x

SOS dla gastronomii

Kategoria: Koronawirus - Co zrobić    31.03.2020

Akcje pomocowe, grupy wsparcia, postulaty… Czyli wszystko, czego potrzebuje twoje gastro w trakcie pandemii.

COVID-19. Foto: Miguel Á. Padriñán, Pexels.
COVID-19. Foto: Miguel Á. Padriñán, Pexels.
Ograniczenie w prowadzeniu działalności gastronomicznej wyłącznie do dostaw i dań na wynos to dla większości lokali znaczne ograniczenie przychodów. Pandemia COVID-19 postawiła branżę w trudnej sytuacji. Poniże przedstawiamy kompendium wiedzy na te ciężkie czasy – zbór informacji i linków do:

– grup wsparcia, gdzie ludzie z branży wymieniają się poradami i pomagają sobie wzajemnie, 
– akcji pomocowych, których celem jest umożliwienie przetrwania lokalom do momentu zdjęcia ograniczeń w ich funkcjonowaniu, 
– artykułów i baz wiedzy – jak prowadzić biznes w kryzysie?
– listów ze zbiorem postulatów, jakie branża gastronomiczna przedstawiła Rządowi RP. 

Baza będzie na bieżąco aktualizowana, więc warto zaglądać tutaj co jakiś czas. 

 

Polska gastronomio, nie poddawajmy się! 

List otwarty Piotra Popińskiego, organizatora festiwalu Jedz Pij Warszawo oraz właściciela restauracji Dom Wódki – Elixir Restaurant & Vodka Atelier, Czerwony Wieprz, Folk Gospoda, The ROOTS Cocktail Bar & more oraz Muzeum Wódki. 

W liście opisane zostały szczegóły akcji „Zamawiam pomaga”, która polega m.in. na sprzedaży posiłków charytatywnych dla szpitali i placówek zdrowia, a także voucherów do wykorzystania przez klientów po okresie pandemii COVID-19.

Pełna treść dostępna tutaj

 

Lunch Next

To skierowana do gastronomii i instytucji kultury platforma umożliwiająca sprzedaż cyfrowych voucherów, które nabywcy będą mogli wykorzystać po okresie pandemii COVID-19. Inicjatywa ma wspomóc utrzymanie płynności finansowej. Platforma nie pobiera obecnie prowizji za usługę. 

Więcej: https://lunchnext.com.

 

Finebite

Za pośrednictwem aplikacji można obecnie wesprzeć lokale gastronomiczne na dwa sposoby:

1) zakupić Voucher na Przyszłość – idea podobna do Lunch Next;
2) zakupić posiłek w ramach akcji #gastropomaga – posiłek zostanie przez daną restaurację dostarczony do placówki medycznej uczestniczącej w walce z COVID-19.

Więcej informacji tutaj

 

Postulaty branży gastronomicznej do rządu RP

1) Grupa Warszawa / Norbert Radkie 

Czytaj: Apel o wsparcie branży gastronomicznej

2) Tomasz Czudowski, właściciel restauracji Ale Wino, Forty

Czytaj: Pomysły branży gastronomicznej na przerwanie skutków pandemii.

 

Akademia Praktyk Gastronomicznych i Hotelarskich

W ramach akcji #pomagamypolskiejgastronomii eksperci APGiH stworzyli Vademecum restauratora w czasie kryzysu. 

Vademecum dostępne jest tutaj: https://www.apgih.pl/vademecum.

 

#RestauratorzyRazem / Solutions FOR Restaurant

Założona przez FOR Solutions facebookowa grupa wymiany informacji i wsparcia dla restauracji. 

Jeśli jeszcze nie należysz do grupy, znajdziesz ją tutaj

 

Stowarzyszenie „Przyszłość dla Gastronomii"

Powstało, aby: 
– zapewnić podmiotom branży gastro merytoryczne wsparcie,
– wypracować i zaprezentować Rządowi RO propozycje ratujące branżę i zatrudnionych w niej ludzi,
– stworzyć szeroką reprezentację branży i zbudować platformę integrującą całe środowisko gastronomiczne.

Strona stowarzyszenia: https://www.facebook.com/PrzyszloscDlaGastronomii/.

Grupa stowarzyszenia: tutaj

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jak zadbać o higienę w restauracji? Dezynfekcja to podstawa!

Czerwiec przyniósł gastronomii powiew optymizmu. Otwarte lokale zachęcają klientów do odwiedzin, a restauratorzy mogą w końcu zacząć odrabiać straty. Priorytetem pozostaje jednak zagwarantowanie klientom bezpieczeństwa sanitarnego.

Jak i z kim uruchomić dostawy? Podpowiadamy!

Jak uruchomić dostawy i zbieranie zamówień on line? Do kogo się zgłosić? Poznaj najnowsze oferty B2B popularnych portali i aplikacji do zamawiania jedzenia.

[Q&A] Bezpieczeństwo żywności a higiena dostawy i w lokalu

Jak przygotowywać dania na wynos, aby były bezpieczne? Jakie zasady higieniczne powinny obowiązywać w trakcie produkcji i podczas dostawy? Na pytania odpowiada ekspert - Marcin Dyrda z portalu gastrowiedza.pl (Serwis Wiedzy Biznesowej i Zarządzania Gastronomią).

Feniks w natarciu - jak odnaleźć się w nowej rzeczywistości?

Kryzys to słowo odmieniane dziś przez wszystkie przypadki. Brak pracy, pieniędzy, zleceń, rezerwacji, spotkań ze znajomymi, rodziną, przyjaciółmi. Utrata osobistej wolności, przestrzeni, a w wielu przypadkach zdrowia. Co zrobić, by znaleźć siłę na zmierzenie się z wyzwaniami, jakie nas czekają?

Jak zorganizować bezpieczną pracę w restauracji?

Podczas stanu zagrożenia epidemiologicznego lokale gastronomiczne mogą sprzedawać dania jedynie na wynos lub w dostawie. Stosowanie zasad bezpieczeństwa podczas wydawania zamówień to tylko połowa procedur jakie trzeba uwzględnić, by nie narażać się na zarażenie. Druga część dotyczy pracy w kuchni.

Lockdown w gastronomii - tylko kreatywni przetrwają!

Dlaczego to właśnie w kryzysie powinniśmy bazować na kreatywności, dlaczego nie powinniśmy bać się być pierwszymi, a przede wszystkim o tym, dlaczego wirtualny gość w lokalu jest równorzędny realnemu - pisze Dawid Kaźmierczak social media & PR director w agencji 180heartbeats + Jung v. Matt.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej