x

Paco Pérez pomaga w Gdańsku

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.03.2020

Paco Pérez, jeden z najwybitniejszych kucharzy świata, który prowadzi restaurację Arco w Olivii Star na stałe zadomowił się w Gdańsku, a teraz pomaga gdańskiemu szpitalowi zakaźnemu.

Paco Pérez. Foto: materiały prasowe.
Paco Pérez. Foto: materiały prasowe.
W trudnym czasie pandemii choroby COVID-19 nie zapomina o swoich przyjaciołach i przekazał znaczną kwotę na zapewnienie żywności personelowi oliwskiego 7 Szpitala Wojskowego. To właśnie ten szpital uzyskał obecnie status zakaźnego i przyjmuje pacjentów z całego regionu pomorskiego. Od kilku dni, w związku z pojawieniem się pierwszych zakażonych COVID-19 pacjentów na jego terenie utworzono strefę czerwoną.

Wsparcie pozwala od początku pandemii dostarczać do szpitala żywność, która przygotowywana jest przez restauracje The Dumplings Gdańsk oraz Natka z Olivia Business Centre.

"Trójmiasto to wspaniała metropolia, która okazała mi ogromnie dużo serca i ciepła od pierwszych dni, kiedy tu przyjechałem" – mówi Paco Pérez. "Poznałem tu wielu wartościowych ludzi. Wiem, że podobnie jak w Hiszpanii, polskie szpitale potrzebują teraz ekspertów, którzy dbać będą o pacjentów zarażonych tą straszną chorobą. Obawiam się, że specyfika wirusa wymagać będzie od nich wielomiesięcznej walki na pierwszej linii kontaktu z chorymi. W ten sposób chciałbym się odwdzięczyć za serdeczność, która mnie spotkała w Gdańsku" – dodaje Pérez.

Paco Pérez nadał swojej restauracji nazwę Arco (w języku polskim łuk) symbolizujący pomost pomiędzy Hiszpanią, a Polską. Jego celem było stworzenie w Gdańsku atmosfery ciepła i słońca charakterystycznych dla krajów basenu morza Śródziemnego. Kunsztem sztuki kulinarnej chce przyciągnąć do Gdańska miłośników kuchni fine-dining z całego świata oraz zwrócić ich uwagę na bogactwo oferty kulinarnej Pomorza. Swoim obecnym gestem podkreśla swój emocjonalny związek z miejscem, w którym powstała jego kolejna restauracja.

Prowadzone przez Paco Péreza restauracje dotychczas zdobyły 5 * Michelin: po dwie uzyskały restauracje Miramar z miejscowości Llança oraz Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Kolejna to restauracja Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie. Pérez prowadzi ponadto trzy kolejne restauracje w Barcelonie: restaurację L'Eggs specjalizującą się w potrawach bazujących na jajkach, Bao Bar z azjatyckimi bułkami bao oraz znaną z burgerów  La Royale. Niecałe dwa lata temu w Manchesterze, wspólnie z jednym z najbardziej znanych trenerów piłkarskich Pepem Guardiolą otworzył restaurację Tast Catala.      

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hub.praga na Nocnym Markecie. Witek Iwański zaprezentuje street foodowe menu

Gościem Nocnego Marketu od 4 do 6 sierpnia będzie restauracja Hub.Praga. Specjalnie na tę okazję jej szef kuchni Witek Iwański przygotował menu, w którym znajdą się m.in. pączki z konfitowaną kaczką.

VIII Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

600 różnych rodzajów whisky w czasie dwóch dni - wszystko to podczas Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze, na którym już po raz ósmy spotkają się producenci, dystrybutorzy i fani dojrzewających alkoholi mocnych.

Dzień Czekolady: od gorzkich ziaren kakaowca po czekoladowe innowacje XXI w.

Jak czekoladowy rynek rozwija się w Polsce? W jakich czekoladowych wariacjach zakochaliśmy się do szaleństwa? Przypadający 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby przyjrzeć się najsłodszej branży świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej