x

Najlepsi kucharze zapraszają do gotowania online

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    06.04.2020

Znani szefowie kuchni zmuszeni do zamknięcia swych restauracji z powodu pandemii, otworzyli wrota domowych kuchni i z pomocą social mediów dzielą się przepisami oraz tajnikami sztuki kulinarnej. Czego można się nauczyć od Marcina Przybysza, Massimo Bottury, Farrana Adrii czy Erica Riperta?

Autorka: Agata Berndt – Wazelin, FOR Solutions


Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.

Makaron z osso bucco i mięsem według Massimo Bottury, nowojorski gulasz z kurczaka z czerwonym winem Erica Riperta czy boczek duszony ze słodką kapustą w stylu lata 30-tych według Marcina Przybysza – najlepsi kucharze wirtualnie dzielą się teraz przepisami i poradami. To pomysł, aby odejść od rutyny na wielkanocnym stole.
Od czasu ogłoszenia kwarantanny szefowie kuchni na świecie zostali pozbawieni możliwości gotowania dla gości swoich restauracji. Ich klienci zmuszeni zaś zostali do samodzielnego gotowania, o której to sztuce często nie mają zbyt szerokiej wiedzy. Wielu z najbardziej rozpoznawanych i cenionych kucharzy postanowiło wykorzystać swoją sławę i ten trudny moment, aby nauczyć wszystkich chętnych gotować łatwo i smacznie. Tym samym znowu mogą spotykać się z gośćmi i czarować smakiem (co jest im potrzebne do życia jak powietrze), a oglądający ich ludzie mają niepowtarzalną okazję, aby nie wychodząc z domu, odkryć tajniki sztuki kulinarnej i podnieść poprzeczkę we własnej kuchni.

We Włoszech
Jednym z pierwszych, którzy zdecydowali się otworzyć swoją prywatną kuchnię i wpuścić tam gości był Massimo Bottura (Osteria Francescana), który wraz z rodziną prezentuje na Instagramie cowieczorne odcinki „Kitchen Quarantine”. Podczas spotkań z widzami pokazuje proste przepisy wykorzystujące produkty, które zazwyczaj mamy w lodówce. Odpowiada też na pytania swoich fanów i dzieli się różnymi poradami, między innymi, jak nie marnować żywności.
Znajdziemy u niego sposób na przepyszny lunch z makaronu, sosu osso bucco i pozostałego z kolacji mięsa lub wariację na temat ragu, również z resztek po kolacji. A wszystko okraszone wielkim optymizmem i pozytywną energią rodziny Bottura.

Strona Massimo Bottury na Instagramie. Zdjęcie: Instagram.
Strona Massimo Bottury na Instagramie. Zdjęcie: Instagram.

@massimobottura (Instagram)

W Hiszpanii
Na Półwyspie Iberyjskim na wirtualne spotkania z „gośćmi” za pomocą Twittera zdecydował się legendarny Ferran Adria. Podczas wystąpień wykorzystuje przepisy ze swej książki „The Family Book” i pokazuje proste, niedrogie dania, które codziennie przygotowywał i zjadał ze swoim zespołem w swej słynnej restauracji elBulli.
– Robimy to, aby pomóc, ale także, aby wykorzystać to, że ludzie w końcu mają czas, aby nauczyć się podstaw sztuki kulinarnej – powiedział Ferran.

Strona Ferrana Adrii na Twitterze. Zdjęcie: Twitter.
Strona Ferrana Adrii na Twitterze. Zdjęcie: Twitter.

https://twitter.com/ferranadria

W Polsce
W kraju nad Wisłą kaganek wirtualnej gastronomicznej oświaty postanowił nieść, między innymi, Marcin Przybysz z warszawskiej restauracji Epoka.
– Niestety, nie mogę teraz dzielić się swoimi inspirowanymi historią przepisami w restauracji, więc postanowiłem pokazać przepisy z dawnych książek kucharskich w mojej kuchni, a chętnym dać możliwość przygotowania epokowych dań w domu. To daje dużo radości, a przy tym wcale nie jest takie trudnej jak się wydaje – tłumaczy Marcin Przybysz
Mamy więc szansę nie tylko nauczyć się gotowania, ale też odbyć przy okazji smakową podróż w czasie i przygotować na przykład „boczek wieprzowy duszony ze słodką kapustą” z książki „Kucharz Polski” z 1932 roku. To idealne danie na wielkanocny stół.

Strona restauracji Epoka na FB. Zdjęcie: Facebook.
Strona restauracji Epoka na FB. Zdjęcie: Facebook.

@epoka.restaurant (Facebook)

W Stanach Zjednoczonych
Tropem kolegów po fachu poszedł laureat nagrody Jamesa Bearda Gabriel Rucker (Le Pigeon and Canard, Portlad, USA). Podczas pierwszego odcinka swoich „warsztatów” na Instagramie, wyemitowanego 25 marca, pokazał proste, ale pełne smaku umami danie – dorsza w miso z ryżem. Warto śledzić jego profil bo zapowiedział też przepis na flagowe danie jego restauracji, czyli burgera na parze.
Strona Gabriela Ruckera na Instagramie. Zdjęcie: Instagram.
Strona Gabriela Ruckera na Instagramie. Zdjęcie: Instagram.

@ruckergabriel (Instagram)

Na Instagramie szefa gwiazdkowej nowojorskiej restauracji Le Bernardin, Erica Riperta możemy natomiast znaleźć całe bogactwo przepisów – od gulaszu z kurczakiem i czerwonym winem, aż po „łatwy i szybki” sos serowo-mięsny do makaronu. Wszystko oczywiście podane w taki sposób, że z gotowaniem poradzi sobie nawet ktoś dopiero zaczynający przygodę z garnkami.
Strona Erica Riperta na Instagramie. Zdjęcie: Instagram.
Strona Erica Riperta na Instagramie. Zdjęcie: Instagram.

@ericripert (Instagram)

 

 

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kraków: gastro-krajobraz bez turysty

W 2019 r. w Krakowie liczba turystów przewyższyła liczbę mieszkańców 14-krotnie (dla porównania - w Barcelonie było ich 12,5 razy więcej). Jak bez ich odwiedzin radzi sobie tutejsza gastronomia? I czy krakowianie wrócą do dzielnic, z których poczuli się wypchnięci - przynajmniej jako turyści?

Nowe oblicza gastronomii

Trwająca obecnie pandemia w jednej chwili zmiotła wszystkie nasze przyzwyczajenia i zmieniła sposób, w jaki żyjemy i realizujemy nasze potrzeby. Z dnia na dzień zamknięto dla gości setki tysięcy restauracji, pubów, barów i kawiarni. Jak zmieniło to oblicze gastronomii?

Gastro się nie poddaje! Relacja z A Nóż Widelec w Poznaniu

Jak sobie radzi w czasie pandemii poznańska restauracja A Nóż Widelec? - Jesiotry i turboty schowałem do szufladki z marzeniami - mówi Michał Kuter, właściciel lokalu.

Apel o wsparcie branży gastronomicznej

Poznaj postulaty i petycję Grupy Warszawa i przyłącz się do akcji!

Morski Zając w Kuźnicy - wystartował w czasie pandemii!

Trzeba mieć odwagę, by otworzyć nowy lokal w czasie zamrożenia gastronomii. Ofka Piechniczek i Kamil Kita, właściciele Morskiego Zająca w Kuźnicy na Półwyspie Helskim zrobili to! - Największe zaskoczenie? Goście. Ich wsparcie, dobre słowo, powroty po kolejne dania - mówią.

II etap odmrażania gospodarki już po majówce

Od 4 maja wkraczamy w II etap odmrażania gospodarki. Sprawdź, czy coś się zmieni dla branży HoReCa?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej