

Mieszkańcy Żywca dostaną płyn do dezynfekcji rąk od miejscowego browaru


Arcyksiążęcy Browar w Żywcu przekaże w kwietniu mieszkańcom miasta darmowy środek do dezynfekcji rąk. Alkohol powstający podczas produkcji piwa bezalkoholowego w browarze także zostanie przekazany na potrzeby produkcji środków do dezynfekcji.
W normalnych warunkach alkohol, który powstaje w browarze podczas warzenia piwa bezalkoholowego dzięki specjalnej linii do dealkoholizacji, sprzedawany jest na potrzeby przemysłowe. W sytuacji walki z COVID-19 zostanie przekazany na produkcję płynów do dezynfekcji. W zamian za to żywiecki browar będzie mógł przekazać płyn do dezynfekcji mieszkańcom miasta, a także służbom medycznym oraz komunalnym.
– W Żywcu wszystkie ręce na pokład, dlatego postanowiliśmy przekazać alkohol, który otrzymujemy z piwa bezalkoholowego producentom środków ochrony w zamian za płyn do dezynfekcji rąk dla mieszkańców, a także szpitali i służb miejskich. Zależy nam na bezpieczeństwie mieszkańców, a jednocześnie docierają do nas sygnały o problemach z dostępnością płynów z uwagi na wysokie zapotrzebowanie – mówi Tomasz Klima, dyrektor Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu.
Pierwsze płyny do dezynfekcji pojawią się w Żywcu w piątek, 10 kwietnia. Ich dystrybucją wśród mieszkańców zajmie się Urząd Miejski i jego służby. Każda butelka płynu dezynfekującego dotrze bezpośrednio i zachowaniem zasad bezpieczeństwa do każdego domu i mieszkania na terenie miasta.
– Rozdanie tylu płynów to naprawdę bardzo trudne wyzwanie logistyczne, ale przy pomocy radnych miejskich, pracowników Urzędu Miejskiego, harcerzy, strażaków z jednostek OSP, kibiców Czarnych-Górala Żywiec, żywieckich jukacy, naszego TBS, Spółdzielni Mieszkaniowej oraz wolontariuszy dostarczymy ten jakże potrzebny teraz płyn naszym mieszkańcom! Dystrybucja rozpocznie się 10 kwietnia. Jednak zakładamy, że całość uda się rozdać w tygodniu po świętach – mówi burmistrz Żywca Antoni Szlagor.
Grupa Żywiec aktywnie włączyła się w walkę ze skutkami COVID-19. Firma sfinansowała zakup sprzętu medycznego ratującego życie dla szpitali w miastach, gdzie warzy piwo, a także przekazała 1 milion złotych na zbiórkę na doposażenie służb medycznych prowadzonych przez Fundację Siepomaga. Firma wspiera także lokale gastronomiczne, które musiały wstrzymać działalność ze względu na epidemię.
Zobacz także

Hub.praga na Nocnym Markecie. Witek Iwański zaprezentuje street foodowe menu

Gościem Nocnego Marketu od 4 do 6 sierpnia będzie restauracja Hub.Praga. Specjalnie na tę okazję jej szef kuchni Witek Iwański przygotował menu, w którym znajdą się m.in. pączki z konfitowaną kaczką.

VIII Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

600 różnych rodzajów whisky w czasie dwóch dni - wszystko to podczas Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze, na którym już po raz ósmy spotkają się producenci, dystrybutorzy i fani dojrzewających alkoholi mocnych.

Dzień Czekolady: od gorzkich ziaren kakaowca po czekoladowe innowacje XXI w.

Jak czekoladowy rynek rozwija się w Polsce? W jakich czekoladowych wariacjach zakochaliśmy się do szaleństwa? Przypadający 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby przyjrzeć się najsłodszej branży świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.
Inne kategorie
Podcasty


Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

