x

[Q&A] Praca zdalna - co może pracodawca, a co musi pracownik?

Kategoria: Koronawirus - Pracownicy    03.04.2020

W celu przeciwdziałania COVID-19 pracodawca może polecić pracownikowi wykonywanie, przez czas oznaczony, pracy określonej w umowie o pracę, poza miejscem jej stałego wykonywania (niekoniecznie musi to być praca wykonywana w domu).

Praca zdalna. Foto: Shutterstock.
Praca zdalna. Foto: Shutterstock.
Należy podkreślić, że polecenie pracy zdalnej następuje w drodze jednostronnej decyzji pracodawcy, a zatem zgoda pracownika nie jest potrzebna. Pracownik ma więc obowiązek zdalnego świadczenia pracy w przypadku podjęcia takiej decyzji przez pracodawcę. Obowiązkiem pracownika jest bowiem stosowanie się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę. Dotyczy to także polecenia pracy zdalnej. Odmowa wykonania polecenia pracodawcy może być podstawą do nałożenia na pracownika kary porządkowej. Pracodawca może również podjąć decyzję o skróceniu jak i wydłużeniu okresu świadczenia pracy zdalnej. 

Ustawa nie przewiduje trybu w jakim polecenie pracy zdalnej powinno nastąpić. A zatem polecenie może zostać wydane w dowolnej formie, również ustnie. Rekomendujemy jednak potwierdzenie faktu polecenia pracy zdalnej w formie pisemnej lub e-mail. Ponadto z uwagi na występujące podczas pracy zdalnej zagrożenia jak np. wycieki danych osobowych czy ujawnienie tajemnic przedsiębiorstwa pracodawcy, zalecamy wdrożenie regulaminu pracy zdalnej, który określi zasady wykonywania pracy poza zakładem pracy, w tym m.in. zasady przetwarzania danych osobowych, zasady ewidencji czasu pracy, sposoby raportowania wykonanych zadań.

Przepisy nie określają również maksymalnego okresu wykonywania pracy zdalnej. Decyzja w tym zakresie należy więc do pracodawcy. Należy jednak podkreślić, że przepis dopuszczający pracę zdalną, utraci moc po upływie 180 dni od dnia wejścia w życie (czyli od dnia 08 marca 2020 r.). A zatem, na dzień dzisiejszy, polecenie pracy zdalnej nie będzie możliwe po upływie tego okresu.

Autor tekstu: Michał Włodarczyk
O AUTORZE
Michał Włodarczyk
Adwokat w zespole prawa pracy Kancelarii BSJP Brockhuis Jurczak Prusak Sroka Nilsson Sp. k. Specjalizuje się w doradztwie z zakresu szeroko pojętego prawa pracy. Doradza przedsiębiorcom w zakresie prawno-pracowniczych aspektów ich działalności gospodarczej, jak również reprezentuje pracodawców w sądach pracy.

Zobacz także

W branży hotelarskiej zabraknie rąk do pracy?

W sektorze usług związanych z obsługą podróżnych w hotelach i ośrodkach wypoczynkowych możemy spodziewać się znacznego odpływu kadr. Jak informuje opublikowane właśnie opracowanie Medallia - Global Staffing Report blisko 40% pracowników tej branży planuje opuścić ją w ciągu najbliższych 3 miesięcy.

Jak dobrze rozstać się z pracownikiem i utrzymać renomę firmy?

Pracownik lub współpracownik, z którym firma musi się rozstać może za chwilę stać się jej klientem, kontaktem biznesowym pozwalającym dotrzeć do pożądanych osób w branży, ambasadorem lub chodzącą antyreklamą. Jak zakończyć współpracę - radzi Katarzyna Richter, specjalista z zakresu HR.

[Q&A] Czy mogę wysłać pracownika na urlop?

O tym, kiedy i czy można wysłać pracownika na urlop, jeśli restauracja jest zamknięta. Na pytania restauratorów odpowiada Michał Włodarczyk z kancelarii BSJP.

Przed otwarciem: oprócz produktu warto mieć dobry serwis!

- To dobry moment, aby zdecydować, jak działać po pandemii. Dla mnie rozsądne jest działanie dwutorowe - oferowanie dań i na miejscu, i na wynos - mówi Katarzyna Błońska, współwłaścicielka restauracji Ale Wino i Fort Mokotów oraz Cukierni Kukułka w rozmowie z Marcinem Kochem (ForRest Projekt).

Pracownik na tarczy (antykryzysowej)

Przed pracodawcą w gastronomii (i nie tylko) stoją teraz dwa wyzwania. Pierwsze to jak zachować płynność finansową, a drugie - zaproponować coś pracownikom. Analizując zaproponowane przez rząd rozwiązania jedno jest pewne - łatwo nie będzie, ale lepiej spróbować zrobić cokolwiek niż nie robić nic.

Jak dorobić w trudnych czasach bez wychodzenia z domu?

Wielu pracowników gastronomii straciło lub za jakiś czas straci pracę. No niestety… Praktycznie nikt nie potrzebuje teraz kelnerów, barmanów, dla kucharzy też nie ma zbyt dużo roboty. Gdzie szukać zajęcia?

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej