzostwach Młodych Sommelierów w Gdańsku. Konkurs odbędzie się 12 października w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: JAKUB PASTERNAK

Miłość do wina obudziła się we mnie podczas pewnego szkolenia prowadzonego przez Sławomira Chrzczonowicza. Zrozumiałem wtedy, że chcę zgłębić temat wina najmocniej jak tylko się da.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MICHAŁ DROZDOWSKI

Michał Drozdowski związany jest z branżą winiarską od 10 lat. Obecnie obejmuje stanowisko Head Sommeliera w restauracji Farina w Krakowie.

SOMMELIERZY Z POLSKI ODWIEDZILI RIAS BAIXAS

Grupa polskich sommelierów odwiedziła w październiku region Rías Baixas. Ta apelacja, położona na północnym wschodzie Hiszpanii, słynie z produkcji win białych albariño. Młodzi sommelierzy zwiedzili 9 winiarni w regionie.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ADRIAN GÓRNIAK

Aby rozwijać się jako sommelier dużo czytam i jeszcze więcej próbuję. Staram się możliwie często eksperymentować. Łączę na pozór niepasujące do siebie smaki, piję to samo wino w różnych kieliszkach i w różnych temperaturach - Adrian Górniak.

ADAM PAWŁOWSKI: PIWNA REWOLUCJA

Jeszcze 5 lat temu mało kto w Polsce kojarzył takie nazwy jak IPA czy APA z piwem. Nurt piw kraftowych na dobre zmienia krajobraz rynku piwa w Polsce. Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy świadkami "piwnej rewolucji", która na sztandarach niesie hasła dotyczące produkcji jakościowych piw.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej