x

[Q&A] Koszty stałe - oszczędności

Kategoria: Koronawirus - Finanse    08.04.2020

Jak obniżyć stałe koszty w biznesie gastronomicznym?

Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Autorka: Magdalena Pyszczek, For Rest Projekt

Jak obniżyć stałe koszty w biznesie gastronomicznym?

W zależności od wielkości firmy można:
– wystąpić o zawieszenie lub odroczenia płacenia składek,
– wystąpić o odroczenie lub zaproponować nowy harmonogram spłat opłat kredytu/ pożyczki/ leasingu,
– wystąpić o odroczenie stałych opłat za media,
– wypowiedzieć umowy w uzasadnionej sytuacji np. wywóz śmieci, ZAIKS, niepotrzebne telefony itp.

 

Autor tekstu: Magdalena Pyszczek
O AUTORZE
Magdalena Pyszczek
W branży gastronomicznej zajmuje się kosztami i optymalizacją produkcji. Na stałe związana z firmą Food Bazar. Absolwentka studiów doktoranckich na Wydziale Finansów Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie oraz Wydziale Filozoficznym Uniwersytetu Jagiellońskiego. Ukończyła również podyplomowe studia z zakresu zarządzanie zasobami ludzkimi oraz mediacje na Akademii Górniczo-Hutniczej. Tworzy skuteczne narzędzia do analizy i kontroli finansowej. Doskonale łączy humanistyczne wykształcenie z badawczym zacięciem. Uwielbia skomplikowane i trudne zadania do rozwiązania, świetnie porusza się w gąszczu skomplikowanych przepisów. Magdy pasją oraz drugą profesją jest osteopatia zwierząt.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej