Autorka: Hanna Dąbrowska, For Rest Projekt
Problem dotyczy nie tylko gastronomii. Zatrudnienie tracą powoli ludzie z innych branż, a rynek pracy zaciął się i koło się zatrzymało. Są jednak dziedziny, w których pracownicy są w dalszym ciągu poszukiwani. I – może na razie niewielka – ale jest szansa na to, żeby złapać jakieś zajęcie na czas kryzysu. Ofert nie jest na razie dużo, ale widać, że otrzepujemy się już z pierwszego szoku.
Koronapracownicy
Okazuje się, że potrzeba jest motorem działań i w nowej rzeczywistości powoli pojawiają się nowe aktywności. Na Facebooku powstała grupa „Koronaworkers – oferty pracy w czasie kwarantanny” założona przez Paulinę Dmitruk, właścicielkę agencji kreatywnej Art&More.
Zrzesza ona coraz większą grupę ludzi – zarówno tych, którzy są w trudnej sytuacji i potrzebują pracy natychmiast, jak i tych, którzy „na już” potrzebują pracowników. I tam rzeczywiście się dzieje. Zainteresowanych przybywa z dnia na dzień. Pojawiają się informacje, linki, zajawki – oczywiście dla pracowników wielu dziedzin. Ogłoszeń jest coraz więcej, firmy szukają nie tylko specjalistów IT, jest sporo ofert pracy w magazynach, w sklepach, dla kurierów, pracowników logistyki, opiekunów osób starszych, niań itp.
Grupa „Widzialna Ręka”
Warto wejść na wcześniej już istniejące grupy pomocowe np. „Widzialna Ręka”, w ramach której pojawiły się dwie dodatkowe opcje, czyli:
- Widzialna Ręka praca - dam/szukam/dyskusja
- Widzialna Ręka - Kryzysowy Rynek Zleceń.
Do każdej z grup zapisało się po kilkaset osób. Na razie dominują ci, którzy poszukują pracy, ale to ciągle się rozwija. Poza tym istnienie takich grup aktywizuje ludzi, łączy, daje inspiracje.
Portale pomocowe
Na innych portalach łatwo znaleźć ogłoszenia pomocowe: opieka dla seniora, korepetycje, wyprowadzanie zwierząt. Takich ofert będzie przybywać, podobnie jak ofert pracy zdalnej.
- https://www.opiekaseniora.pl/
- https://www.korepetycje.edu.pl/
- https://www.opiekazwierzat.pl/praca/warszawa
Rekrutacja online
Możliwe, że w obecnych warunkach rekrutacja odbędzie się przez telefon lub za pośrednictwem maila. Na www.pracuj.pl znajduje się wartościowy artykuł o tym, co trzeba zrobić, aby dobrze wypaść podczas rozmowie kwalifikacyjnej przeprowadzonej zdalnie.
Ucz się ucz, nauka to potęgi klucz
Dużo się mówi teraz o samokształceniu. Siedząc w domu, spróbujcie się zmotywować do tego, by przynajmniej 2 godziny dziennie poświęcić na naukę czegoś nowego, związanego z zawodem. Kelnerzy – nie bądźcie bierni. Po wygaszeniu pandemii wszystko będzie powoli się rozkręcać. Warto teraz rozszerzyć wiedzę z zakresu winiarstwa, miksologii, poczytać o produktach i ich pochodzeniu, standardów obsługi. Artykułów i materiałów w sieci jest mnóstwo.
Możliwe, że w związku z bezrobociem konkurencja na rynku pracy będzie większa i osoby kompetentne, dobrze przygotowane będą miały większe szanse na zdobycie zatrudnienia. Ostatnie lata ujawniły duże braki w wiedzy i kompetencjach obsługi, a znalezienie rzetelnego, kompetentnego pracownika z pasją – delikatnie mówiąc – nie należało do najłatwiejszych
Przejrzyjcie też swoje CV. Te, które ostatnimi czasy trafiały na biurka managerów były często niechlujne, nieporządne, wysyłane hurtowo do miejsc, o których aplikujący nic nie wiedział. Managerowie mieli duży problem ze znalezieniem kompetentnych pracowników obsługi. Teraz może być inaczej. Nie siedźcie, ruszcie głowę, rozwijajcie się. Odrabiajcie zaległe lekcje i myślcie o przyszłości. Może dzięki wam polska gastronomia odrodzi się silniejsza i bardziej profesjonalna.