x

Jak dorobić w trudnych czasach bez wychodzenia z domu?

Kategoria: Koronawirus - Pracownicy    08.04.2020

Wielu pracowników gastronomii straciło lub za jakiś czas straci pracę. No niestety… Praktycznie nikt nie potrzebuje teraz kelnerów, barmanów, dla kucharzy też nie ma zbyt dużo roboty. Gdzie szukać zajęcia?

Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Autorka: Hanna Dąbrowska, For Rest Projekt

Problem dotyczy nie tylko gastronomii. Zatrudnienie tracą powoli ludzie z innych branż, a rynek pracy zaciął się i koło się zatrzymało. Są jednak dziedziny, w których pracownicy są w dalszym ciągu poszukiwani. I – może na razie niewielka – ale jest szansa na to, żeby złapać jakieś zajęcie na czas kryzysu. Ofert nie jest na razie dużo, ale widać, że otrzepujemy się już z pierwszego szoku.

 

Koronapracownicy

Okazuje się, że potrzeba jest motorem działań i w nowej rzeczywistości powoli pojawiają się nowe aktywności. Na Facebooku powstała grupa „Koronaworkers – oferty pracy w czasie kwarantanny” założona przez Paulinę Dmitruk, właścicielkę agencji kreatywnej Art&More.

Zrzesza ona coraz większą grupę ludzi – zarówno tych, którzy są w trudnej sytuacji i potrzebują pracy natychmiast, jak i tych, którzy „na już” potrzebują pracowników. I tam rzeczywiście się dzieje. Zainteresowanych przybywa z dnia na dzień. Pojawiają się informacje, linki, zajawki – oczywiście dla pracowników wielu dziedzin. Ogłoszeń jest coraz więcej, firmy szukają nie tylko specjalistów IT, jest sporo ofert pracy w magazynach, w sklepach, dla kurierów, pracowników logistyki, opiekunów osób starszych, niań itp.  

 

Grupa „Widzialna Ręka”

Warto wejść na wcześniej już istniejące grupy pomocowe np. „Widzialna Ręka”, w ramach której pojawiły się dwie dodatkowe opcje, czyli:

- Widzialna Ręka praca - dam/szukam/dyskusja
- Widzialna Ręka - Kryzysowy Rynek Zleceń.

Do każdej z grup zapisało się po kilkaset osób. Na razie dominują ci, którzy poszukują pracy, ale to ciągle się rozwija. Poza tym istnienie takich grup aktywizuje ludzi, łączy, daje inspiracje.

 

Portale pomocowe

Na innych portalach łatwo znaleźć ogłoszenia pomocowe: opieka dla seniora, korepetycje, wyprowadzanie zwierząt. Takich ofert będzie przybywać, podobnie jak ofert pracy zdalnej.

- https://www.opiekaseniora.pl/
- https://www.korepetycje.edu.pl/
- https://www.opiekazwierzat.pl/praca/warszawa

 

Rekrutacja online

Możliwe, że w obecnych warunkach rekrutacja odbędzie się przez telefon lub za pośrednictwem maila. Na www.pracuj.pl znajduje się wartościowy artykuł o tym, co trzeba zrobić, aby dobrze wypaść podczas rozmowie kwalifikacyjnej przeprowadzonej zdalnie.

https://porady.pracuj.pl/rozmowa-kwalifikacyjna/rekrutacja-online-i-przez-telefon-zdobadz-prace-nie-wychodzac-z-domu/

 

Ucz się ucz, nauka to potęgi klucz

Dużo się mówi teraz o samokształceniu. Siedząc w domu, spróbujcie się zmotywować do tego, by przynajmniej 2 godziny dziennie poświęcić na naukę czegoś nowego, związanego z zawodem. Kelnerzy – nie bądźcie bierni. Po wygaszeniu pandemii wszystko będzie powoli się rozkręcać. Warto teraz rozszerzyć wiedzę z zakresu winiarstwa, miksologii, poczytać o produktach i ich pochodzeniu, standardów obsługi. Artykułów i materiałów w sieci jest mnóstwo.

Możliwe, że w związku z bezrobociem konkurencja na rynku pracy będzie większa i osoby kompetentne, dobrze przygotowane będą miały większe szanse na zdobycie zatrudnienia. Ostatnie lata ujawniły duże braki w wiedzy i kompetencjach obsługi, a znalezienie rzetelnego, kompetentnego pracownika z pasją – delikatnie mówiąc – nie należało do najłatwiejszych

Przejrzyjcie też swoje CV. Te, które ostatnimi czasy trafiały na biurka managerów były często niechlujne, nieporządne, wysyłane hurtowo do miejsc, o których aplikujący nic nie wiedział. Managerowie mieli duży problem ze znalezieniem kompetentnych pracowników obsługi. Teraz może być inaczej. Nie siedźcie, ruszcie głowę, rozwijajcie się. Odrabiajcie zaległe lekcje i myślcie o przyszłości. Może dzięki wam polska gastronomia odrodzi się silniejsza i bardziej profesjonalna.

Autor tekstu: Hanna Dąbrowska
O AUTORZE
Hanna Dąbrowska
Konsultantka i praktyk w zarządzaniu pracownikami z 25-letnim doświadczeniem gastronomicznym. Absolwentka studiów podyplomowych z zarządzania na SGGW oraz filologii polskiej na UW. Jest wsparciem dla powstających i działających już projektów gastronomicznych. Zawsze blisko klienta. W ostatnim czasie jej głównym projektem jest rozwój nowej marki na rynku usług cateringowych. Jej entuzjazm do pracy równoważy rozsądek w szukaniu optymalnych rozwiązań.

Zobacz także

[Q&A] Tarcza 2.0 - nowe rozwiązania dotyczące pracowników

Zatrudniam 15 pracowników. Czy tzw. Tarcza 2.0 przewiduje jakieś nowe rozwiązania, z których mógłbym skorzystać? Na pytania restauratorów odpowiada Michał Włodarczyk z kancelarii BSJP.

[Q&A] Czy mogę wysłać pracownika na urlop?

O tym, kiedy i czy można wysłać pracownika na urlop, jeśli restauracja jest zamknięta. Na pytania restauratorów odpowiada Michał Włodarczyk z kancelarii BSJP.

[Q&A] Wstępne badania lekarskie pracowników

Czy w obecnej sytuacji przyjmując nowego pracownika, muszę skierować go na wstępne badania lekarskie? Co w sytuacji, gdy pracownikom mija termin ważności badań okresowych? Na pytania restauratorów odpowiada Michał Włodarczyk z kancelarii BSJP.

[Q&A] Praca zdalna - co może pracodawca, a co musi pracownik?

W celu przeciwdziałania COVID-19 pracodawca może polecić pracownikowi wykonywanie, przez czas oznaczony, pracy określonej w umowie o pracę, poza miejscem jej stałego wykonywania (niekoniecznie musi to być praca wykonywana w domu).

Gdy pracownik nie przyjdzie do pracy...

Kiedy pracownik nie poniesie konsekwencji, jeśli w czasie pandemii nie przyjdzie do pracy, bo się boi? Odpowiada Wojciech Chromik, menedżer, Grant Thornton.

[Q&A] Składki ZUS w czasie przestoju

Czy mogę zawiesić opłacanie składek ZUS za pracowników w sytuacji, gdy moja restauracja jest zamknięta i pracownicy nie pracują? Na pytania restauratorów odpowiada Michał Włodarczyk z kancelarii BSJP.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej