x

[Q&A] Jak skorzystać z Tarczy Antykryzysowej?

Kategoria: Koronawirus - Co zrobić    01.04.2020

Jakie warunki należy spełnić, gdzie złożyć wniosek i jak długo można korzystać ze wsparcia przewidzianego w Tarczy. Na pytania restauratorów odpowiada Michał Włodarczyk z kancelarii BSJP.

Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Czy są jakieś warunki, które jako pracodawca muszę spełnić, aby skorzystać z pomocy przewidzianej w Tarczy Antykryzysowej w przypadku przestoju?

Warunkiem skorzystania z pomocy przewidzianej w Tarczy Antykryzysowej jest odnotowanie spadku obrotów gospodarczych w następstwie wystąpienia koronawirusa. Spadek obrotów należy rozumieć jako spadek sprzedaży towarów lub usług, w ujęciu ilościowym lub wartościowym:

a) nie mniej niż o 15%, obliczony jako stosunek łącznych obrotów w ciągu dowolnie wskazanych 2 kolejnych miesięcy kalendarzowych, przypadających w okresie po dniu 1 stycznia 2020 r. do dnia poprzedzającego dzień złożenia wniosku o dofinansowanie, w porównaniu do łącznych obrotów z analogicznych 2 kolejnych miesięcy kalendarzowych roku poprzedniego;
b) nie mniej niż 25% obliczony jako stosunek obrotów z dowolnie wskazanego miesiąca kalendarzowego, przypadającego po dniu 1 stycznia 2020 r. do dnia poprzedzającego dzień złożenia wniosku o dofinansowanie, w porównaniu do obrotów z miesiąca poprzedniego.

Ponadto aby skorzystać z pomocy przewidzianej w Tarczy Antykryzysowej w przypadku przestoju pracodawca nie może mieć zaległości w regulowaniu zobowiązań podatkowych, składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych, Fundusz Pracy lub Fundusz Solidarnościowy do końca trzeciego kwartału 2019 r. Wobec przedsiębiorcy nie mogą również zachodzić przesłanki do ogłoszenia upadłości.

Ponadto przedsiębiorca, który chce skorzystać z powyższej pomocy, nie może wypowiedzieć umowy o pracę, z przyczyn niedotyczących pracownika, w okresie pobierania świadczeń oraz przez łączny okres 3 miesięcy przypadających bezpośrednio po zakończeniu pomocy.

Jak długo mogę skorzystać z pomocy przewidzianej w Tarczy Antykryzysowej w przypadku przestoju?

Na dzień dzisiejszy ustawa przewiduje, że z pomocy finansowej w przypadku przestoju, przedsiębiorcy mogą korzystać przez łączny okres 3 miesięcy od daty złożenia wniosku o dofinansowanie.

Jakich formalności muszę dopełnić, aby skorzystać z pomocy przewidzianej w Tarczy Antykryzysowej w przypadku przestoju? Czy muszę złożyć jakiś wniosek?

W pierwszej kolejności pracodawca musi ustalić warunki i tryb wykonywania pracy w okresie przestoju ekonomicznego w porozumieniu. Porozumienie takie zawiera pracodawca ze związkami zawodowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działają związki zawodowe, to z przedstawicielami pracowników wyłonionymi w trybie przyjętym u danego pracodawcy. W przypadku trudności w przeprowadzeniu wyborów przedstawicieli pracowników, np. z powodu nieobecności pracowników w pracy, porozumienie to może być zawarte z przedstawicielami pracowników wybranymi uprzednio dla innych celów.

Kopię takiego porozumienia pracodawca musi następnie przekazać właściwemu okręgowemu inspektorowi pracy w terminie 5 dni roboczych od dnia zawarcia porozumienia.

Aby otrzymać dofinansowanie przedsiębiorca musi złożyć wniosek wraz z wymaganymi załącznikami do właściwego wojewódzkiego urzędu pracy. Formularz wniosku jest już dostępny na stronie www.praca.gov.pl.

Autor tekstu: Michał Włodarczyk
O AUTORZE
Michał Włodarczyk
Adwokat w zespole prawa pracy Kancelarii BSJP Brockhuis Jurczak Prusak Sroka Nilsson Sp. k. Specjalizuje się w doradztwie z zakresu szeroko pojętego prawa pracy. Doradza przedsiębiorcom w zakresie prawno-pracowniczych aspektów ich działalności gospodarczej, jak również reprezentuje pracodawców w sądach pracy.

Zobacz także

Jak znakować jedzenie na wynos w restauracjach. Poznaj zasady!

Jedzenie sprzedawane na wynos - tak jak każda inne - podlega regulacjom prawa żywnościowego. Które restauracyjne dania należy traktować jak żywność nieopakowaną, a które jak opakowaną i co z tego wynika?

Jak zadbać o bezpieczeństwo dowozu posiłków?

W obliczu zagrożenia koronawirusem i podyktowanych względami bezpieczeństwa rządowych decyzji o ograniczeniu działalności lokali gastronomicznych wyłącznie do obsługi klientów na dowóz lub na wynos, branża gastronomiczna musi zadbać o wypracowanie najwyższych standardów sanitarnych dostawy posiłków.

Nie bój się szukać psychologicznego wsparcia!

Jak sobie radzić ze stresem związanym z pandemią i wywołanym przez nią kryzysem w biznesie? Gdzie szukać pomocy, na co zwrócić szczególną uwagę? Z Dorotą Mintą, psycholożką i psychoterapeutką, rozmawia Marcin Koch.

SOS dla gastronomii

Akcje pomocowe, grupy wsparcia, postulaty… Czyli wszystko, czego potrzebuje twoje gastro w trakcie pandemii.

[Q&A] Jak w czasie pandemii utrzymać relacje z gośćmi?

W najtrudniejszej sytuacji są lokale, które całkowicie wstrzymały swoja działalność. Co powinni zrobić restauratorzy, aby nie "zniknąć z pamięci" gości? Odpowiadają Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, "Gościnność".

[Q&A] Sprzedaż jedzenia przez internet. Sprawdź, co powinieneś wiedzieć?

Podczas pandemii rośnie zainteresowanie sprzedażą żywności online. Prowadzisz restaurację lub sklep i właśnie rozpocząłeś albo masz zamiar oferować jedzenie przez internet? Podsuwamy kilka praktycznych wskazówek.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej