x

Stava wprowadza darmowe płatności online dla restauratorów

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    24.03.2020

Stava dbając o bezpieczeństwo wszystkich osób zaangażowanych w proces dostaw posiłków oraz mając świadomość trudnej sytuacji sektora gastronomicznego udostępniła dla restauratorów darmową metodę opłacania zamówień - StavaPay.

Logo StavaPay. Foto: materiałt prasowe.
Logo StavaPay. Foto: materiałt prasowe.
Płatności online to w tej chwili najbezpieczniejsza, z sanitarnego punktu widzenia, metoda opłacania zamówień jedzenia z restauracji. 

StavaPay jest formą płatności służącą do opłacania online zamówień złożonych poprzez strony internetowe restauracji lub telefonicznie. Umożliwia klientowi zapłacenie za zamówienie na przykład BLIKiem w trakcie oczekiwania na kuriera. Gwarantuje przeprowadzenie całkowicie bezkontaktowej, a więc najbezpieczniejszej, dostawy jedzenia. 

Dzięki temu rozwiązaniu, restauratorzy mogą wprowadzić formę płatności online w kanałach sprzedaży, które do tej pory nie oferowały takiej możliwości. Korzystanie ze StavaPay jest do odwołania całkowicie bezpłatne – właściciele restauracji nie ponoszą kosztów prowizji związanych z płatnościami online. Jest to zatem obecnie najbardziej korzystna dla restauratorów forma płatności, do której powinni zachęcać swoich gości.

„Działamy intensywnie, aby wspomagać restauracje w tym trudnym dla całej branży momencie. Przygotowujemy już kolejne rozwiązania, które ułatwią funkcjonowanie współpracującym z nami restauratorom. Poświęcamy dużo energii i środków na to, aby zagwarantować bezpieczne dowozy oraz otwierać restauracjom nowe możliwości zarabiania na dostawach – tłumaczy Grzegorz Aksamit, CIO i wiceprezes Stava.

 

Jak działa StavaPay?

Płatności StavaPay są dostępne dla restauracji, które swoje dowozy opierają o usługę gastro-kurierską Stavy. Sposób działania tego rozwiązania jest nieskomplikowany zarówno z punktu widzenia restauracji i jej obsługi, jak i klientów. 

Krok 1. Klient składa zamówienie w restauracji, np. przez telefon, stronę internetową lokalu lub w portalu, wybierając opcję płatności przy odbiorze.

Krok 2. Obsługa restauracji wprowadza zamówienie do aplikacji Stava.

Krok 3. Kiedy kurier wyjeżdża z restauracji z gotowym zamówieniem, klient dostaje automatycznie SMS z linkiem do płatności online.

Krok 4. W trakcie oczekiwania na kuriera, klient wchodzi na telefonie w link z SMSa i trafia na stronę, na której może opłacić zamówienie BLIKiem lub e-płatnością – dokładnie tak, jak w każdym sklepie internetowym.

Krok 5. Kurier zostawia opłacony online posiłek w umówionym miejscu, a klient je odbiera po tym, jak dostawca oddali się na odpowiednią odległość. Dzięki temu dostawa zostanie zrealizowana w sposób absolutnie bezkontaktowy.

 

W związku z wprowadzeniem StavaPay, obsługa restauracji nie musi podejmować jakichkolwiek dodatkowych czynności. Wszystko dzieje się automatycznie. Restauratorzy nie ponoszą żadnych kosztów związanych z wprowadzeniem nowej formy płatności.

Płatności StavaPay zostały uruchomione we wszystkich oddziałach sieci Stava w całej Polsce.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Hongkong i Niemcy otwierają lokale gastronomiczne

Nasi zachodni sąsiedzi decydują o otwarciu lokali gastronomicznych. W każdym landzie inaczej. Również władze Hongkongu zapowiedziały ponowne otwarcie barów. Ale bez tańców i karaoke.

Przed otwarciem restauracji - menu cyfrowe w sieciach Sphinx i Chłopskie Jadło

Goście, którzy po ponownym otwarciu gastronomii odwiedzą lokale sieci Sphinx i Chłopskie Jadło dostaną kartę dań w formie cyfrowej. Eliminacja konieczności dotykania drukowanej wersji menu to rozwiązanie zwiększające bezpieczeństwo klientów i pracowników restauracji w czasie pandemii.

Wrocław: lato w gastronomii musi być lepsze!

Dwa miesiące przyszło nam czekać, by znów móc doświadczać restauracyjnych wrażeń. Jak pierwszy tydzień "odmrażania" gastronomii wyglądał we Wrocławiu, opisuje Agnieszka Szydziak, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław.

Wielkanoc w dostawie

Zbliżające się święta Polacy spędzą w domach. Izolacja i ograniczenia w przemieszczaniu się sprawią, że większość zrezygnuje z gościny u krewnych czy przyjaciół. O świąteczne smakołyki musimy zadbać samodzielnie. Wielkanocna oferta na wynos to szansa dla restauracji, by podratować finanse.

Whisky - kolejna ofiara koronawirusa

Branża whisky też odczuwa skutki pandemii. Sprzedaż drastycznie spada, destylarnie wstrzymują działalność, a wkrótce może zabraknąć trunków na sklepowych półkach. Czy to już moment na panikę wśród producentów i sprzedawców?

KFC, Pizza Hut, Burger King i kawiarnie Starbucks ponownie otwarte w całej Polsce

Spółka AmRest zarządzająca siecią restauracji KFC, Pizza Hut, Burger King oraz kawiarni Starbucks otworzyła ponownie dla gości ponad 550 lokali w całym kraju. Oczywiście, z zachowaniem zasad higieny i bezpieczeństwa obowiązujących w czasie pandemii.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej