x

Winnica widokowa - wino z perspektywą

Kategoria: Wino    09.04.2020

Spektakularny widok to wizytówka winnicy. Z obszernego tarasu wybudowanego tuż nad krzewami winorośli można podziwiać krajobraz ciągnący się aż po pasmo górskie Tatr. Kiedy pogoda jest dobra, widoczność sięga słowackiej granicy.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.

Najwyżej umiejscowiona sadzonka znajduje się na wysokości 456 m, a nachylenie stoku dochodzi miejscami do 20%. Ale nie od samego początku miała tu być winnica. Weronika i Krzysztof Stanisławczykowie szukali miejsca, gdzie będą mogli się zrelaksować, a już na pewno nie pracować nad nowym projektem. 
Kiedy zwiedzali okolicę, odwiedzili kilku lokalnych winiarzy, co przyczyniło się do tego, że w ich głowach zakiełkował pomysł na winnicę. Oczywiście decyzję poprzedziły ekspertyzy: przede wszystkim badania gleby, wizyty kolejnych specjalistów, obserwacja klimatu. Argumentami za były: odpowiednie nachylenie, dobra jakość gleby, południowa ekspozycja działki i w końcu jej wysokość – ponad 400 m n.p.m. Jak mówi Weronika Stanisławczyk: 
– Decyzja zapadła w 2014 r. Zakochaliśmy się w winie, naturze i kontakcie z ludźmi, którzy myślą i czują podobnie. To zaszczyt móc się z nimi dzielić naszym miejscem na Ziemi i winem, nad którym tak ciężko pracujemy. 
Obecnie na 4 ha uprawia się tu 15 odmian winorośli, m.in.: solaris, seyval blanc, johanniter, jutrzenkę, leon millot, muscarisa, hibernala, rondo i regenta, ale także vitis vinifery: chardonnay, cabernet cortis, souvignier gris, spatburgundera i fruhburgundera. W planach Stanisławczyków jest produkcja wina musującego. W celu zdobycia potrzebnej wiedzy winiarze ukończyli Studium Praktycznego Winiarstwa w Podkarpackiej Akademii Wina. Poza tym korzystają ze wsparcia enologów (m.in. Piotra Stopczyńskiego), szukają też inspiracji i kontaktów na własną rękę, m.in. w Niemczech i we Francji. Ich wina cenione są przez ekspertów. W poprzednim sezonie zdobyli medale na konkursach Galicja Vitis i Karpackim Salonie Win w Dworze Kombornia czy w Jaśle. 
Winnica Widokowa znana jest z prężnej działalności enoturystycznej. W zeszłym sezonie liczba odwiedzających sięgnęła kilku tysięcy osób (w weekendy na tarasie popijało wino czasem kilkaset osób). W związku z licznymi zapytaniami o noclegi narodził się pomysł na budowę kilku drewnianych domków w winnicy. Będą znajdować się wśród winorośli, więc widoki dla miłośników wina zapowiadają się wspaniale.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 2/2020 nr 192.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: WCZEŚNIAK

Rocznik 2018 zapisze się w historii winiarstwa europejskiego jako jeden z najwcześniejszych. Wszystkiemu winne letnie upały, które zintensyfikowały dojrzewanie owoców i tym samym przyspieszyły zbiory nawet o miesiąc.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbyła się 6. edycja największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa - Food Service Summit. Podobnie jak w ubiegłych latach we współpracy z California Wines Polska przygotowano branżowe seminaria degustacyjne.

Znamy wyniki tegorocznego Konkursu Polskich Win w Jaśle!

Grand Prix VII Konkursu Polskich Win i tytuł Championa w kategorii wina specjalne otrzymał Hibernal 2019 z Winnicy Zamkowej. O laury rywalizowało 243 trunków z 59 rodzimych winnic.

WINNE POLA IMPORTEREM ROKU 2018

Magazyn Wino po raz kolejny chciałby uhonorować tych wszystkich, którzy tworzą rynek winny w Polsce. Już po raz trzynasty przyznano statuetki Grand Prix Magazynu Wino ludziom, miejscom i winom, których wyróżnia charyzma, charakter i nieprzeciętność.

Najlepsze polskie wina ponownie w Poznaniu!

Już po raz siódmy najlepsi winiarze z całej Polski przyjadą do poznańskiego SPOT. 19-20 czerwca podczas Festiwalu Polskich Win kilkunastu producentów zaprezentuje tam kilkadziesiąt etykiet. Będzie można je poznać, zdegustować oraz - co najważniejsze - kupić w cenie producenta.

Chef & sommelier

Konflikty na linii kuchnia - sala to codzienność wielu restauracji. Antagonizmy, zamiast zbliżać, oddalają restaurację od sukcesu, dlatego lepiej postawić na współpracę między frontem a zapleczem. Jak powinna wyglądać w praktyce kooperacja dwóch doświadczonych generałów: szefa kuchni i sommeliera?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej