x

Adam Pawłowski: Bąbelki na co dzień

Kategoria: Wino

Z premedytacją piszę o winach musujących już po sylwestrze, bo uważam, że powinniśmy cieszyć się bąbelkami przez cały rok. Trend sugeruje, że coraz częściej sięgamy po nie na co dzień. Ta prężnie rosnąca kategoria win zanotowała w ostatniej dekadzie globalny wzrost produkcji sięgający 40%.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.

Wina musujące stanowią 9% światowej produkcji, natomiast ich wartość przekłada się na 20% udziału w globalnym rynku wina. Aż 40% win musujących jest produkowanych zaledwie w dwóch krajach. Chyba nikogo nie zdziwi fakt, że są nimi Francja (szampan, crémant) i Włochy (prosecco, franciacorta, moscato d’asti). Na trzecim miejscu ze świetnym 15-procentowym wynikiem są Niemcy (sekt), a swoje 10% dodaje także Hiszpania (cava). Zdecydowana większość win musujących produkowana jest w Europie. Chłodny i umiarkowany klimat sprzyja produkcji trunków opartych na wysokiej kwasowości, która jest kluczowym elementem struktury tego typu win. Przez lata to Niemcy przodowali w statystykach konsumpcji win musujących, natomiast aktualnie Stany Zjednoczone i Wielka Brytania wiodą prym jako nacje pijące najwięcej bąbelków. Polacy także piją coraz więcej win musujących. Hitem ostatnich lat jest prosecco. Aż co piąta butelka wina musującego sprzedanego w Polsce to popularne włoskie bąbelki. Kategoria polskiego wina musującego nadal raczkuje, ale rodzimi producenci coraz śmielej eksperymentują z ich produkcją. Biorąc pod uwagę nasz klimat – to słuszny kierunek. 
Wina musujące zasługują na eksponowane miejsce w każdej karcie win. Ja zawsze rozpoczynam budowanie karty alkoholi od win musujących. Ta kategoria rozpoczyna selekcję, ponieważ tradycyjnie serwujemy bąbelki na początek posiłku. Wino musujące jest idealnym aperitifem, bo jest lekkie, orzeźwiające i wzmaga apetyt. Poza tym można je szybko zaserwować. Pamiętajmy, że goście przychodzą do restauracji głodni i spragnieni. Im szybciej zaspokoimy jedną z tych potrzeb, tym szybciej się oni zrelaksują i milej spędzą czas. 
Mówi się, że bąbelki szybko uderzają do głowy. To prawda, ponieważ zawarty w winie dwutlenek węgla przyspiesza wchłanianie się alkoholu, przez co szybciej trafia do krwiobiegu. Ze względu na wyrazistą kwasowość wytrawne wina musujące idealnie łączą się z tłustymi i słonymi przekąskami podawanymi przed głównym posiłkiem, np. owocami morza, tłustymi rybami, pieczywem czy ikrą. Jedno z moich ulubionych połączeń to szampan podany ze świeżo upieczonym chlebem muśniętym masłem. Powiedzenie, że szampan pasuje do wszystkiego, nie jest starym mitem do obalania, ale prawdą. Kwasowość jest kluczowym elementem w łączeniu wina z jedzeniem, a jej w winach musujących nie brakuje. Kwasowość z jednej strony dokwasza, czyli dosmacza potrawy, a z drugiej przecina tłuste, zawiesiste tekstury, np. maślane lub śmietanowe sosy. Dzięki temu wina musujące z powodzeniem mogą rozpoczynać posiłek, towarzyszyć daniom głównym, a nawet deserowi. Po posiłku, któremu towarzyszyły wina musujące, czujemy się lekko i rześko. Relatywnie niska zawartość alkoholu także niweluje efekt dnia następnego. 
Wino musujące należy serwować solidnie schłodzone. Proste prosecco i frizzante, podstawowa cava i moscato d’asti podajemy w temperaturze 6-8 stopni, a francuskie crémant, szampany i inne leżakowane na osadzie wina musujące należy serwować w temperaturze 8-10 stopni. Do win musujących produkowanych metodą Charmata stosujemy klasyczny, smukły kieliszek, natomiast do win powstających metodą tradycyjną odpowiedni będzie kieliszek o szerszej czaszy lub kieliszek do wina białego.

Felieton ukazał się w „Food Service" 2/2020 nr 192.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle potrwają od 24 do 28 sierpnia.

Już po raz jedenasty Jasło będzie gościć miłośników wina oraz pasjonatów winiarstwa z całej Polski i z zagranicy. Od środy do piątku (24 - 26 sierpnia) jasielscy winiarze zaproszą enoturystów na Dni Otwartych Piwnic.

Polacy chcą wiedzieć więcej o rodzimym winie. Skąd taki wniosek?

Blisko 50 tysięcy wyświetleń live’ów, ponad 400 udostępnień filmów na Facebooku oraz zasięg, który wyniósł prawie 100 tysięcy odbiorców - Festiwal Polskie Wino Online, pierwsza taka wirtualna inicjatywa w naszym kraju, okazał się sukcesem.

Już wkrótce Grand Prix "Magazynu Wino"

27-29 października odbędzie się Stilnovisti XII Grand Prix "Magazynu Wino". Podczas gali wręczone zostaną nagrody dla najlepszych win w dziesięciu kategoriach.

Kwestionariusz sommeliera: Tomasz Kramer

Wino od zawsze towarzyszyło mu w pracy. Od 1997 r. związany z poznańską gastronomią. Przez 11 lat pracował w hotelu Mercure w Poznaniu. Przez kolejnych sześć był kierownikiem baru oraz sommelierem w wine barze Mielżyński. Od 2002 r. należy do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Adam Pawłowski: Wino w promocji

Styczeń i luty to miesiące, które w świecie gastronomii rządzą się swoimi prawami. Warto wykorzystać ten czas na spożytkowanie pełnego potencjału restauracji i maksymalizację sprzedaży. Oto pięć prostych do wdrożenia metod, które pomogą zwiększyć sprzedaż win.

ŚWIĘTO POLSKIEGO WINA

25-30 sierpnia 2017 r. odbędą się XII Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Organizatorzy planują wiele atrakcji, między innymi prezentacje, konkursy dla publiczności oraz koncerty. Odbędą się również warsztaty degustacyjne prowadzone przez przedstawicieli Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej