x

Paco Pérez pomaga w Gdańsku

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.03.2020

Paco Pérez, jeden z najwybitniejszych kucharzy świata, który prowadzi restaurację Arco w Olivii Star na stałe zadomowił się w Gdańsku, a teraz pomaga gdańskiemu szpitalowi zakaźnemu.

Paco Pérez. Foto: materiały prasowe.
Paco Pérez. Foto: materiały prasowe.
W trudnym czasie pandemii choroby COVID-19 nie zapomina o swoich przyjaciołach i przekazał znaczną kwotę na zapewnienie żywności personelowi oliwskiego 7 Szpitala Wojskowego. To właśnie ten szpital uzyskał obecnie status zakaźnego i przyjmuje pacjentów z całego regionu pomorskiego. Od kilku dni, w związku z pojawieniem się pierwszych zakażonych COVID-19 pacjentów na jego terenie utworzono strefę czerwoną.

Wsparcie pozwala od początku pandemii dostarczać do szpitala żywność, która przygotowywana jest przez restauracje The Dumplings Gdańsk oraz Natka z Olivia Business Centre.

"Trójmiasto to wspaniała metropolia, która okazała mi ogromnie dużo serca i ciepła od pierwszych dni, kiedy tu przyjechałem" – mówi Paco Pérez. "Poznałem tu wielu wartościowych ludzi. Wiem, że podobnie jak w Hiszpanii, polskie szpitale potrzebują teraz ekspertów, którzy dbać będą o pacjentów zarażonych tą straszną chorobą. Obawiam się, że specyfika wirusa wymagać będzie od nich wielomiesięcznej walki na pierwszej linii kontaktu z chorymi. W ten sposób chciałbym się odwdzięczyć za serdeczność, która mnie spotkała w Gdańsku" – dodaje Pérez.

Paco Pérez nadał swojej restauracji nazwę Arco (w języku polskim łuk) symbolizujący pomost pomiędzy Hiszpanią, a Polską. Jego celem było stworzenie w Gdańsku atmosfery ciepła i słońca charakterystycznych dla krajów basenu morza Śródziemnego. Kunsztem sztuki kulinarnej chce przyciągnąć do Gdańska miłośników kuchni fine-dining z całego świata oraz zwrócić ich uwagę na bogactwo oferty kulinarnej Pomorza. Swoim obecnym gestem podkreśla swój emocjonalny związek z miejscem, w którym powstała jego kolejna restauracja.

Prowadzone przez Paco Péreza restauracje dotychczas zdobyły 5 * Michelin: po dwie uzyskały restauracje Miramar z miejscowości Llança oraz Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Kolejna to restauracja Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie. Pérez prowadzi ponadto trzy kolejne restauracje w Barcelonie: restaurację L'Eggs specjalizującą się w potrawach bazujących na jajkach, Bao Bar z azjatyckimi bułkami bao oraz znaną z burgerów  La Royale. Niecałe dwa lata temu w Manchesterze, wspólnie z jednym z najbardziej znanych trenerów piłkarskich Pepem Guardiolą otworzył restaurację Tast Catala.      

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

NOWE WYRÓŻNIENIA DLA POLSKICH RESTAURACJI

Na początku marca ukazała się najnowsza edycja jednego z najważniejszych przewodników gastronomicznych na świecie - Czerwonego Przewodnika "Main Cities of Europe ". Po raz kolejny wydawnictwo obejmuje dwa polskie miasta: Warszawę i Kraków.

Whisky Live Warsaw wraca po przerwie

Warszawa po raz kolejny stanie się światową stolicą whisky. Wszystko za sprawą 8. edycji festiwalu Whisky Live Warsaw, który odbędzie się 1-2 października (piątek-sobota) w Praskim Centrum Koneser.

Bar Warmut świętuje drugie urodziny

To już dwa lata, odkąd działa warszawski Warmut przy Marszałkowskiej 45/49, popularyzując kulturę picia wermutu. Z tej okazji ekipa baru zaprasza w weekend między 18 a 20 września do świętowania - zabierze was na wakacje last minute w Śródmieściu Południowym.

Makarun w nowej odsłonie w Gliwicach

6 lutego w gliwickiej Galerii Forum została otwarta nowa restauracja sieci Makarun Spaghetti and Salad, pierwsza po totalnym redesignie marki.

Już niedługo Singapore Food Festival 2020

Singapur słynie z kulinarnej różnorodności. Można w nim odkrywać smaki z wielu zakątków świata, zarówno te street foodowe, jak i te w restauracjach nagradzanych gwiazdkami Michelin. Singapore Food Festiwal (SFF) to ich święto - w tym roku po raz pierwszy od 27 lat odbędzie się w wirtualnej formie.

Jak smakowały #Jabłonki 2020? Podsumowanie akcji

Specjalne menu w restauracjach, weekendowy tour Food Trucka, zaangażowanie influencerów oraz konkursy dla internautów - tak wyglądało tegoroczne świętowanie Jabłonek, czyli letnio-jesiennego okresu, gdy nasze jabłka są najsmaczniejsze.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej