x

SOS dla gastronomii

Kategoria: Koronawirus - Co zrobić    31.03.2020

Akcje pomocowe, grupy wsparcia, postulaty… Czyli wszystko, czego potrzebuje twoje gastro w trakcie pandemii.

COVID-19. Foto: Miguel Á. Padriñán, Pexels.
COVID-19. Foto: Miguel Á. Padriñán, Pexels.
Ograniczenie w prowadzeniu działalności gastronomicznej wyłącznie do dostaw i dań na wynos to dla większości lokali znaczne ograniczenie przychodów. Pandemia COVID-19 postawiła branżę w trudnej sytuacji. Poniże przedstawiamy kompendium wiedzy na te ciężkie czasy – zbór informacji i linków do:

– grup wsparcia, gdzie ludzie z branży wymieniają się poradami i pomagają sobie wzajemnie, 
– akcji pomocowych, których celem jest umożliwienie przetrwania lokalom do momentu zdjęcia ograniczeń w ich funkcjonowaniu, 
– artykułów i baz wiedzy – jak prowadzić biznes w kryzysie?
– listów ze zbiorem postulatów, jakie branża gastronomiczna przedstawiła Rządowi RP. 

Baza będzie na bieżąco aktualizowana, więc warto zaglądać tutaj co jakiś czas. 

 

Polska gastronomio, nie poddawajmy się! 

List otwarty Piotra Popińskiego, organizatora festiwalu Jedz Pij Warszawo oraz właściciela restauracji Dom Wódki – Elixir Restaurant & Vodka Atelier, Czerwony Wieprz, Folk Gospoda, The ROOTS Cocktail Bar & more oraz Muzeum Wódki. 

W liście opisane zostały szczegóły akcji „Zamawiam pomaga”, która polega m.in. na sprzedaży posiłków charytatywnych dla szpitali i placówek zdrowia, a także voucherów do wykorzystania przez klientów po okresie pandemii COVID-19.

Pełna treść dostępna tutaj

 

Lunch Next

To skierowana do gastronomii i instytucji kultury platforma umożliwiająca sprzedaż cyfrowych voucherów, które nabywcy będą mogli wykorzystać po okresie pandemii COVID-19. Inicjatywa ma wspomóc utrzymanie płynności finansowej. Platforma nie pobiera obecnie prowizji za usługę. 

Więcej: https://lunchnext.com.

 

Finebite

Za pośrednictwem aplikacji można obecnie wesprzeć lokale gastronomiczne na dwa sposoby:

1) zakupić Voucher na Przyszłość – idea podobna do Lunch Next;
2) zakupić posiłek w ramach akcji #gastropomaga – posiłek zostanie przez daną restaurację dostarczony do placówki medycznej uczestniczącej w walce z COVID-19.

Więcej informacji tutaj

 

Postulaty branży gastronomicznej do rządu RP

1) Grupa Warszawa / Norbert Radkie 

Czytaj: Apel o wsparcie branży gastronomicznej

2) Tomasz Czudowski, właściciel restauracji Ale Wino, Forty

Czytaj: Pomysły branży gastronomicznej na przerwanie skutków pandemii.

 

Akademia Praktyk Gastronomicznych i Hotelarskich

W ramach akcji #pomagamypolskiejgastronomii eksperci APGiH stworzyli Vademecum restauratora w czasie kryzysu. 

Vademecum dostępne jest tutaj: https://www.apgih.pl/vademecum.

 

#RestauratorzyRazem / Solutions FOR Restaurant

Założona przez FOR Solutions facebookowa grupa wymiany informacji i wsparcia dla restauracji. 

Jeśli jeszcze nie należysz do grupy, znajdziesz ją tutaj

 

Stowarzyszenie „Przyszłość dla Gastronomii"

Powstało, aby: 
– zapewnić podmiotom branży gastro merytoryczne wsparcie,
– wypracować i zaprezentować Rządowi RO propozycje ratujące branżę i zatrudnionych w niej ludzi,
– stworzyć szeroką reprezentację branży i zbudować platformę integrującą całe środowisko gastronomiczne.

Strona stowarzyszenia: https://www.facebook.com/PrzyszloscDlaGastronomii/.

Grupa stowarzyszenia: tutaj

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Produkty z restauracji w handlu detalicznym - sposób gastronomii na przetrwanie lockdownu

Rzemieślniczo wytwarzane konserwy, zakwas, buliony, zupy w słoikach, gotowe dania - coraz więcej restauracji oferuje w czasie pandemii detaliczną sprzedaż własnych wyrobów. Kluczem do sukcesu okazuje się znalezienie niszy, którą można zapełnić swoimi produktami.

Higiena i bezpieczeństwo w cukierni w czasach zarazy [PORADNIK]

Podczas trwającej pandemii prowadzenie własnej cukierni może być nie lada wyzwaniem. Szczególnie dla osób, które do tej pory nie zmagały się z tak restrykcyjnymi obostrzeniami. Podpowiadamy, jak otworzyć lokal i bezpiecznie go prowadzić.

Feniks w natarciu - jak odnaleźć się w nowej rzeczywistości?

Kryzys to słowo odmieniane dziś przez wszystkie przypadki. Brak pracy, pieniędzy, zleceń, rezerwacji, spotkań ze znajomymi, rodziną, przyjaciółmi. Utrata osobistej wolności, przestrzeni, a w wielu przypadkach zdrowia. Co zrobić, by znaleźć siłę na zmierzenie się z wyzwaniami, jakie nas czekają?

Witamy w nowym (wirtualnym) świecie gastronomii

Restauracje powoli się otwierają. Ich właściciele i pracownicy z utęsknieniem wypatrują gości, którzy mimo obostrzeń mających zapewnić wszystkim bezpieczeństwo, z lekkim niepokojem myślą o powrocie do normalnego życia. Jako społeczeństwo musimy nauczyć się żyć w innej, "nowej" rzeczywistości.

Tork przygotował przewodnik "Pracuj bezpiecznie" dla gastronomii

Celem przewodnika jest wsparcie restauratorów w bezpiecznym prowadzeniu biznesu w czasie pandemii COVID-19. Nowy, kompleksowy zestaw materiałów jest dostępny online i zawiera aktualne informacje dotyczące higieny oraz rekomendacje działań dla firm.

Jedzenie w dostawie na całą Polskę. Jak to robią wrocławskie lokale?

Myślenie o delivery nabiera szerszego wymiaru. Jak kreatywnie dostosować ofertę pod specyfikę dostaw kurierskich? Restauracje tworzą nowe marki produktów, przerabiają menu na zestawy "zrób to sam" lub pakują próżniowo swoje dania. A potem wysyłają je nie tylko do dzielnicy obok, ale na całą Polskę.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej