x

Stava uruchamia akcję #bezpiecznedowozy

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    25.03.2020

Eksperci Stava i Związku Pracodawców HoReCa wypracowali rekomendowane standardy bezpiecznej dostawy posiłków. Jest to zestaw procedur, które pozwolą zachować bezpieczeństwo wszystkich osób zaangażowanych w proces dostawy - obsługę restauracji, kurierów i konsumentów.

Banner akcji #bezpiecznedowozy. Foto: materiały prasowe.
Banner akcji #bezpiecznedowozy. Foto: materiały prasowe.
Standardy zostały stworzone przy współpracy z konsultantami do spraw bezpieczeństwa żywności i mikrobiologami. Zostały też skonsultowane i spotkały się z uznaniem Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Celem akcji #bezpiecznedowozy jest edukacja rynku i dzielenie się dobrymi praktykami. Na stronie internetowej akcji udostępniamy więc bezpłatnie kluczowe instrukcje sanitarne potrzebne do realizacji bezpiecznych dowozów posiłków z restauracji. Są one dostępne w formie edytowalnej. Każda firma gastronomiczna może je pobrać i dopasować do swoich potrzeb. 

Na stronie bezpiecznedowozy.pl można znaleźć zestaw podstawowych pytań i odpowiedzi związanych z dowozami posiłków w czasach epidemii. Pokazujemy również konsumentom co oni mogą zrobić, aby zadbać o swoje bezpieczeństwo zamawiając dania z restauracji. 

Razem dbajmy o #bezpiecznedowozy. Zachęcamy do dzielenia się wiedzą zgromadzoną na stronie bezpiecznedowozy.pl. Wierzymy w to, że działając razem i wprowadzając wspólnie odpowiednie standardy możemy ochronić nasze zdrowie.

Partnerami akcji są Stava, Związek Pracodawców HoReCa, HACCP Online, POSBistro oraz Makro.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sphinx wprowadza dodatkowe procedury bezpieczeństwa przed otwarciem restauracji

Restauracyjna spółka Sfinks Polska opracowała 10 nowych procedur bezpieczeństwa sanitarnego, które będą obowiązywać w jej lokalach po otwarciu gastronomii. Mają one na celu minimalizować ryzyko nawrotu koronawirusa i zwiększać bezpieczeństwo gości, a także pracowników restauracji.

BCC: dlaczego otwarte są galerie handlowe, a nie można otworzyć gastronomii?

- Z satysfakcją przyjmujemy decyzję o otwarciu hoteli czy stoków. To pozwoli odetchnąć przedsiębiorcom prowadzącym działalność w tym obszarze - komentuje Business Centre Club. Ocenia jednak, że decyzje dotyczące odmrażania gospodarki "pozostają wciąż chaotyczne".

Ministerstwo Zdrowia: otwieranie restauracji i hoteli przyczyną zwiększonej liczby zakażeń

Otwieranie restauracji, hoteli i siłowni powoduje zwiększoną liczbę zakażeń. Wskazują na to badania naukowe - powiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska pytany o to, kiedy zamknięte branże mają szanse na powrót do normalnego funkcjonowania.

Kliknij w artykuł i pobierz najnowszy "Food Service"!

Udostępniamy bezpłatnie kolejne - specjalne wydanie "Food Service" zawierające Raport Koronawirus. Sprawdź, jak radzi sobie gastronomia w pandemii.

Spada produkcja rogali świętomarcińskich. Powód: koronawirus

Mniej niż zwykle rogali świętomarcińskich wyprodukują w tym roku cukiernie w Poznaniu. Tradycja przegrywa z koronawirusem.

Dzięki otwarciu gastronomii centra handlowe znów zapełniają się klientami

"Odmrożenie" gastronomii i usług wpłynęło na większy ruch w centrach handlowych. W trzecim tygodniu ponownego otwarcia obiektów handlowych kształtował się on na poziomie od 73% do 79% w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej