x

Prokurent jako wsparcie w prowadzeniu biznesu

Kategoria: Koronawirus - Dalsze działania    06.04.2020

Gdy sam przedsiębiorca lub spółka nie mogą działać z powodu pandemii, firmę może poprowadzić prokurent. Kto może nim być i jakie czynności podejmować, wyjaśnia Agnieszka Lorenz, konsultant, Grant Thornton.

Aby powołać prokurenta wystarczająca jest zwykła forma pisemna. Foto: Shutterstock.
Aby powołać prokurenta wystarczająca jest zwykła forma pisemna. Foto: Shutterstock.
Funkcjonowanie gospodarki w związku z koronawirusem zostało ograniczone i spowolnione, a w wielu branżach całkowicie ustało. Wciąż nie ma też pewności co do momentu zakończenia takiego stanu rzeczy i powrotu do „normalności”. Czy w takich warunkach bez przeszkód można nadal prowadzić działalność? Czy przedsiębiorca może zabezpieczyć działalność firmy na wypadek, gdybym to właśnie on – właściciel lub członek zarządu spółki uprawniony do jej reprezentacji został objęty kwarantanną lub, co gorsza, zachorował?

Dla takich szczególnych wypadków prawo cywilne przewidziało instytucję prokury. Przepisy stanowią, że prokura to pełnomocnictwo udzielone przez przedsiębiorcę podlegającego obowiązkowi wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej albo do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, które obejmuje umocowanie do czynności sądowych i pozasądowych, jakie są związane z prowadzeniem przedsiębiorstwa. Innymi słowy każdy przedsiębiorca (w tym spółka) może udzielić innej osobie prokury, która będzie uprawniała do działania w jego imieniu i podejmowała działania w przypadku, gdy sam przedsiębiorca nie może ich podjąć. Zwykle prokurent reprezentuje przedsiębiorcę w negocjacjach handlowych czy przy zawieraniu umów.

Prokura nie oznacza jednak nieograniczonej mocy działania. Przepisy stanowią, że czynności, takie jak: zbycie przedsiębiorstwa, dokonanie czynności prawnej, na podstawie której następuje oddanie go do czasowego korzystania, oraz zbywanie i obciążanie nieruchomości, wymagają pełnomocnictwa do poszczególnej czynności. Oznacza to, że prokurent w ramach swojego upoważnienia nie będzie mógł tego dokonać bez odrębnego, specjalnego pełnomocnictwa.

Prokurentem może zostać tylko i wyłącznie osoba fizyczna. Nie można udzielić prokury np. innej spółce. Kodeks cywilny przewiduje różne rodzaje prokury:
- prokurę samoistną, czyli jednoosobową, indywidualną, wówczas prokurent może działać samodzielnie,
- łączną (zobowiązuje do współpracy z innym prokurentem)
- mieszaną (umożliwia działanie łącznie z członkiem zarządu, wspólnikiem spółki osobowej).

Aby powołać prokurenta wystarczająca jest zwykła forma pisemna. W przypadku spółek, prokura podlega obowiązkowemu zgłoszeniu do Krajowego Rejestru Sądowego. W przypadku przedsiębiorców prowadzących jednoosobową działalność gospodarczą do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Skuteczność udzielenia prokury nie jest uzależniona od dokonania wpisu, co oznacza, że prokurent może działać w imieniu przedsiębiorcy, czy spółki już od momentu powołania. Wpis w rejestrze ma jedynie charakter deklaratoryjny.

Udzielenie prokury przyczyni się do zabezpieczenia kontynuacji biznesu w razie zakażenia wirusem lub konieczności objęcia kwarantanną przedsiębiorcy albo członków zarządu spółki. Trudno jak na razie trafnie prognozować, jak długo potrwa obecny stan. Warto więc spróbować podjąć działania już teraz, żeby w przypadku nagłego pogorszenia sytuacji być przygotowanym na różne możliwe scenariusze, łącznie z tym, który mógłby nawet całkowicie uniemożliwić prowadzenie przedsiębiorstwa.

 

Autorka tekstu: Agnieszka Lorenz, konsultant, Grant Thornton

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jak zapewnić bezpieczeństwo w restauracjach? To będzie kosztować!

Czekając na otwarcie gastronomii i nowe odgórne zasady jej bezpiecznego funkcjonowania, warto zastanowić się, jak samodzielnie przygotować lokal na ponowny start. Inspiracją mogą być praktyki stosowane w Chinach, gdzie restauracje już działają.

Wykorzystaj swój potencjał! Spójrz na kryzys z szerszej perspektywy

Od zamknięcia moich dwóch restauracji z powodu zagrożenia epidemicznego minęły już ponad dwa tygodnie, a branża gastronomiczna wciąż nie wie, na jakie narzędzia pomocowe może liczyć oraz kiedy środki będę dostępne.

10 nowych zasad branży HoReCa

Kryzys spowodowany pojawieniem się wirusa Covid-19 będzie miał znaczący wpływ na sposób prowadzenia działalności w branży gastronomicznej. Przeczytaj, jak się przygotować do nowej rzeczywistości!

Optymalizacja kosztów w gastronomii, czyli "nowa" rzeczywistość w liczbach

Działamy w nowej rzeczywistości. Ponowne otwarcie przy aktualnych ograniczeniach to wyzwanie, które czeka wszystkich prowadzących biznes gastronomiczny. Istotne jest, aby zrobić to świadomie i rzetelnie. Kluczowa zasada brzmi: "liczę", jeżeli czegoś nie da się policzyć - "rezygnuję".

Nowa era w branży HoReCa - skupimy się na obsłudze klienta!

Przez ostatnie 20 lat HoReCa przeżywała rozkwit na całym świecie. Jedzenie poza domem stało się powszechnym zwyczajem, dlatego życie bez uczestnictwa w świecie gastronomii wydaje się niemożliwe. Jak wirus Covid-19 zmieni branżę?

Delivery - sposób na przetrwanie w trudnych czasach?

Na witrynach bardzo wielu restauracji obok kartek: "Zamknięte do odwołania", wiszą teraz informacje w stylu: "Realizujemy tylko zamówienia na wynos", "Zamów do domu", "Tęsknisz za naszą kuchnią? Możesz mieć ją w domu". Oto nasza nowa gastro-codzienność.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej